Categorieën
Studie

Voor een tentamen leren

Hoe moet dat ook alweer? Over een week heb ik voor het eerst sinds eeuwen weer een tentamen waar ik ook werkelijk iets voor moet leren. Gisteren begon ik met missie tentamen voorbereiden, maar dat viel vies tegen. Met die liters theedrinken zat het wel goed, maar wat moest ik verder ook alweer doen, gezien samenvatten zó 2012 is.

Samenvatten en markeren zijn he-le-maal uit de mode. Nu was ik nooit een samenvatwonder, maar omdat ik zo iemand ben die alles praktisch uit haar hoofd leert, was het altijd noodzaak om toch een samenvatting te maken. En markeren is gewoon heel erg leuk. Kleurtjes maken namelijk alles leuker, ook studeren.

Regelmatig

Regelmatig studeren is de trend van nu. Als we vanaf dag één actief aan de slag gaan met onze vakken, halen we hogere cijfers. Regelmaat is namelijk veel belangrijker. Dat zit wel snor bij mij, want ik ben zo’n nerd die al voor dag één begint en precies weet wat er wanneer gaat komen, weken voor het zo ver is. Ik maak toch zeker veertig uur per week voor mijn studie vol, als het niet meer is. Als dat niet genoeg is…

Kort, veel en van tevoren

Nu ontdekte ik laatst al dat dit niet echt een optimale manier was, maar raad eens wat? Je moet sowieso niet lang leren, maar kort en veel. En weken van tevoren (ik heb nog een week). Je moet vooral zelf tentamenvragen bedenken (handig als je geen idee hebt hoe het tentamen eruit komt te zien, want de voorbeeldvragen worden je niet in de schoot geworden op de uni) en herhalen. En nog een keer.

Terug van weggeweest

Dan is er ook nog een methode die weer helemaal terug is en die je waarschijnlijk nog wel van de basisschool kent toen je de tafels moest leren voor je tafeldiploma: flashcards. Kijk, opzich vind ik dat best een goed idee, maar hoe ga ik in godsnaam heel Beowulf op een paar van die kaartjes proppen? Met de rest erbij zal ik zo aan een stuk of honderd zitten, als het niet meer is. Bovendien moeten al die kaartjes natuurlijk kaarsrecht zijn. En de categorieën moeten met verschillende kleurtjes aangegeven worden. En dat kost tijd. Véél tijd.

Beelden bedenken

Beelden erbij bedenken zou ook heel goed helpen, maar als ik aan “The Life of St. Edmund” en vooral aan de alinea waarin zijn afgehakte hoofd gezocht wordt denk, krijg ik een lachstuip bij het beeld van een hoofd in een bos, bewaakt door een wolf, dat de mensen die het hoofd zoeken (“Where are you now, friend?”) antwoord met “Here! Here! Here!” Kan aan mij liggen natuurlijk.

Mindmappen

Als laatste heb je nog mindmaps. Toevallig heb ik een heel handige app op mijn Mac, Mindnode. Met kleurtjes, dus je begrijpt dat mijn dag niet meer stuk kan. Soms gebruik ik het, maar mijn mind mapped alles op wel tien manieren, waardoor ik minstens tien mindmaps nodig heb en telkens maar aan het mappen blijf. Leren? Ho maar.

Gelukkig maar dat ik braaf tijdens de college heb opgelet en globaal weet wat wanneer gebeurde, met wie en wie wat schreef, want alleen met herhaling, herhaling en herhaling haal ik mijn tentamens. Zonder kaartjes, mindmaps en wat nog meer, zodat ik tenminste niet alleen maar zit te tekenen. Neemt niet weg dat nieuwe tips altijd welkom zijn, want tijdens mijn master ga ik waarschijnlijk wel één tentamen hebben.

2 reacties op “Voor een tentamen leren”

Heel veel succes met het voorbereiden! Ik deed op de uni wel alles samenvatten, lam handje tot gevolg, maar dan zat het wel al voor 80% in mijn hoofd 🙂 En natuurlijk herhalen voor koning en vaderland, daar ben ik ook wel een voorstander van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *