Categorieën
Prinsessendingetjes

Waar je krullen blij van worden

Je staat op, poetst je tanden en kijkt op in de spiegel om jezelf met een Cruella de Ville-coupe terug te zien staren. Of wat dacht je van je weerspiegeling in de winkelruit – inclusief de welbekende poedellook – terwijl je vanochtend een uur lang geprobeerd hebt om de pluis te temmen? Daar wordt niemand vrolijk van, maar gelukkig zijn er ook een aantal dingen waar je krullen (en jij waarschijnlijk ook) wél van gaan stralen.

Milde (of geen) shampoo

Je krullen worden blij van een milde shampoo zonder sulfaten en sommige krullen worden nog blijer van co-washing, oftewel het wassen met conditioner. Sulfaten zijn namelijk zogenaamde surfactants; die zorgen ervoor dat je haar schoon wordt. Wat ze echter niet op de verpakking vermelden, is dat diezelfde sulfaten ook gebruikt worden in bijvoorbeeld het vaatwasmiddel op je aanrecht, waar je net nog die vette pan stralend schoon mee hebt gemaakt. Sulfaten zijn bedoeld om vet en vuil te verwijderen, en zijn dus behoorlijk agressief. Ze drogen je haar uit, waardoor ze pluis veroorzaken.

Conditioner

Het product dat ieder krullenmeisje in haar badkamer zou moeten hebben: conditioner. Krullen zijn gek op hydratatie en dat is precies waar conditioners voor zijn. Let er wel op dat krullen niet zo houden van siliconen: die zijn niet makkelijk te verwijderen, waardoor je last kunt krijgen van build-up. De siliconen vormen dan een laagje om je haren, waardoor het vies en vervelend aanvoelt. Meestal heb je een sulfaatshampoo nodig om van de build-up af te komen en ben je weer terug bij af. Wateroplosbare siliconen zijn trouwens geen probleem – die kun je er met een milde shampoo of co-wash zo weer uitwassen. Zoek dus naar een siliconenvrije conditioner die past bij jouw haar en bij wat jouw krullen nodig hebben.

Een grove kam

Wees lief voor je haar en rag er niet als een malle doorheen om de klitten eruit te halen of als je het afdroogt, zelfs al ben je nog zo gefrustreerd vanwege die hopeloze bos pluis (wat met de juiste zorg niet langer zo hoeft te zijn). Ontklit je haar altijd met conditioner zodat het niet afbreekt en borstel het nooit als het droog is – dit zal de krul namelijk uit haar vorm trekken waardoor je achterblijft met ongedefinieerde, vaak ook nog pluizige krullen. Gebruik sowieso liever geen borstel, maar een grove kam – de krul blijft dan veel beter behouden.

Katoenen en microvezel handdoeken

Je krullen worden heel gelukkig van katoenen en microvezel handdoeken. Normale handdoeken zijn gemaakt van badstof, zodat ze goed water op kunnen nemen. Heb je net dus voor niets je haar zo goed staan conditionen. Daarbij kunnen de haarschubben als het ware weer “open” gewreven worden, waardoor je haar gaat pluizen. Speciale microvezel handdoeken nemen minder vocht op, zorgen ervoor dat de haarschubben braaf op hun plek blijven en helpen dus om de pluis te voorkomen. Let er wel op dat je niet als een malle moet gaan wrijven – dat veroorzaakt alsnog pluis! Knijp je haar in plaats daarvan droog met deze speciale handdoek, alsof je het water er uitknijpt. Ik zweer zelf bij een katoenen t-shirt: stukken goedkoper en net zo effectief!

Met rust gelaten worden

Het allerliefst worden je krullen gewoon met rust gelaten. Ga niet zitten friemelen, blijf zo veel mogelijk van je krullen af en laat ze hun ding doen: mooi zijn.

Meer over haar en krullen

12 reacties op “Waar je krullen blij van worden”

Fijne tips. Dat van die handdoek wist ik niet!

ik vind die conditioner van yes to carrots altijd zo fijn. Heel erg dik en voedend (weet alleen niet of er sileconen inzitten eigenlijk). daarnaast gebruik ik vaak kokosolie voor het wassen, om mijn haar mee in te smeren, is ook erg voedend 🙂

Hee super handige tips! Heb zelf echt heel veel krullen maar weet nog niet echt hoe ik ze moet verzorgen ;p maar mijn vraag is waar je conditioner die je laat zien kan kopen?

Hoi Julie! De linker conditioner heet Curl Junkie Beauticurls Argan & Olive Oil, de middelste Aubrey Organics GPB Conditioner en de rechter is een detangler/leave-in. Curl Junkie was verkrijgbaar bij Mariposa Import, maar deze webshop is er jammer genoeg mee gestopt. Je kunt het wel in de VS bestellen of via Amazon, maar het product zelf is al duur en als je het uit de VS moet halen helemaal. Aubrey Organics is bij verschillende Europese krullenwebshops verkrijgbaar, zoals bij Natural Black Hair. Zelf heb ik het besteld via iHerb, maar let wel op dat je daar niet te veel besteld in verband met belasting (onder een bepaald bedrag hoef je geen belasting te betalen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *