Categorieën
Prinsessendingetjes

Wat je moet weten over je haar: Haartype

Ooit waren we aan het praten over ons haar. Niet een heel ongewoon onderwerp voor vrouwen. Allemaal leuk en aardig, tot iemand ineens zei dat ik geen krullen had. Ik was zelfs een beetje gekwetst omdat ik zo mijn best deed om mijn krullen goed te verzorgen, en heb hierdoor lange tijd gedacht dat ik dan inderdaad geen krullen had. Tot ik ontdekte dat er verschillen de haartypen (of krulpatronen, net hoe je het wilt noemen) zijn: er is namelijk veel meer dan alleen prachtige prinsessen-pijpenkrullen.

Wat je vooral moet weten over het haartype, nog meer dan welke haartypes er zijn, is dat het een redelijk onbelangrijk aspect is voor de haarverzorging. Je krulpatroon heeft namelijk geen invloed op op de keuzes die je maakt binnen je haarverzorging, al kan het wel zo zijn dat de haarverzorging je krullen beïnvloedt. Het haartype-systeem is vooral handig om je krulpatroon te kunnen omschrijven, maar heeft daarbuiten niet echt een functie. Toch besteed ik er aandacht aan, gezien het een veelgebruikt systeem is op internet en je er in ieder bewust van moet zijn dat haareigenschappen (textuur, porositeit, dichtheid en elasticiteit) bepalend zijn voor hoe je haar zich gedraagt.

Type 2: Wavy

Ook als je geen pijpenkrullen hebt, kun je gerust zeggen dat je wel een krullenbol bent. Mensen met haartype 2 hebben vooral golven en slag, van heel licht tot heel sterk. Haartype 2a (wavy swavy) is het lichtst golvende haartype, net niet steil meer, eerder heel lichte slag. Wavy curvy haar (2b) bestaat uit S-vormige golven en wat slag, en zou volgens omschrijvingen de neiging hebben om meer te pluizen (al is dit in werkelijkheid dus niet afhankelijk van haartype, maar alle andere factoren). De laatste wavy is 2c: wavy whirly. Dit krulpatroon wordt gekenmerkt door behoorlijke sterke slag en krullen, maar ook door een steile onderlaag.

Type 3: Curly

Curly haartypes zijn voller doordat de S-vorm veel meer gedefinieerd en uitgesproken is. Curly twirly-krullen (3a) zijn eigenlijk een veel sterker krullende versie van haartype 2c. Pas bij 3b (curly spirally) merk je een duidelijk verschil: meer richting pijpenkrullen! Type 3c (curly coily) zijn heel fijne pijpenkrulletjes, terwijl type 3b pijpenkrullen veel groter en grover blijven.

Type 4: Coily

Kleine krulletjes die vaak een grote bos vormen: coily krullen, die ons al snel aan een afro doen denken. Coily springy, type 4a, is het enige coily-type dat nog duidelijk een mooi S-patroon heeft, al zijn de krullen zelf heel klein. Type 4b (coily crimpy) heeft minder duidelijk definieerde krullen die soms als een Z-patroon worden omschreven, omdat het op de gekste manieren kan buigen. Haar dat nog minder duidelijk gedefinieerde minikrulletjes heeft die ook niet “clumpen” (aan elkaar plakken) is coily ziggly, ofwel type 4c.

Waarom belangrijk?

Haartype is dus niet echt belangrijk, maar kan het makkelijker maken om je krulpatroon te omschrijven. Veel websites presenteren haartype echter wel als iets significants door ook te omschrijven of het al dan niet makkelijk pluist, fijn of grof is en meer van zulke kenmerken. Dit heb ik niet meegenomen in bovenstaand stukje omdat er dus geen link is tussen haareigenschappen en krulpatroon, behalve dat het kennen van je haareigenschappen en op die manier de juiste producten en technieken kiezen je krulpatroon kan optimaliseren (ik ging van 2b naar 2c-3a). Daarnaast is de kans dat je haar aan één bepaald haartype voldoet ontzettend klein. Zo is mijn haar een mix van 2c en 3a. Laat je dus niet misleiden door mooie omschrijvingen over bepaalde haartypes en hun specifieke verzorging, maar wees kritisch. Analyseer je haareigenschappen en baseer daarop je keuzes.

Meer over haar en krullen

Beeldmateriaal

Sarah Jessica Parker – Sandra Oh – Vanessa Marano
AnnaLynne McCord – Alex Kingston – Gloria Reuben
Yaya DaCosta – Solange Knowles – Jill Scott

5 reacties op “Wat je moet weten over je haar: Haartype”

Hoi Jinta,

Die transitie heeft te maken met mijn productkeuzes en hoe ik met mijn haar omga. Dat jouw haar 3a lijkt als je het korter knipt, is logisch: hoe korter het is, hoe minder gewicht. Als mijn haar te lang is, krult het ook minder.

Heb je hier iets aan? 🙂

Hoihoi! Ik heb zelf haartype 2b en zou graag willen weten van jou hoe jij je haar doet:) welke producten gebruik je en wat is jou volgorde? Ik moet het nu elke dag wassen en de krul er echt in maken met producten, ben erg benieuwd naar jou routine;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *