Categorieën
Prinsessendingetjes

Wat je moet weten over je haar: Textuur

We zien ze dagelijks voorbijkomen, reclames die beweren dat dit of dat goed voor je haar is. Vaak is dat ook wel waar, maar dat zegt niet dat het ook werkelijk voor jouw haar werkt; dat hangt geheel af van jouw haareigenschappen. Zo is arganolie nu bijvoorbeeld helemaal hot en zou het perfect helpen tegen de ontplofte poedellook. Mijn haar zou met dat ingrediënt echter resulteren in een verzopen kat-look. Hoe kom je erachter hoe jouw haar in elkaar zit en wat dit betekent voor jouw productkeuzes?

Als je slap en futloos haar hebt, ben je vaak op zoek naar dat ene product dat er weer leven in blaast. Grote kans dat als je een individuele haar pakt, deze nauwelijks voelbaar is tussen je vingers. Dit alles heeft te maken met de textuur van je haar, een aspect dat deels bepaalt wat jouw haar nodig heeft. Dit is echter niet het enige: ook het vermogen van je haar om vocht en producten op te nemen (porositeit) en hoe veel haar je hebt zijn belangrijk, maar als ik dit allemaal in één artikel zou proppen, zou je over een uur nog niet uitgelezen zijn.

Textuur

De textuur is niet hoe hobbelig, bobbelig of krullend het haar is, maar hoe dik (of dun) een individuele haar is. Er is niet echt een test om je textuur te achterhalen; je zult het moeten hebben van heel goed observeren. Eén manier om dat te doen is door één enkele haar tegen het licht houden. Lijkt ‘ie haast onzichtbaar, dan kun je er vanuit gaan dat je fijn haar hebt. Is het een stugge, stevige en duidelijk zichtbare haar, dan is de kans groot dat je grof haar hebt. Ertussenin duidt op normaal haar. Toch is het best lastig om dat te bepalen: zelfs al heb je fijn haar, niet iedere haar is even dik. Bovendien heb je een referentiekader en vergelijkingsmateriaal nodig om goed te kunnen bepalen of je haar echt wel grof is. Vooral bij donker haar is zelfs een fijne haar nog heel goed zichtbaar, maar dit komt vaak dus door de kleur. Veel krullenbollen denken grof haar te hebben, terwijl fijn haar veelvoorkomend is bij krullen. Je zou met je vriendinnen kunnen vergelijken, maar in principe bezitten we ook zelf allemaal over vergelijkingsmateriaal dat sowieso grof is, tenzij je heel enthousiast meer dan je bikinilijn eraf hebt gehaald. Aan jou om die puzzel op te lossen. Tip: als je haar even grof is, dan is het grof. Is er een enorm groot verschil, dan is het fijn. Ertussenin is wederom een indicatie van normaal haar.

Niet altijd wat het lijkt

Ik was ervan overtuigd dat mijn haar grof was, want de individuele haren leken zo dik en duidelijk zichtbaar. Ik kocht vol enthousiasme een conditioner vol met oliën en emollients (waarover in een later artikel meer) en was de eerste paar keer tevreden met het resultaat. Echter, mijn haar werd al snel superfluffy, krulde minder en was nogal futloos, wat later bleek te komen doordat ik overconditioned was en mijn haar de emollients niet prettig vindt. Precies het tegenovergestelde van wat ik wilde. Tegelijkertijd had ik ook een gel met proteïnen erin, één van de ingrediënten waar fijn haar gek op is, maar iets dat je beter kunt vermijden met grof haar. Mijn haar lustte er wel pap van en ik kwam tot de conclusie dat ik geen grof, maar fijn haar had. Het observeren van je haar is dus heel belangrijk. Dit zijn enkele karakteristieken van fijn, normaal en grof haar.

Fijn haar

Fijn haar is vaak wat slap, levenloos en moeilijk te stylen. Het raakt snel overconditioned, is extra gevoelig voor chemische processen en andere dingen die je haar mogelijk kunnen beschadigen. Dit komt onder andere doordat fijn haar van nature vaak niet genoeg proteïnen bevat. Proteïnen zijn de bouwstenen van haar. Een proteïnemasker kan wonderen doen en je haar doen opleven. Zware ingrediënten zoals pure oliën kunnen beter vermeden worden en ook zogenaamde humectants en emollients zijn afraders.

Normaal haar

Normaal haar is vaak mooi in balans. Het kan veel ingrediënten goed verdragen, mits je die balans weet te vinden. Zo is het raadzaam om geen conditioners of maskers met proteïnen te gebruiken, terwijl stylingproducten geen probleem zouden moeten zijn. Het is doorgaans gezond en elastisch, en makkelijk om lang te houden.

Grof haar

Moeder natuur is niet al te zuinig geweest met proteïnen, waardoor grof haar van nature stevig en stug is. Het buigt minder gemakkelijk en ook styling is een uitdaging. Vaak lijkt grof haar op stro, meestal een resultaat van het gebruik van producten met proteïnen erin, terwijl het haar daar dus al genoeg van heeft. Proteïnen kunnen dus beter gemeden worden, terwijl humectants en emollients juist aanraders zijn.

Waarom belangrijk?

Om erachter te komen welke producten en technieken wel of niet voor jouw haar zullen werken, is het dus belangrijk om je haar te leren kennen. Het geeft je een idee van welke ingrediënten jouw haar nodig heeft om nog gezonder en mooier te worden. Textuur is echter niet de enige belangrijke factor: ook porositeit heeft veel invloed op wat wel en niet werkt. Daarover de volgende keer meer! En als je de weg kwijtraakt door termen als emollients en humectants, ook daar zal uiteindelijk uitgebreid aandacht aan besteed worden in een nieuw artikel.

6 reacties op “Wat je moet weten over je haar: Textuur”

hallo,
Dit is de eerste keer dat ik deze site bezoek en ik vind het echt een geweldige site!
K had een vraagje over mijn haar.
Ik van nature een beetje een slag in mijn haar. Als ik mijn haar in model fohn is het altijd erg zacht en glanzend. Mijn haar is totaal niet moeilijk in model te bregen . Toch heb ik her en der wat haartjes op mijn hoofdhuid(vooral rond mijn kruin in de buurt ) die erg hobbelig en bobbelig zijn. Ik heb ren artikel gelezen over poreus haar, maar ik merk niet dat mijn haar stug aanvoelt, integendeel.
Weet iemand toevallig wat het is dat ik soms van die stugge, bobbelige en dikke haartjes heb?
Alvast bedankt !!!!

Hoi Cheaa,

Dankjewel voor je reactie!

Poreus haar hoeft niet persé stug aan te voelen. Haar heeft verschillende eigenschappen: porositeit, textuur, dichtheid en elasticiteit. Als je haar hobbelig en bobbelig is, kan dit inderdaad betekenen dat het poreus is. Het stugge en dikke kan duiden op grof haar. Als je meer wilt weten, kun je de artikelen lezen die ik hierboven gelinkt heb.

Hopelijk heb je hier iets aan 🙂

Hooi,

Ik probeer er achter te komen welk haartype ik heb en of ik wel of geen oliën kan gebruiken. Kan het zijn dat je haar fijn en droog op hetzelfde moment is?

Alvast bedankt!

Hoi Nassira,

Ja, dat kan zeker. Er zijn namelijk verschillende factoren waardoor je haar droog kan zijn. Meiden met grof haar hebben vaak droog haar dat aanvoelt als stro. Dit komt meestal doordat grof haar van nature veel proteïnen bevat en veel drogisterijproducten ook proteïnen hebben. Door een teveel aan proteïnen, wordt het haar te sterk en dus stug en mogelijk droog (want de balans tussen proteïnen en vocht is niet optimaal). Deze meiden doen er goed aan om proteïnen te vermijden en te zoeken naar producten die het haar “moisturisen.”

Meiden met fijn haar hebben juist het tegenovergestelde: vaak hebben zij te weinig proteïnen. Hoewel proteïnen an sich niet “moisturising” zijn, hebben ze wel de eigenschap watermoleculen te binden. Als je fijn haar hebt en je gebruikt te weinig proteïnen, dan kan het dus zijn dat je droog haar hebt.

Een andere factor is porositeit. Iemand met hoge porositeit zal sneller last hebben van droog haar. Hoge porositeit betekent namelijk dat er gemakkelijk vocht en producten opgenomen kunnen worden, maar evengoed ook gemakkelijk losgelaten. De andere kant van de medaille is lage porositeit, waarbij het haar juist moeilijk vocht en producten opnemen (maar als het eenmaal opgenomen is, ook weer moeilijk loslaat). Iemand met lage porositeit kan dus evengoed droog haar hebben als het product niet goed opgenomen wordt.

Ik heb geen ervaring met hoge porositeit omdat ik zelf lage porositeit heb, maar ik weet dat er bepaalde technieken zijn om droog haar te voorkomen als je hoge porositeit hebt. Zoek maar eens naar “LOC curls” op Google.

Tenslotte is een andere belangrijke factor natuurlijk welke producten je gebruikt. Gebruik je shampoo en zo ja, bevat deze shampoo sulfaten? Zit er uitdrogende alcohol in? etc.

Mijn tip is om je haar goed te observeren en eventueel een soort dagboek bij te houden (wat deed je met je haar die dag en hoe zat het?) zodat je duidelijker kunt zien waardoor je haar droog is. Op basis hiervan kun je dan ook beter bepalen of je wel of geen oliën kunt gebruiken.

Hopelijk helpt dit je verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *