Categorieën
Studie

Vandaag bedenk ik een thesis

Ik geef toe dat ik een tikkeltje last heb van scriptiestress. Oké, misschien iets meer dan dat, want door de stress heb ik zelfs last van haaruitval (ongeveer een halve pruik per dag) terwijl de tijd maar doortikt (in plaats van mijn vingers) en ik toch echt een keer een groen-licht voorstel moet schrijven.

Het is al ruim twee maanden geleden dat ik schreef dat het allemaal wel meeviel bij mij, die scriptiestress. Dat ik heus wel op tijd een onderwerp zou bedenken. Ondertussen is dit week drie van het blok waarin ik mijn scriptie zou moeten schrijven. Je leest het goed, zou moeten, want voorlopig ben ik nog niet verder gekomen dan proposals. En dan heb ik het niet over een proposal met een mooie ring.

Waar was ik gebleven?

Bij vier verschillende voorstellen voor het vak Creative Writing. Inmiddels is dat al zo verleden tijd, dat ik me nauwelijks kan herinneren wat ik ook alweer voorgesteld heb. Momenteel ben ik namelijk aanbeland bij Journalism, op advies van mijn scriptiebegeleider (want ik weet blijkbaar veel van media, vond hij). Vooral toen hij er verder op in ging en dacht dat het, zeker gezien mijn situatie, interessant zou zijn om iets te doen met eetstoornissen en media, sprong ik haast een gat in de lucht. Ja, dit onderwerp was gemaakt voor mij! Ik vind media interessant, weet veel van eetstoornissen en wil over allebei graag nóg meer weten. Met die wetenschap ging ik aan de slag en vorige week duwde ik dan eindelijk mijn voorstel onder de neus van mijn scriptiebegeleider, overtuigd van het feit dat ik groen licht zou krijgen.

Code rood

Ik loop onder de Dom door en heb mijn vriend aan de telefoon. Mijn stem klinkt wat raar (beter bekend als: een brok in mijn keel). Weer geen groen licht. Dit is pas het zesde voorstel dat ‘m niet gaat worden. De paniek is toegeslagen en dit keer niet omdat ik zo’n dramaqueen ben, maar omdat we het verdorie wel over mijn afstuderen hebben, en het niet zo is dat ik er de afgelopen tijd met de pet naar gegooid heb. Is het opgevallen hoe weinig ik nog blog, bijvoorbeeld? Allemaal voor die scriptie – en dat zou best nog wel eens erger kunnen worden. Gelukkig mag ik me wel al inlezen over anorexia, media studies en een corpus selecteren van artikelen op de websites van Marie Claire UK, ELLE UK, Daily Mail en The Guardian. Dat kan ik heus wel.

Ojee

De dag na het gesprek begin ik vol goede moed, maar binnen een halfuur is de moed me in de schoenen gezonken. Waar moet ik beginnen als ik niet eens weet wat ik precies wil onderzoeken? Het ene na het andere probleem dook op en ik raak afgeleid en lees wat artikelen op TopGear.nl. Jeremy Clarkson… Daar hebben we het ook over gehad. Mijn gedachten dwalen af en voor ik het weet rolt er een titel uit, ben ik een paar uur bezig met een corpus selecteren en tik ik de eerste woorden van een gloednieuw proposal. Ojee.

Vandaag gebeurt het

Ondertussen moet ik nog steeds al die andere dingen doen. Maar dit nieuwe proposal jongens, is nu al beter en meer af dan dat anorexia-en-media proposal. Ik hoef alleen nog maar een thesis; een standpunt. Of desnoods een hoofdvraag, maar welke van de twee het ook wordt, vandaag moet ‘ie er komen. Morgen heb ik weer een gesprek en ik moet groen licht krijgen. Ik wil namelijk ook graag nog een paar dagen kerstvakantie meepakken en vóór blok drie klaar zijn. Dus. Vandaag bedenk ik een thesis.

Mocht je nog een gouden tip hebben, dan is die van harte welkom. Gewone tips of bemoedigende woorden ook, natuurlijk.

14 reacties op “Vandaag bedenk ik een thesis”

Uiteindelijk komt het allemaal goed! Het zal je verbazen hoeveel concentratie en productiviteit je kunt produceren als de deadline dichterbij komt. Niet dat dat een stressvrije tijd is (helaas).

Je moet het maar zo zien; op het moment dat je groen licht krijgt, is er vertrouwen in je. Als je ‘gewoon’ je ding doet dan kan het niet misgaan!

En heeeeeel veel succes! Je moet een essay schrijven toch? Na het groene licht ben je dus niet meer afhankelijk van anderen, dus dat is chill!!

En waar je nu eigenlijk niets aan hebt maar wel zo is… Als ik kan afstuderen, dan kan jij het zeker weten ook!

Ik blokkeer nogal als de deadline heel dichtbij komt 🙁 Ik ben juist productief als ik nog eeeeuwen de tijd heb en rustig na kan denken. Daar heb ik nu jammer genoeg niets aan dus ik moet er gewoon voor zorgen dat het lukt.

En dankje! Was het maar een essay… Scriptie is toch wel iets groter en belangrijker 😉

Wat een gedoe, lijkt me ook behoorlijk demotiverend om steeds geen goedkeuring te krijgen. Ik hoop dat je morgen toch het groene licht ontvangt! Een onderwerp bedenken lijkt me zo lastig, maar als je eenmaal met je onderzoek bezig kan gaan lijkt me dat wel superleuk en interessant om te doen. Succes!

Ah jakkie, naar dat het nog steeds niet is gelukt… al hangt er vandaag wel iets heel triomfantelijks in de lucht! 😉 Dus zou het? Ik mag in januari beginnen *zucht* maar ik mag het onderwerp niet eens zelf kiezen, ik mag alleen kiezen welke van de onderwerpen ik wil doen 😐

Het viel me inderdaad al op dat je minder blogde. Hopelijk gaat het vanmiddag goed bij je begeleider!
Overigens wel fijn: oké, misschien had je andere plannen, maar in het ergste geval heb je in ieder geval nog twee weken extra in de kerstvakantie…

Ik hoop het ook!

Overigens komt er sowieso minstens om de dag nog iets online 😉 Liefst vaker natuurlijk, maar die scriptie blijkt behoorlijk uitputtend en vooral inspiratiedodend. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan tijd (gezien de leeslijst voor Am. Lit. ook niet al te zuinig is :-P)

De leeslijst voor American Literature is inderdaad niet te zuinig. Zooo. Ik dacht dat we het vorig blok zwaar hadden. En dan heb ik ook nog zo’n één a twee boeken die ik moet lezen voor The Cultures of Technology. Het is dat ik ziek ben en me niet kan concentreren op studie dat ik juist wel even wat blogjes vooruit heb kunnen werken (en om de dag een blogje is toch ook nog steeds veel?)

Stukkie stress weg, je hebt groen licht!

Met essay bedoelde ik dat je op basis vanliteratuur eeb scriptie met schijven. Soms moet je ook enqueteren en interviewen en dan ben je meteen afhankelijk van de goodwill van anderen.

Heel veel succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *