Categorieën
Notities

Wat balkonplanten aan mijn leven toevoegen

Met die wonderlijk groene vingers van mij heb ik het eindelijk gepresteerd om drie planten in mijn hangende plantenbak aan het balkon te poten. Oké, één van die drie is op sterven na dood (en hangt half uit die hangende plantenbak), maar er is me toch een wereld open gegaan sinds die planten op het balkon.

Een extra zorg

Zo moet ik bijvoorbeeld iedere avond het hele balkon (zo’n 4 m²) trotseren met grote haast en gewapend met de gieter om ervoor te zorgen dat de andere twee niet ook het loodje leggen en net als de peterselie als een hangplant over het randje van de bak gaan hangen. Stiekem hoop ik maar dat ze niet verzuipen (door mijn acute zorgen) of verdrogen (door het balkon op het zuiden), en dat de peterselie misschien nog tot leven gewekt kan worden.

Toevallige wonderen

Terwijl ik dit op dinsdag al schreef, gebeurde er op woensdag ineens iets wonderlijks. Terwijl de peterselie steeds een beetje meer op stro ging lijken, zag ik daar kleine, schattige babypeterselie! En daar heb je het dus al gelijk, ik begin rond te strooien met bijvoeglijk naamwoorden als ‘schattig’ terwijl ik het over een plant heb in plaats van een kind of een kitten, en verkondig trots aan mijn vriend dat er babypeterselie in mijn balkonbak groeit alsof ik net een baby een eerste woordje heb horen zeggen.

Om op te eten

Die planten zijn best leuk. Ze ruiken lekker (munt, basilicum en peterselie), maken het balkon een stuk groener dan het was met de olijfboom het afgelopen jaar (lees: een rechtopstaande stok met kleinere stokjes) en ik kan er ook nog eens lekker mee koken. Wat wil ik nog meer?

Insecteninvasie

Als bonus krijg ik daar gratis een halve dierentuin aan insecten bij. Ineens vinden vlinders ons balkon interessant en zat er zelfs ruim anderhalf uur een bij aan de onderkant van een van de basiliumblaadjes. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de duiven die toch al graag hier kwamen om Poes te pesten. Wisten jullie namelijk dat duiven basilicum lusten? Nou, ik nu wel.

Gespreksstof

Alsof dat allemaal nog niet genoeg toevoegt aan mijn leven, dan is er ook nog dit: ik zat laatst rustig te lezen op het balkon. Ineens hoor ik de buurvrouw, al pratende met haar bezoek, mijn peterselie noemen en dat die er zo bedroevend bij hangt. Haar planten lijken namelijk onsterfelijk en nu moet ik toegeven dat het inderdaad een keer voorkwam dat de twee boompjes op de galerij (nog van de vorige bewoners) er niet al te best uitzagen. En nee buurvrouw, dat had ik nog niet gezien want onze voordeur komt nog voor die boompjes. Ik ben zo iemand die naar het sleutelgat moet kijken om de sleutel erin te kunnen mikken en dus had ik simpelweg niet gezien dat de blaadjes wel heel geel en slap waren geworden terwijl zij twee weken op vakantie was geweest (en tot dat gesprek wist ik dus ook niet dat zij al die tijd onze bomen in leven hield – geen wonder dat ik er nooit op gelet heb). Blijkbaar zijn mijn planten dus perfecte gespreksstof. Voor anderen tenminste, want ik weet helemaal niets van Pokon en ander plantenspul.

Lekker wroeten

En dan heb ik het nog niet eens over dat natuurtalent van mij gehad, over die groene vingers die ik heb. Na het poten van de plantjes waren ze eigenlijk meer zwart, want ik bezit over een ongelofelijk assortiment aan gereedschap. Zo koop ik – goed voorbereid natuurlijk – plantjes om te planten, maar heb ik geen hark of schep. Alleen maar zakken met vieze, kleffe aarde. Helemaal mijn ding. Ik zei het al, die planten zijn een hele verrijking.

En ik vind ze echt heus wel leuk. En ik wil ze ook wel water geven. Maar in de aarde wroeten is nu eenmaal niet zo mijn ding.

5 reacties op “Wat balkonplanten aan mijn leven toevoegen”

Hahahahaha, die buurvrouw heeft vast een ontzettend interessant leven 😉 Ik wil zó graag een balkonnetje met kruiden a la Jamie Oliver. Maar goed, ik heb nu buiten een bakje met basilicumzaadjes staan maar die willen nog niet eens ontkiemen (of hoe heet dat?) dus ik vrees dat het allemaal niet wat wordt, hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *