Categorieën
Lekker lezen

Top 5: Favoriete kinderboeken

Als je nu een verlanglijstje van mij ziet bestaat 90% van dat lijstje uit boeken die ik graag wil. Dat is al zo lang ik me kan herinneren, want als kind verslond ik al boeken. Omdat het kinderboekenweek is, denk ik terug (met toch wat nostalgie) aan mijn literaire wereld van toen.

Maaike en Kwispel (Jacky van Klaveren)

Op de voorkant van het eerste boek dat ik meenam bij mijn eerste bezoek aan de bibliotheek stond natuurlijk een hond. Ik las de flaptekst en dacht: ‘wat een geluksvogel, die Maaike!’ Maaike’s mama was het helemaal zat en maakte een afspraak met haar rommelige dochter. Niet zomaar een afspraak, want Maaike krijgt een labrador, Kwispel. Na het eerste boek was ik verslaafd en ik sleepte algauw de rest in huis – niet meer uit de bibliotheek overigens, want deze serie wilde ik zelf hebben. Knap van Jacky van Klaveren is dat ze een serieus onderwerp – echtscheiding – in een kinderboek weet aan te kaarten, zonder dat het kinderboekengevoel weggaat. Er verschijnt nog steeds een glimlach op mijn gezicht als ik terugdenk aan de Maaike en Kwispel-serie.

Op Zoek Naar Dolfijnen (Lucy Daniels)

Naast boeken had ik nog een andere liefde: dolfijnen. Wat is er beter dan een combinatie van die twee? Ik zag de cover van Op Zoek Naar Dolfijnen: De Reis Begint en wist dat ik dit boek gewoon moest hebben (hallo, er staat een dolfijn op!). Puur toevallig bleek het heel leuk geschreven te zijn en ik keek dan ook altijd uit naar nieuwe delen in de serie, waarin we het jonge meisje Jody en haar familie volgen. Haar ouders zijn zeebiologen en doen onderzoek naar dolfijnen, waarvoor ze een jaar lang op een boot over de wereld gaan.

Leuk weetje: Lucy Daniels bestaat helemaal niet! Dit ontdekte ik twee jaar geleden. De Op Zoek Naar Dolfijnen-serie is geschreven door een schrijvers-collectief, dus een groep mensen die onder de naam Lucy Daniels publiceren. De Engelse uitgever was bang dat de serie een flop zou worden met een mannelijke auteur, en koos daarom voor deze oplossing. Voor mij maakte het allemaal niet uit: het ging over dolfijnen, en dat was wat telde!

De Olijke Tweeling (Arja Peters)

Misschien komt het omdat ik enig kind ben, maar ik heb tweelingen altijd al fascinerend gevonden. Vooral De Olijke Tweeling, omdat ze samen de gekste avonturen beleefden waar ik alleen maar van kon dromen. Dit is een van de weinige series die ik niet compleet heb, maar wat wil je met 36 boeken… De serie is oorspronkelijk geschreven toen mijn ouders jong waren en werd door een jonge mij gelezen toen de hertaling in de jaren ’90 werd uitgegeven.

Molly Moon (Georgia Byng)

Mijn liefde voor mooie covers is niet zomaar aan komen waaien, want de Molly Moon-serie is een duidelijk voorbeeld van hoe het werkt bij mij. Als ik een mooie cover zie, moet ik gewoon kijken waar het boek over gaat. Het eerste deel – Molly Moon’s Ongelofelijk Hypnoseboek – zag ik wel zitten en toen er meerdere delen werden uitgebracht, was ik er als de kippen bij. Het zijn heerlijke boeken om te lezen en als ik het me goed herinner, zijn thema’s zoals eenzaamheid en vriendschap, maar ook vergeving, erg belangrijk. Niet dat ik dat als kind doorhad. Zoals de titel al een beetje verklapt, ontdekt Molly een hypnoseboek. Zou dat haar redden uit het verschrikkelijke weeshuis waar ze woont?

Harry Potter (onnodig, maar toch: J.K. Rowling)

Heel voorspelbaar, ik weet het, maar daarom niet minder waar: ik was (en ben!) gek op J.K. Rowlings Harry Potter-serie. Ik heb slechts twee boeken – de Nederlandse vertaling van Harry Potter and the Order of the Phoenix, en het laatste deel heb ik in het Engels – maar ik heb ze allemaal gelezen, en dan bedoel ik niet één keer. De eerste vijf delen las ik vertaald (ik zat immers nog op de basisschool), maar daarna stapte ik over op Engels. Ik las en herlas ieder deel meerdere keren. Nu wil ik de hele collectie in hardcover children’s edition, want nog nooit heb ik zo’n magische serie gelezen. Ik ben helemaal niet van het bovennatuurlijke/magische/science fiction-achtige, maar er is gewoon iets dat de Harry Potter-serie betoverend maakt en vooral Harry Potter and the Deathly Hallows is favoriet bij mij. Maar wat moet ik nog toevoegen aan zo’n populaire serie die bijna iedereen kent en gelezen heeft?

Wat was jouw favoriete kinderboek (of serie)?

15 reacties op “Top 5: Favoriete kinderboeken”

Wow….. Daar staan een aantal series die ik ook echt opgesnoven heb. Dacht dat ik de enige was met de olijke tweeling! Via mijn moeder, ook herziene uitgave. Ze heeft mij ook nog aan De Vijf gekregen van Enid Blyton. Dat is nog ouder en de taal is ook niet cht meer anno nu. Maar wat vond ik ze leuk. 21 delen, uren zat ik boven op mijn kamertje te lezen.

Uh…. Ik heb het opgezocht, de Vijf is uit de jaren veertig. Dat verklaart een hoop van het taalgebruik en de normen en waarden die ik, toen ik ze las, als heel streng ervoer haha.

Jaa, de olijke tweeling! Die heb ik ook veel gelezen vroeger. Ook de Cindy-reeks. En vroeger kreeg je via de basisschool ook zo’n boekenpakket met een veer erop, ik ben de naam even kwijt, maar die waren ook altijd leuk, ik herinner me dat ik Matabia van Marion Bloem en Zwerftocht met Korilu van Thea Beckman (volgens mij) echt verslonden heb. Nog steeds lees ik alles wat los en vast zit!

haha in ’97 ging ik net naar de middelbare school. Mijn zusje kreeg HP voorgelezen op school, ze vond het maar een dom boek: “gaat over een jongetje dat in een bezemkast woont, nou wat interessant.” Toen hoefde ik ook niet meer, maar later werd ik toch nieuwsgierig en sindsdien hebben we allebei de hele serie meerdere keren verslonden.

Wat betreft andere kinderboeken: ik las de Babysitterclub. En natuurlijk ook het gros van die kluitmanboekjes, van Floortje Bellefleur tot het Praathoedje (en ja, ook Maaike en Kwispel natuurlijk :P)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *