Categorieën
Columns

Wat ik niet snap

Wat ik niet snap

Ik weet best dat mijn haarkleur niet meewerkt en op deze manier juist zijn reputatie eer aan doet, maar er zijn gewoon echt een aantal dingen die ik niet snap. Van die momenten waarop ik me afvraag: “waarom?!”

21 december 2012

Waarom 21 december zo leeft onder de mensen terwijl we eigenlijk allemaal sceptisch zijn en best weten dat er gewoon wat verwarring is ontstaan door een foutje op de kalender van de Maya’s. Waarom ik de dagplanning voor gisteren minstens zeventien keer voorbij heb zien komen en waarom mensen toch talloze tekenen hebben gespot van het einde. Wat ik al helemaal niet snap is waarom ik hier in hemelsnaam zo veel woorden aan besteed heb.

Lepels en vorken

Waarom het zo gek is dat ik sla, pasta en couscous met een vork eet in plaats van een lepel. Ik krijg dan gelijk de blik toegeworpen die zonder woorden vraagt of ik ook soep met een vork eet. Maar zo moeilijk is het toch niet om je couscous met saus en wat Parmezaanse kaas aan elkaar te plakken?

McDonalds

Waarom McDonalds nog steeds zo populair is. Ik geef toe dat ik er als kind ook heel graag naartoe ging, maar dat was niet vanwege het eten (de schuimrubberen hamburgers lustte ik sowieso al niet en de kipnuggets hadden vaker wel dan niet de flexibiliteit van een gum). Nee, het was vooral vanwege de verrassing die bij de Happy Meal zat en waar de kinderen in de reclame zo gelukkig mee speelden (zelfs al was het in werkelijkheid niet meer dan een prul). Gezien ik nu te groot ben voor McDonalds, er geen reclames meer zijn met speeltjes en als ik dan toch al een hamburger neem, ik liever een verse heb, loop ik lekker voorbij en kijk ik verbaasd naar al die mensen in de rij.

Verbouwen?

Waarom de buren nooit klaar zijn met boren, timmeren en alle andere verbouwingsgeluiden waarbij ik me afvraag wanneer ze door de muur komen. Of ze misschien niet aan het verbouwen zijn, maar of ze een geheel nieuwe woning proberen neer te zetten. En waarom ze dat altijd precies doen als ik tentamens of deadlines heb.

Links

Waarom mensen links blijven rijden zonder jou in te halen waardoor ze in je dode hoek blijven zitten.

Jehova’s Getuigen op zondag

Waarom Jehova’s Getuigen op zondag aanbellen met de vraag of ik interesse heb. En als ik nee zeg, of ik dan wel interesse heb in een boekje. Is het niet rustdag op zondag en moeten ze dan niet naar de kerk in plaats van aan het werk?

Pakjes

Waarom we vaak niet hoeven te tekenen voor pakjes of überhaupt niet gevraagd worden wie we zijn. Dat is al heel wat keren misgegaan.

Straat A is niet straat B

Waarom onze straat (straat A) verward wordt met straat B en we dus vaker post krijgen voor mensen die hier niet wonen dan voor onszelf. Om nog maar te zwijgen over de vorige bewoners, die nog altijd de helft van hun post op ons adres ontvangen.

Wie wat wanneer

Waarom we overal een app voor moeten hebben, en vooral ieder moment van de dag moeten laten weten wat we eten, kijken, zingen, ruiken, en doen. En waar we zijn. Waarom moeten we altijd weten wie wat wanneer doet?

Zon, sneeuw en Facebook

Waarom iedereen massaal op Facebook meldt dat het sneeuwt. Hoe klote dat is. En dat de zon schijnt. En hoe klote dát is. Ik houd best van sneeuw en zon namelijk.

Wanneer je het gelezen hebt

Waarom WhatsApp en de Facebookchat laten zien wanneer je elkaars berichtje hebt gelezen en waarom mensen ineens verwachten dat je dan zes seconden later antwoordt. Vrijheid om te antwoorden wanneer je wilt is ineens weg want voor je het weet heb je de ander op je dak.

Tienermoeders in 2019 en 2059

Waarom we nu al nadenken over hoe veel tienermoeders er zullen zijn in 2019 en 2059, en vooral dat we de afname en latere toename niet kunnen verklaren.

Raj en Rog

Waarom er zo veel fouten staan in de ondertiteling bij programma’s en films. Dan heb ik het niet alleen over situaties waarin macaroons vertaald wordt met ‘bitterkoekjes,’ maar ook gevallen waarbij ‘Raj’ in de ondertiteling spontaan ‘Rog’ heet. Met het excuus dat het een typfoutje is komen deze vertalers niet weg…

Nasynchronisatie

Waarom er nog programma’s bestaan die nagesynchroniseerd worden en dat als het gedaan wordt, daar vaak de meest ongelijke synchronisatie te zien en horen is, om nog maar te zwijgen over hoe cheap het doorgaans klinkt. Dan te bedenken dat programma’s die wij vroeger met ondertiteling keken tegenwoordig ook vergezeld worden door Nederlandse stemmen die vooral heel ongelijk gaan met de mondbewegingen op het scherm.

Wat snap jij allemaal niet?

10 reacties op “Wat ik niet snap”

Die laatst online functie op whatsapp kun je uitzetten:
Op de ipohone:
– instellingen
– chatinstellingen
– geavanceerd
– laatst gezien blokje verschuiven

1 probleem opgelost 🙂
van de overige dingen snap ik net als jij ook niets 😉

Nasynchroniseren begrijp ik ook nooit. In Nederland met Hannah Montana achtige dingen, OK, maar waarom zou je hele films gaan nasynchroniseren? In Spanje en Italië waar ze dat dus altijd doen hebben mensen in alle films ook dezelfde net iets te dramatische stem. Zo zonde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *