Categorieën
Kijkvoer

Waarom Bad Teacher een Western is

Bij een Western denk je al snel aan een film met een ronddwalende cowboy, inclusief hoed en sporen. Het verhaal speelt zich af in een woestijnachtige omgeving of in een verlaten spookstadje. Tijdens college werd dat idee in één keer weggevaagd. Oh, en wist je dat Bad Teacher eigenlijk ook een Western is?

Voor wie Bad Teacher (2011) niet kent: Cameron Diaz kruipt in de huid van lerares Elizabeth Halsey. Ze komt met katers de klas binnen, hangt achter haar bureau om les te geven (liefst slapend) en heeft een geheim laatje met spullen waar menig ouder een rolberoerte van zou krijgen. Ze heeft haar oog laten vallen op lekker hapje Scott Delacorte, gespeeld door Justin Timberlake. Met zijn ronde brilletje is hij alles wat zij niet is. Klinkt eerder als een kwijlrom-com dan een Western, toch?

American Myths

Terug naar de collegebanken. Die Western met stoere cowboy is vanaf nu verleden tijd, want Westerns hebben daar geen snars mee te maken. Inderdaad, die scène waar ze omdraaien en elkaar proberen neer te schieten kun je dus wel vergeten. In plaats daarvan (volgens Leslie Fiedler) zijn Westerns “truly mythic.” Daar konden we niets mee, maar gelukkig moesten we nog een academisch artikel lezen van Robert B. Ray, die ons uitlegt dat het gaat om films die twee tegengestelde “American Myths” bevat, wat natuurlijk voor een probleem zorgt dat opgelost moet worden. Om even een voorbeeld te geven – of vooral Rays voorbeeld, want ik heb de film in kwestie (ja, ik moet kleur bekennen) niet gezien – Meet Me in St. Louis bevat de mythe van familie (die tevreden- en zekerheid aanmoedigt) en die van succes (ambitie en mobiliteit). Je ziet het, grote problemen natuurlijk als deze twee samen moeten komen.

Helden

Hoe zit dat dan met die Western? De twee grootste American Myths zijn de zogenaamde outlaw hero en official hero. In feite een losgeslagen, individuele wildebras en een braverik die de goede burger uithangt. Een soort van Charlie en Alan Harper, zeg maar. Zet de outlaw hero en de official hero in één film, zorg dat er een oplossing komt en daar is je Western. Zo klinkt het tenminste.

De clash

Daar heb je het al: Elizabeth, die erg individualistisch is, zelf bedenkt wat goed en slecht is (van regels heeft ze nooit gehoord) en van wat (nachtelijk) avontuur houdt. Duidelijk de outlaw hero. Dan ontmoet ze Scott die vooral leeft naar de voorgeschreven regeltjes en vooral logisch nadenkt. Impulsiviteit? Dat woord komt niet in zijn woordenboek voor. Dat is het dan, die onvermijdelijke clash.

Een Western dus

Eind goed al goed, want er wordt ook nog eens een oplossing gevonden: na een lange jacht beland Elizabeth met Scott in bed. Als hij later (met puppyoogjes) naar haar toe komt gekropen voor een frisse start (hoe kan het ook anders als je bedenkt dat hij de official hero is), maar Elizabeth gaat liever een relatie aan met de gymleraar, die net zo pittig en wild als zijzelf is. Geen twijfel mogelijk dat Bad Teacher dus een Western is.

Beeldmateriaal: IGN.com

3 reacties op “Waarom Bad Teacher een Western is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *