Categorieën
Studie

Wandelende bibliotheken met een megaposh accent

Mensen die een ICT-opleiding doen zijn nerds, fysiotherapiestudenten zijn sportief, rechtenstudenten willen graag veel geld verdienen… Wie kent ze niet, de vooroordelen over bepaalde studies en studenten? Dit is wat er onder andere over de studie Engels gezegd wordt, en wat eigenlijk niet waar is.

We willen docent worden

Sommigen doen de educatieve minor. Een aantal daarvan gaan ook de master doen. Gewoon, om zeker te zijn van een baan. En natuurlijk zijn er ook studenten die oprecht docent willen worden, maar het overgrote deel… niet.

We willen vertalen

Dat ik een taal studeer betekent niet automatisch dat ik een vertaalmachine wil worden. Een flinke handvol ziet het wel zitten, natuurlijk. Het is gewoon niet zo dat we dat massaal willen. Al krijg ik er wel de neiging toe als ik weer eens zie dat ‘macarons’ vertaald wordt als bitterkoekjes…

Je kan het met tien vingers in je neus doen

Twintig zelfs als je zulke grote neusgaten hebt. Engels lijkt misschien easy-peasy (en voor sommigen is het dat ook), maar je moet wel veel lezen. En nog meer lezen. En nog meer. Een boek per week is niet uitzonderlijk, naast de talloze essays met ver-gaande analyses waarbij je zelf af en toe ook afvraagt waar je het over hebt.

Het zijn mensen die niet weten wat ze willen

En dus gaan ze maar Engels studeren. Lopen er niet heel veel van zulke studenten rond bij iedere studie? Er zijn er genoeg (waaronder ikzelf) die Engels met een doel studeren. Of gewoon omdat ze het leuk vinden. Goed, misschien is deze dan een beetje waar.

We zijn gek op Londen (en komen er tien keer per jaar)

Ik vond Londen geweldig, die ene week dat ik er geweest ben. Zes jaar geleden.

We willen allemaal naar Amerika verhuizen

Nee, we willen naar de UK.

Ondertussen spreken we allemaal met een megaposh accent

Ja, want dat hebben we wel nodig als we in de UK gaan wonen. Tenminste, we hopen dat we behoorlijk Brits klinken. Zonder geinen: al zouden we Engels met een Indiaas accent willen spreken, dan kan dat gewoon. Er zijn er misschien één of twee die werkelijk een megaposh Brits accent hebben.

Alleen meiden en homo’s studeren Engels

Probeer met dit vooroordeel maar eens een verklaring te vinden voor de vele hetero stelletjes die zijn ontstaan.

Studeren we dit jaar niet af, dan volgend jaar wel

Bij Engels zouden we niet zo’n haast hebben, vakken een keer of drie, soms vier overdoen en ach, wat is een twee of drie jaar meer nu eigenlijk? Ondertussen studeren de meesten gewoon netjes op tijd af (wat wil je met €3.000,- boete boven het hoofd).

We houden allemaal van Shakespeare

Wat hij heeft geschreven (ja ik heb de verplichte stukken heus wel gelezen) zal vast fantastisch en baanbrekend geweest zijn in die tijd. Betekent niet dat ik er nu niet van in slaap val en me afvraag waar al die ophef in hemelsnaam over gaat.

We zijn wandelende bibliotheken

Want we lezen veel en we weten alles over boeken. Nou, ik niet. Tenminste, niet over de zogenaamde boeken die je gelezen moet hebben. Zo heb ik me nog niet gewaagd aan Twilight (wat ik overigens ook niet in de planning heb) en staat The Picture of Dorian Gray nog op me te wachten.

We zijn hipsters

Mijn bril schijnt een hipsterbril te zijn, maar meer hipster dan dat wordt het niet, op de hooguit drie hipstermensen die je in het wild rond ziet lopen na.

Met Engels verdien je geen drol

Gelukkig maar want die stinken. Het lijkt misschien alsof we nooit een vetpot zullen binnenhalen, maar dat geldt ook voor iedere andere student die net losgelaten wordt. Wie weet winnen we de jackpot nog eens…

We mislukken

Wat moet je nu met een taal? Héél veel, daar schreef ik laatst al over. Een taal is geen garantie voor succes, maar zeker niet voor mislukken. We kunnen in ieder geval in ieder Engelstalig land (en nog honderden andere landen) overleven.

Onze favoriete film is Lord of the Rings (en het boek ook)

Ik beken: ik heb het boek niet gelezen (het feit dat iedereen roept dat ik de eerste honderd pagina’s over kan slaan is ook niet erg bemoedigend) en gezien ik zelfs bij films van twee uur al in slaap val (die bank ligt ook gewoon zo lekker), nodigt de extended version die zo’n tien uur duurt niet heel erg uit.

Welke vooroordelen heb jij over Engels (de studie, niet de taal)?

6 reacties op “Wandelende bibliotheken met een megaposh accent”

Ik heb die vooroordelen niet echt, al wist ik wel dat veel mensen dan denken dat je leraar gaat worden (wat ik dus niet dacht).

Sowieso dat van dat je er niks mee gaat verdienen, wordt volgens mij van elke studie bij geesteswetenschappen gedacht 🙁

Ja klopt. En bij iedere geesteswetenschappenstudie denken mensen dat het niets voorstelt. Nou, probeer maar eens dingen te onderzoeken waar je nooit zekerheid over hebt, zoals ‘de intentie van een auteur’. Bij bètastudies heb je nog een hoop zekerheden, zoals formules enzo.

haha, mij vragen ze ook altijd of ik docent wil worden, maar in mijn geval is het ook zo.
Ik ben één van de ZES studenten Engels die dit jaar voor de educatieve minor is ingeloot.

Wat ik ook altijd irritant vind, is dat mensen denken dat ik elk woord kan vertalen van Engels naar Nederlands en andersom.

Jij spreekt toch ook Nederlands, weet jij alle synoniemen voor alle woorden? :S Denk eens na.

Ik ga de docentenopleiding Nederlands doen. Dan denken mensen dat ik docent wil worden, en oh leo dat past toch niet bij je, maar met deze opleiding is dat niet eens noodzakelijk. Ik zie wel waar ik uit kom.

Ik heb trouwens nooit nagedacht over Engels en de vooroordelen die daarbij om de hoek komen kijken. Komt misschien omdat ik zelf dol ben op talen, iedereen die een (andere) taal studeert en dat ook leuk vindt is een held!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *