Categorieën
Lekker lezen

Top 5: Favoriete boeken

Het is weer boekenweek, en dat betekent wat extra aandacht voor mijn papieren vriendjes. Ik heb al heel wat boeken versleten, en een aantal daarvan zullen me altijd bijblijven. Boeken waarvan ik vind dat iedereen ze een keer gelezen moet hebben, die je opslokken en zelfs als ze uit zijn, nog niet loslaten.

5: To Kill a Mockingbird – Harper Lee

Eigenlijk is dit best een verdrietig boek. De zesjarige Scout vertelt het verhaal van het leven in Alabama in de ’60s. En dat was geen pretje, zeker niet wanneer hun vader een gekleurde man moet verdedigen in een rechtszaak. To Kill a Mockingbird laat zien hoe complex die periode was, maar zonder het een serieuze brok die moeilijk te slikken is te maken. De jonge vertelster laat herkenbare kinderdingen doorschemeren en af en toe verscheen er een glimlach op mijn gezicht. Dit ontroerende boek is een echte aanrader.

4: The Other Hand – Chris Cleave

The Other Hand vraagt nadrukkelijk of ik vooral niet wil vertellen waar het over gaat, want dat zou het verpesten. Daar kan ik me wel in vinden, dus het enige wat ik erover zal zeggen is dat het een prachtig verhaal is. Een vriendin zei dat ze niet door het begin heen kon komen – en dat kan ik me best voorstellen – maar voor je het weet, heeft The Other Hand je in haar greep en na afloop zul je met verbijstering naar het boek in je hand kijken. Lezen dus!

3: One Day – David Nicholls

Afgelopen zomer las ik One Day in sneltempo omdat ik naar de persvoorstelling van de verfilming zou gaan, en ik wil altijd eerst het boek hebben gelezen (wat overigens iets te ambitieus was – ik was halverwege na die twee dagen die ik had). Maar dat sneltempo was geen probleem, want het verhaal over Emma en Dexter verveelt geen seconde. Een heerlijk vlot geschreven boek met een dosis humor erbij en wat onvoorstelbare twists. Daar houd ik van.

2: The Time Traveler’s Wife – Audrey Niffenegger

Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Henry en Clare ontmoeten elkaar, en uiteindelijk ontvouwt zich een relatie. De titel The Time Traveler’s Wife verraadt dat wel een beetje. Maar dat is nog niet zo makkelijk met Henry’s tijdreizen. Behoorlijk ingewikkeld allemaal, maar Audrey Niffenegger heeft dat goed weten te verbergen. Als lezer maak ik me helemaal niet druk over die tijdssprongen en ik lees er als een trein doorheen. Een bijzonder boek met een bijzonder verhaal wat op een heel bijzondere manier in elkaar is gezet. Had ik al gezegd dat ik dit boek bijzonder vind?

1: The Help – Kathryn Stockett

Misschien was het al duidelijk, maar The Help is mijn absolute favoriet. Ik heb het gelezen, herlezen, en opnieuw gelezen. Ik heb er zelfs al een aantal essays over geschreven op de uni. Nieuwsgierig wat ik precies zo mooi vind aan dit boek? Lees het hier. The Help maakt aan het lachen, huilen en doet je nadenken. De ’60s in Jackson worden op een realistische manier afgeschilderd, alsof ik er zelf bij ben geweest. In één adem had ik dit boek uit. Deze moet je absoluut een keer gelezen hebben.

Wat is jouw favoriete boek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *