Categorieën
Prinsessendingetjes

Wat je moet weten over je haar: Dichtheid en elasticiteit

De modellen op televisie die haarproducten aanprijzen (ongeacht wat het is of doet) staan stuk voor stuk wild met hun manen te zwaaien. Niet zomaar manen: een gigantische, volle bos. Dat willen we allemaal wel en dus zijn we al snel geneigd het product te kopen. Maar hoe zit dat bij jou haar? Zie je door de enorme hoeveelheid haren je hoofdhuid niet meer of is die juist heel gemakkelijk zichtbaar, en wat betekent dit voor jouw haarverzorging?

Dichtheid

Ik weet nog wel dat mijn moeder altijd mijn haar deed toen ik klein was. Paardenstaarten, vlechten of een schattig haarbandje: alles was mogelijk. Ze kon (en kan nog steeds) heel mooi en secuur invlechten, iets dat door mijn basisschoolvriendinnetjes bewonderd werd. “Mag ik dat ook?” vroegen ze als ze bleven logeren. Met mijn grote bos haar had mijn moeder geen moeite, maar bij veel vriendinnetjes was het anders: zo dun, alsof ze geen haar in haar handen had. Dit heeft te maken met de dichtheid van het haar, oftewel met hoe veel haren je per vierkante centimeter op je hoofd hebt.

Hoe te bepalen?

Je kan natuurlijk een vierkante centimeter nemen en alle haren daar gaan tellen, maar dat is een behoorlijk onmogelijke taak. Gelukkig is het bepalen van de dichtheid best gemakkelijk. Laat je haar gewoon natuurlijk vallen, zonder styling en zonder een scheiding te maken. Nu is het een kwestie van observeren: zie je je hoofdhuid er gemakkelijk doorheen? Dan heb je lage dichtheid. Ik weet echter niet eens hoe mijn hoofdhuid eruit ziet en heb met mijn grote bos haar hoge dichtheid. Dit kun je uitbreiden door je haar nu in een staart te doen, maar let er wel op dat dit een “gladde” staart is, dus zonder bobbels. Zie je nu meer hoofdhuid dan toen je het los had? Dan heb je waarschijnlijk normale dichtheid, terwijl geen zichtbare hoofdhuid nog steeds duidt op hoge dichtheid.

Preciezer: Paardenstaart-test

Wil je de dichtheid kunnen meten? Meet dan de omtrek van de bobbelloze paardenstaart die je zojuist gemaakt hebt. Minder dan vijf centimeter is lage dichtheid, tien centimeter of meer hoge dichtheid en daartussenin betekent normale of gemiddelde dichtheid.

Wat betekent dit?

De dichtheid van je haar heeft minder invloed dan de textuur en porositeit, maar is toch belangrijk. Zo kun je namelijk nog specifieker producten selecteren. Haar met een lage dichtheid zal er sneller futloos uitzien en zal dus profiteren van producten die voor meer volume zorgen, zoals een mousse, mits je natuurlijk op de ingrediënten let. Gel is juist heel geschikt voor dames met een ontzettend volle bos haar die er soms wat onstuimig uitziet. Dit betekent echter niet dat het één het ander uitsluit, maar het in acht nemen kan zeker helpen. Het is vooral belangrijk bij de kapper: zij (of hij!) moet ervoor zorgen dat jouw haar juist geknipt wordt, zodat het de hoeveelheid volume laat zien die jij wilt. Bovendien helpt het om porositeit beter te begrijpen. Soms gedraagt je haar zich alsof het normale of hoge porositeit heeft, terwijl het lang duurt voor je schedel nat wordt als je het wast, zoals karakteristiek is voor lage porositeit. Dit kan soms dus ook komen door hoge dichtheid van het haar.

Elasticiteit

Het spreekt redelijk voor zich, maar elasticiteit is het vermogen van het haar om te rekken en weer terug te gaan naar de originele vorm. Je kunt dit het beste testen met nat haar. Haar met normale elasticiteit kan tot wel 50% rekken en herstelt zich vlot. Lage elasticiteit heeft dit niet: vaak rekt het minder dan 50% uit en zal niet terugkeren naar zijn originele lengte. Vaak is het wat zwak, breekt het gemakkelijker en houdt het gezette krul (van bijvoorbeeld een permanent) moeilijk in vorm.

Wat betekent dit?

Elasticiteit heeft vooral invloed op de technieken die je gebruikt. Wanneer je lage elasticiteit hebt en druk in de weer gaat met je borstel op droog haar, heb je kans dat je de haren uitrekt zonder dat ze weer terugveren, wat kan resulteren in alle vormen die je vooral niet wilt, zoals een Cruella-coupe. Sowieso is je haar droog borstelen als je krullen hebt een no go en garantie voor een grote bos pluis, maar dat is weer een ander verhaal. Ook met nat borstelen moet je voorzichtig zijn – misschien nog wel voorzichtiger, omdat het haar dan nog makkelijker uitrekt. Rag dus niet als een malle door je haar heen, maar wees lief.

Waarom belangrijk?

Hoewel de dichtheid en elasticiteit van het haar minder direct invloed hebben dan textuur en porositeit, zijn ze vooral belangrijk voor techniek, al is de conclusie eigenlijk dat je, ongeacht de eigenschappen, lief voor je haar moet zijn. Raggen met borstels in droog haar is een grote afrader, altijd.

Meer over haar en krullen

5 reacties op “Wat je moet weten over je haar: Dichtheid en elasticiteit”

Interessant en handig om te weten allemaal! Ik heb dus een gemiddelde dichtheid, tegen een hoge dichtheid aan (tussen 9 en 10 cm in). Dat had ik wel verwacht.

Ik heb een tijdje geleden meegedaan aan een catwalkshow voor haarproducten, waarvoor mijn haar natuurlijk ook gedaan moest worden. De kappers merkten op dat er met mijn haar niets te beginnen is als het nat is (dat had ik ze ook wel kunnen vertellen). Dus föhnden ze het eerst, alvorens het uit te kammen. Maar ik vraag me nog steeds af waar dat dan precies aan ligt, is dat de porositeit of textuur of iets anders? Aangezien het de kappers opviel en het blijkbaar niet geheel normaal was, vraag ik het me nog steeds af, want het is wel heel vervelend soms.

Pfoe, lastige vraag! Eerlijk gezegd heb ik daar geen antwoord op 🙁 Het kan aan van alles liggen, vooral als je je haareigenschappen niet weet en dus minder specifieke keuzes kan maken wat betreft producten en technieken. Bij mij eerst föhnen is echt het meest rampzalige dat je kan doen, vooral als je het daarna nog wilt kammen, dus ik weet ook niet zo goed hoe het is als je haar niet meewerkt wanneer het nat is. Sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *