Categorieën
Weet je nog

Wat op mijn walkman stond toen ik zes was

Weet je nog, toen er nog geen iPods, MP3-spelers en hypermoderne telefoons met muziek bestonden? Toen moest je nog genoegen nemen met een old school walkman, wat op dat moment dé gadget was (al spraken we toen vast nog niet over “gadgets”). Op mijn zesde verjaardag kreeg ik er één: roze met grijs en paars, en turkooizen knopjes. Klinkt verschrikkelijk, maar het was de mooiste muziekspeler die ik me had kunnen wensen. Dat hebben mijn ouders geweten, ieder weekend dat we naar Duitsland gingen weer.

Ik heb al eerder geschreven over mijn zangtalenten omdat die zo ongekend waren (en zijn). Tijdens de twee-uur-durende rit naar mijn opa en oma in Duitsland hadden mijn ouders keer op keer het genoegen daar van te kunnen genieten. Dit is wat zoal op mijn favoriete bandje stond (ik hoop dat jullie niet flauwvallen van mijn uitermate goede muzieksmaak toen–ik denk dan ook dat deze nummers eigenlijk wel voor zichzelf spreken).

Los Del Rio – Macarena

In 1994 verscheen dit bekende nummer (nu vooral bekend als fout nummer) op het album A Mí Me Gusta, maar in 1993 was het nummer al verschenen als rumba. Rumba ja, de dans die zo rustig is dat ik altijd dwars door de maat heen dans. Kun je het je voorstellen? En vooral: kun je je voorstellen dat het nummer veertien weken (!) op nummer 1 in de U.S. Billboard Hot 100 heeft gestaan, dat er meer dan 11 miljoen exemplaren zijn verkocht en dat VH1 het nummer tot #1 Greatest One-Hit Wonder of all Time uitriep in 2002? In Groot-Britannië wist het nummer geen eerste plek te veroveren, maar daarover later meer. Nu is het eerst tijd voor de clip van dit iconische nummer met het komische dansje (en geef maar toe, jij kent dat dansje ook nog steeds).

Me & My – Baby Boy

“Baby Boy” was het tweede nummer van de Deense zusjes Georgi, en daarmee ook eigenlijk wel het laatste nummer dat nog in de hitlijsten stond. Veel meer weten we ook niet, want Me & My is nooit echt groot geworden zoals de Spice Girls.

Spice Girls – Wannabe

De Spice Girls mogen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Ik bedoel, ik heb zelfs al een keer een apart artikel over ze geschreven en alsof het meant to be is, was er gisteren nog een documentaire op televisie. Het was dit specifieke nummer dat ervoor zorgde dat “Macarena” nooit op 1 kwam te staan in Groot-Britannië.

Scatman John – Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)

Scatman John (John Paul Larkin) heeft als kleine jongen altijd gestotterd. Pas toen hij piano ging spelen vond hij een manier om zichzelf uit te drukken en zo is hij langzaam de muziekwereld in gerold. Zijn eerste nummer, “Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)” was dan ook bedoeld om jonge stotteraars te inspireren. Het nummer kwam vrij hoog in de hitlijsten terecht en Scatman John werd tot Best New Artist uitgeroepen.

4 Tune Fairytales – My Little Fantasy

Niet vindbaar op de Engelse Wikipedia (dé plek om bronnen te vinden) ontdekte ik dat 4 Tune Fairytales bestaat uit de Nederlandse Lilian van Sonsbeek, Tricky Ricky en Patrick Bakker. “My Little Fantasy” was hun eerste en met in totaal drie nummers ook bijna hun laatste nummer. Met een zeventiende plaats is dit het enige nummer dat in de Nederlandse Top 40 belandt.

Snap! – Rhythm Is a Dancer

Dit nummer was een grote hit en werd alleen van een eerste plaats in de lijsten behouden door Whitney Houston’s “I Will Always Love You.” Snap!’s nummer werd uitgeroepen tot Best Song of the Nineties en dat snappen we best, want wie kent dit nummer niet?

Corona – Try Me Out

Dit is dan waarschijnlijk een nummer dat jullie niet kennen, maar dat mijn favoriet op het bandje was. De Italiaanse band wist met dit nummer een 45e plekje te bemachtigen in de Nederlandse Mega Top 100, maar stond bij mij dus met stipt op 1.

2 Unlimited – No Limit

Van Nederlandse en Belgische grond is dit wereldwijd één van de meest populaire eurodance nummers. Need I say more?

Captain Jack – Soldier, Soldier

“Soldier, Soldier” was de derde single op het album Mission van de Duitse groep Captain Jack. Dit nummer deed het vooral goed in Nederland met een vierde plaats in de hitlijsten.

Captain Hollywood Project – Flying High

Alweer een knaller van eigen land en alweer een vierde plekje: ook “Flying High” is een populair nummer, zeker in mijn persoonlijke hitlijsten van toen. Ik zong het trouwens net zo hoog als op het bandje (in mijn hoofd tenminste — ik wil niet weten hoe het geklonken moet hebben voor mijn ouders).

T-Spoon – A Part of My Life

De meesten kennen T-Spoon waarschijnlijk van het veel bekendere “Sex on the Beach,” maar ik leerde T-Spoon kennen door “A Part of My Life” en ontdekte jaren later pas het hoe en wat. Sowieso was ik in die periode niet zo bezig met wat ik luisterde. Immers, kopiëren was een “normale” praktijk: je nam gewoon bandjes op en vaak zette je er geen namen bij, maar luisterde je gewoon de muziek. Hoe dan ook is deze altijd blijven hangen.

Whigfield – Saturday Night

“Saturday Night” is het nummer waar de Deense Whigfield (Sannie Charlotte Carlson) mee binnenkwam en zilver, goud en twee keer platinum in de wacht wist te slepen. Niet gek voor een eurodance nummer.

Wat had jij zoal op je walkman staan?

5 reacties op “Wat op mijn walkman stond toen ik zes was”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *