Categorieën
Studie

Zo krijg je meer gedaan

Ik kan deze tips zelf ook wel heel goed gebruiken, want het einde van het jaar is in zicht, maar lijkt nog kilometers ver weg. Mijn benzinetank is leeg terwijl ik nog een flinke weg te gaan heb tot… vakantie! Dit kun je doen om de weg wat minder hobbelig te maken.

Slaap lekker

Afgezaagd, ik weet het. Maar als je lang uitslaapt, uitgebreid bruncht, een heerlijk ontspannen douche neemt en ergens halverwege de middag (nadat je weer up-to-date bent met alles) pas begint, kan het weleens een latertje worden. Je weet wel, waarbij je nog net geen lucifers nodig hebt om je ogen open te houden. Gevolg? De volgende dag zit je half slapend te studeren of verloopt je dag weer hetzelfde als de dag ervoor. Zo kom je dus nergens. Wat vind je hier van: vroeg opstaan, even douchen (om wakker te worden), goed ontbijten en gaan met die banaan. Dan ben je lekker vroeg klaar, kun je ’s avonds ontspannen en ga je zonder zorgen slapen.

Beeld: cats-and-coffee.blogspot.com

Plan

Nog zo’n afgezaagde tip, maar dat maakt ‘m niet minder nuttig. Zorg dat je weet wat wanneer is en plan wat je per dag af wilt hebben. Het geeft rust en voorkomt chaos (of van die ‘even-tussendoor’ situaties). Voor je het weet is dat to do-lijstje helemaal afgevinkt en kun je met een gerust hart een terrasje pakken (als de zon toevallig weer eens schijnt) of een marathon houden met je favoriete series. Bovendien voorkom je dat je niet aan slaap toekomt, maar daar hebben we het al over gehad.

Facebook uitzetten

Je hoeft heus geen kluizenaar te worden en je volledig af te zonderen van de buitenwereld. Als ik mijn mail en telefoon uit zou zetten, zou ik waarschijnlijk toch wel last krijgen van een soort ontwenningsverschijnselen. Maar als ik me bedenk hoe gruwelijk veel tijd ik verlies met het lezen van updates op Facebook en Twitter… Dan bedenk ik me ook dat ik niet de enige ben (want hoe komen die updates daar? Juist). Dag social media, tot in mijn vrije tijd! Gek genoeg ben ik er dan veel minder te vinden.

Niet multitasken

Ik kan me altijd heel goed op dingen concentreren. Alleen die vakantieplannen en vooral het dagdromen daarover is soms veel verleidelijker. Sowieso heb ik zo vlak voor de vakantie de concentratiespan van een mug. Altijd heb ik wel een beetje last van te veel gedachten op hetzelfde moment. Dan kan ik ingespannen een onmogelijke tekst lezen, schiet mij te binnen dat ik ook nog een mail moet sturen naar mijn scriptiebegeleider en voor ik het weet is dat mailtje eruit, en ben ik de weg in de tekst die ik aan het lezen was volledig kwijt. Dat gebeurt niet één keer tijdens zo’n tekst, maar minstens drie. Of vijf. Of… Goed, concentreer je dus op één ding tegelijk. Dan heb je het af voor je het weet en kun je door naar het volgende.

Beeld: union.k12.mo.us

Vrije tijd

Mensen zijn altijd verbaasd als ze horen hoe lang ik soms (lees: veel te vaak) op een dag bezig ben met mijn studie. Mijn antwoord? Dat ik na het studeren lekker vrij ben. Als ik niet zo’n slome slak zou zijn zoals nu aan het einde van het jaar, zou dat ook echt het geval zijn. Daarom gebruik ik het nu als motivatie: als ik overdag flink doorwerk, kan ik ’s avonds en in het weekend lekker relaxen. Zo hoort het!

Discipline

Dit is de allerbelangrijkste tip: eigenlijk is het gewoon een stukje discipline. Gewoon ervoor gaan zitten en het doen. Opzich kan ik dat wel, alleen ben ik veel minder productief dan ik wil zijn. Daar gaan de bovenstaande tips mij de komende twee weken mee helpen, en hopelijk jou ook!

Hoe sleep jij jezelf door de laatste loodjes heen?

Één reactie op “Zo krijg je meer gedaan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *