Zomerse souvlaki met tzatziki

Als ik aan zomer en vakantie denk, gaan mijn gedachten al snel naar de heerlijke vakanties die ik op het Griekse Corfu heb meegemaakt. Zon, zee en souvlaki. Daar had ik gisteravond wel zin in, en daarom haalde ik een stukje Griekenland in huis.

Met dat warme weer vergaat de eetlust me niet (zoals een hoop mensen hebben), maar de kooklust wel. Ik heb dan echt geen zin om in de keuken met mijn toch al bezweette hoofd boven het gasfornuis te hangen, en dus maak ik veel maaltijdsalades. Gisteren was het iets koeler en ik kreeg spontaan zin om lekker te kokkerellen: Griekse souvlaki met zelfgemaakte tzatziki. Fris en zomers, precies wat ik wil op deze dagen.

Schort om

Begin ruim van tevoren zodat de tzatziki goed op smaak kan komen. Voeg twee teentjes geperste knoflook toe aan de yoghurt en doe er wat dille bij. Mix dit en laat even staan. Neem trouwens wel echte Griekse yoghurt en geen 0%-vet gedoe. Ondertussen schil je de komkommer en snijd deze door de lengte. Schraap nu met een lepel de zaadjes eruit. Vervolgens ga je de overgebleven komkommer raspen boven een bakje. Doe hier wat zout bij en laat even staan.

Marineren

Terwijl de komkommer rustig staat, marineer je de kip. Doe de olijfolie, het citroensap, de honing, het geraspte teentje knoflook en oregano in een schaaltje. Snijd nu de kip in blokjes (houd er rekening mee dat ze uiteindelijk aan een satéprikker geregen worden – niet te klein maken dus) en doe ze in de marinade. Zet het in de koelkast.

Terug naar de Tzatziki

Doe de geraspte komkommer nu in een theedoek en knijp het vocht eruit. Vervolgens kan het bij de tzatziki. Even doorroeren, op smaak brengen met een snufje peper en hij is klaar voor de koelkast.

Bijna klaar

De kipfilet en tzatziki kunnen in de koelkast blijven tot je gaat eten. Haal dan de spiesjes eruit en rijg ze op satéprikkers. Dat gaat trouwens een stuk makkelijker als je de prikkers in het water legt en dus ‘nat’ rijgt. Vervolgens bak je de spiesjes op een gril of gewoon in de pan.

Ondertussen

Terwijl de spiesjes rustig sissen, kun je mooi de sla wassen en snijden, net als de tomaten en komkommer. Ik lust alleen maar feta van koeienmelk oftewel Feta Akropolis, maar je kan natuurlijk ook voor schapenfeta kiezen. Snijd ook deze in blokjes en mix de salade. Maak het af met een flinke scheut olijfolie.

Kali orexi!

Als de spiesjes mooi goudbruin zijn, is het eten klaar. Je kan er heel goed gebakken aardappeltjes of frietjes bij doen, maar met pitbroodjes is het net zo lekker (kun je mooi in de tzatziki dippen). Je frisse, zomerse maaltijd is klaar, καλή όρεξη!

6 reacties op “Zomerse souvlaki met tzatziki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *