Categorieën
Lekker lezen

Walter Isaacson – Steve Jobs

Wie kent het niet: Apple. Ik heb vaak achter mijn Windows computer zitten kwijlen bij de aanblik van zo’n prachtig witte MacBook, of de pas geïntroduceerde iPods. Toen ik een tweede generatie iPod nano kocht, was ik hooked: dit bleek niet zomaar een product, en in de biografie over Steve Jobs kwam ik erachter waarom.

“He could taste two avocados that most mortals would find indistinguishable, and declare that one was the best avocado ever grown and the other inedible”

Het is gek om ervan overtuigd te zijn dat iemand zus of zo is. En dan blijkt hij eigenlijk een echte eikel, of cock, zoals ik zou zeggen. Dat was wel het laatste gevoel dat ik wilde krijgen over Steve Jobs, het genie achter de producten die ik omarm. Waarmee ik mijn digitale leven leid (ja, dus toch!). Hij kwam op mij over als een held, een integere man met passie en gevoel voor zijn producten. Dat blijkt absoluut waar, maar hoe hij daar gekomen is, heeft mijn ogen geopend.

Het verhaal

Niet geheel verrassend gaat het verhaal over Steve’s leven. We lezen over hem in de garage van zijn adoptiefouders, zijn reality distortion field, zijn successen, maar ook zijn zwakke punten. Jeugd, liefde, werk, gezin en gezondheid: niets wordt overgeslagen.

Duidelijkheid

Petje af voor zowel Walter Isaacson en Steve Jobs. Voor Isaacson, omdat hij de complexe Steve zo duidelijk en leesbaar heeft kunnen weergeven. Alsof hij er gewoon nog steeds is, en morgen weer een presentatie geeft over een nieuwe iPad. Maar ook petje af voor Jobs, omdat hij Isaacson zijn gang heeft laten gaan.

De opbouw van het boek was duidelijk en logisch. Er worden een hoop details over het reilen en zeilen van Apple en de technologische ontwikkelingen gegeven. Wees niet bang, het is zelfs voor mensen als ik (totaal geen kennis op dat vlak) prima te begrijpen. Isaacson heeft het geschreven voor iedereen.

Isaacson durft Jobs te laten zien zoals hij was. In het boek kwam Jobs vaak genoeg over als een echte klootzak, wat ik totaal niet verwacht had. Maar ik begreep Jobs gedrag al snel en voelde gek genoeg zelfs wat waardering ervoor. Zonder dat was Apple nu niet zo’n succes geweest. Later leert de lezer Jobs ook van een subtiele andere kant kennen, en dat contrast is precies wat ik nodig had om dat negatieve beeld weer in balans te brengen.

Herkenning

Ik ben geen Steve Jobs natuurlijk, maar ik herkende wel een hoop van mezelf in hem. Dat perfectionistische vooral. En dat verklaart ook waarom ik als een blok ben gevallen voor zijn producten. Het simplistische design, de vriendelijke gebruikersinterface en de vele mogelijkheden die ze bieden.

Ik vind het boek fascinerend en hoewel sommige stukken best pittig waren om te begrijpen, had ik de biografie in mum van tijd uit. Het laat mij achter met nog veel meer waardering voor wat deze man heeft gecreëerd, en gek genoeg ook met veel begrip voor de prijs van zijn producten. Waar een hoop mensen Apple overpriced vinden, ben ik helemaal van die mening af. Ik krijg wat ik wil – en meer dan dat – dankzij het doorzettingsvermogen van vele mensen. De nieuwe waardering die ik heb gekregen door dit boek is moeilijk uit te drukken in woorden. Ik ben hoe dan ook diep onder de indruk. Kortom, zelf lezen dus. Dan kom je er snel genoeg achter.

Lekker lezen

Walter IsaacsonSteve Jobs
ISBN: 9781408703748
Uitgeverij: Little
Prijs: €19,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *