Categorieën
Prinsessendingetjes

Wat je moet weten over je haar: Porositeit

Ken je dat, dat je bij een regenbui binnen twee seconden bent veranderd in een verzopen kat met drijfnat haar? Of blijven de druppels, zeker bij een wat lichtere regenbui, juist op je haar liggen, terwijl het bij een heftige plensbui met watervallen uit je haar lijkt te stromen? Beide hebben te maken met de porositeit van het haar: het vermogen om water op te nemen, een belangrijke factor voor de techniek en producten die je kiest voor je haarverzorging.

Porositeit

Er zijn drie soorten porositeit, van laag naar hoog. Degene met lage porositeit zal ofwel last hebben van druipende plukken haar, ofwel van druppels die erop blijven liggen (omdat het haar haast waterafstotend reageert), terwijl degene met hoge porositeit met drijfnat haar op plaats van bestemming aan zal komen (omdat het haar zich gedraagt als een spons). Haren bestaan uit haarschubben, die als een soort dakpannen op elkaar aansluiten. Bij lage porositeit zal er weinig tot geen ruimte tussen de dakpannen zitten, terwijl er bij lage porositeit juist heel veel ruimte tussenzit. Ik heb het telkens over “open” en “dichte” haarschubben, maar in werkelijkheid refereer ik hiermee aan de hoeveelheid ruimte tussen de schubben. Om de porositeit te achterhalen, worden op het internet twee tests regelmatig genoemd, maar voor mij is vooral het observeren van je haar heel belangrijk. Wat gebeurt er als je het wast, als je het natspuit, en hoe lang duurt het voordat het droog is?

Slip ’n slide test

Er zijn twee tests hiervoor, te beginnen met de slip ’n slide test: neem één haar en laat je vingers (niet je nagels!) vanaf het uiteinde naar beneden glijden. Is het een hobbelig ritje? Dan heb je heel poreus haar. Gaat het soepeltjes, dan ben je gezegend met normale porositeit. Piept het haast en gaat het zo soepel dat je er nog sneller bent dan het licht? Grote kans dat je haar lage porositeit heeft. Toch blijkt deze test in werkelijkheid niet heel betrouwbaar. Zo kan je haar van nature een aantal “kinks” hebben zonder dat dit openliggende haarschubben zijn en daarnaast is de haarschub in werkelijkheid zo klein, en gaat hij bovendien maar zo’n klein beetje open, dat het eigenlijk niet te meten is zonder professionele apparatuur.

Float test

Een andere test die veel mensen uitvoeren is de float test, waarbij je simpelweg een aantal haren in een bakje met water legt en na tien minuten kijkt of ze nog drijven of gezonken zijn. De test klinkt veel betrouwbaarder dan de slip ’n slide, waar je zelf moet beoordelen of je het hobbelig en bobbelig of super smooth vindt. Immers, nu heb je zichtbaar bewijs: de haren blijven drijven of niet. Haren die blijven drijven zouden op lage porositeit duiden omdat water moeilijk wordt opgenomen, terwijl zinkend haar hoge porositeit zou betekenen. Grote kans dat jouw haar gewoon blijft drijven en het erop lijkt dat je lage porositeit hebt. Het misleidende is dat dit niet persé komt door lage porositeit. Je hoofdhuid produceert namelijk van nature oliën. Die oliën zitten ook in het haar en werken waterafstotend, waardoor haren dus op het water blijven liggen. Misschien denk je nu wel: “oké, maar wat als ik mijn haar alleen met shampoo was en daarna de test doe?” Een logische gedachte, maar vergeet niet dat we het over natuurlijk oliën hebben en daarbij is het geen realistische weergave van de werkelijkheid: normaal breng je producten aan na het gebruik van conditioner, dus tenzij je alleen maar met shampoo wast, zal ook dit niet werken. Een heel enkele keer komt het voor dat de haren toch zinken, vaak als resultaat van ernstig beschadigd haar waardoor de haarschubben bijzonder ver open staan, of omdat de haar zelf een grote dichtheid heeft en daarmee dus zwaar is, al blijft het onwaarschijnlijk dat hij zinkt.

Hoe dan wel?

Observeer je haar en kijk vooral naar hoe het op water reageert. Om lage, normale of hoge porositeit te kunnen identificeren, moet je je bewust zijn van ieders kenmerken.

Lage porositeit

Lage porositeit betekent dat de haarschubben zo dicht op elkaar liggen, dat er eigenlijk nauwelijks iets tussen kan. Hierdoor heeft het haar veel moeite met het opnemen van water en stylingproducten. Als het dan water heeft opgenomen, duurt het uren voor je haar droog is. Zes uur droogtijd is niet ongewoon. Dingen waaraan je kunt merken dat je haar niet poreus is, is bijvoorbeeld als je met een plantenspuit je haar natmaakt en er druppels op blijven liggen. Wat je ook veel ziet, is dat het water er zo vanaf glijdt. In de douche duurt het dan ook lang voordat je haar helemaal nat is. Ditzelfde gebeurt ook met veel stylingproducten en vooral met oliën: het blijft er als het ware op liggen, waardoor het haar vooral verzwaard wordt en last krijgt van build-up. Mijn haar voldoet aan al deze kenmerken waardoor ik dus weet dat ik lage porositeit heb.

Normale porositeit

Wat een zegening: de haarschubben hebben precies genoeg ruimte waardoor water prima opgenomen en vastgehouden kan worden. Hetzelfde geldt voor haarproducten, waardoor mensen met normale porositeit veel minder moeite zullen hebben met het optimaal verzorgen van hun haar.

Hoge porositeit

Slurpt water haast op, maar laat het ook net zo gemakkelijk weer los doordat de haarschubben te ver openstaan. In veel gevallen is dit het resultaat van beschadiging door bijvoorbeeld chemische behandelingen (denk bijvoorbeeld aan relaxers, een weave of simpelweg het verven van je haar) of warmte van bijvoorbeeld een stijl- of krultang of een föhn. In sommige gevallen is het een natuurlijke eigenschap. De droogtijd is erg kort, maar ook de houdbaarheid van je coupe kan korter zijn doordat de haarproducten niet (lang genoeg) vastgehouden worden.

Waarom belangrijk?

Porositeit beïnvloedt zowel productkeuze als technieken, zeker omdat gebrek aan vocht de grote pluisboosdoener is.  De enige manier om met pluis af te rekenen, is door ervoor te zorgen dat het haar genoeg vocht vasthoudt, en dus door kennis te hebben over hoe je ervoor zorgt dat je haar dit doet. Op die manier kun je je krullen pas echt optimaliseren, helemaal als je weet wat er gebeurt bij welk soort producten. Zo zal iemand met lage porositeit niet snel gek zijn op oliën, boters en andere zware ingrediënten, terwijl iemand met lage porositeit hier veel minder moeite mee heeft: het blijft immers niet gewoon op het haar liggen, maar wordt direct geabsorbeerd. Daarentegen kan het juist voor die mensen belangrijk zijn om te sealen, zodat het haar het opgenomen vocht minder snel los zal laten en het haar langer in model blijft.

De volgende keer: Wat je moet weten over je haar: Dichtheid en elasticiteit. Alle bronnen van de reeks worden verzameld in een afsluitend artikel.

Meer over haar en krullen

6 reacties op “Wat je moet weten over je haar: Porositeit”

Ah, meer haarinfo!!
Heb paar weken terug royal jelly van dr organic gekocht. Omdat ik niet veel meer wist/weet dan sulfaatvrij heb ik binnen dr organic maar gewoon diegene genomen die het lekkerste rook. Resultaat nu is dat het veel beter te kammen is en er minder klitten zijn. Haar lijkt wel wat vetter en de pluis is nog niet weg dus mss toch verkeerde product haha. En ik moet natuurlijk ook geen wonderen verwachten

Verder is het hier apart, haar is snel droog maar als je de plantenspuit gebruikt dan blijft het wel weer liggen. Het is wat he…

Hé wat grappig, ik begon ook met royal jelly! Inderdaad ook op basis van geur, want ik kon toen nog helemaal geen labels lezen 😛 Er zijn heel veel factoren die pluis kunnen veroorzaken, maar mijn royal jelly-flessen zijn al lang op en weg, dus ik kan niet voor je checken wat erin zit (tenzij je de hele lijst zou overtypen/een foto zou sturen). En het hangt natuurlijk ook deels van je haareigenschappen af, met name of je fijn, normaal of grof haar hebt.

Het kan zijn dat je hoofdhuid moet wennen aan het feit dat je geen sulfaten meer gebruikt, maar iets veel milders. Je hoofdhuid produceert natuurlijke olie, die telkens verwijderd werd door de sulfaten, waardoor de productie hoger werd dan normaal. Nu is de productie hetzelfde terwijl je veel mildere stoffen gebruikt. Grote kans dus dat het weggaat.

Iets anders dat het kan veroorzaken is hoe je je haar wast. Toen ik nog sulfaten gebruikte, masseerde ik het niet heel erg in. Ik bracht het gewoon aan en als het schuim overal zat, dan was ik klaar. Bij het overstappen op sulfaatvrije producten merkte ik ook dat mijn haar vetter werd, en achteraf gezien kwam dat omdat ik niet genoeg deed om het schoon te maken. De stoffen op zichzelf zijn lang zo agressief niet. Sinds ik in feite de shampoo inmasseer alsof ik zo’n hoofdmassage bij de kapper krijg, heb ik er geen last meer van. In het begin wel trouwens, omdat ik heel enthousiast precies hetzelfde deed bij de conditioner. Bij de shampoo doe ik dus een hoofdmassage, conditioner breng ik juist niet op de hoofdhuid aan.

Nog iets dat me te binnen schiet is dat er wellicht siliconen zitten in stylingproducten, als je die gebruikt. Gevolg is dus dat je mogelijk wat last hebt van build-up, zeker als je doet wat ik eerst deed. Mijn styling cream bleek namelijk een siliconenbom, dus het leek alsof mijn haar vettig was, terwijl het in werkelijkheid door de siliconen kwam.

Oeh, ja, goed punt! Masseer wel iets maar niet fanatiek denk ik. Nav jou stukje ben ik op jacht gegaan naar losse haren en ik denk te concleren dat ik wat grover haar heb; ik kan ze zelfs goed op de grond zien liggen… Blonde haren op een lichte vloer… Tsja! En dat terwijl het niet stug of dik aan voelt!

Gebruik nu geen stylingproduct, heb het altijd in een staart omdat het nu te lang is wat mij betreft… Moet het nog even lang houden voor de bruiloft haha

Over de pluis, zal straks ff een fotootje doen. He wat fijn dat jij er zoveel verstand van hebt! Ik volg braaf hoor! Iemand vroeg waarom ik nou andere shampoo heb. Toen zei ik “iets met sulfaat, siliconen, de vaatwasser en omdat Laura het zegt en er een heel logisch verhaal over heeft” 😉

Hahaha 😛 Te hard masseren is ook niet goed hoor, wel lief zijn voor je hoofdhuid.

Het kan ook heel goed zijn dat je gewoon normaal haar hebt. Soms twijfel ik zelf ook nog wel eens, want ik was er altijd van overtuigd dat ik grof haar had. Het was immers zó goed zichtbaar. Alleen grof haar houdt niet van proteïnen omdat het daar van nature al genoeg van heeft. Mijn haar lijkt wel van proteïnen te houden – behoorlijk veel zelfs! Daarom denk ik nu dat het fijn is, en achteraf gezien zijn het eigenlijk ook heel fijne haren. Ik hoop dat ik ooit kan vergelijken met vriendinnen, want nu zit ik telkens naar mijn eigen haar te turen maar heb ik geen idee hoe dat is in verhouding met dat van anderen.

Oja, wanneer ga je ook alweer trouwen?

Ik ben ook nog maar in de leer hoor, al is het wel tof om te merken dat ik het echt onder de knie begin te krijgen. Aan het eind van de hele serie maak ik een overzicht met links naar artikelen die ik gebruikt heb, dan kan iedereen zelf op onderzoek. Inmiddels is mijn haar mijn hobby, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *