Categorieën
Kijkvoer

Top 5: Creative clips

Vroeger keek je MTV, TMF en The Box voor de laatste hits waar je gratis clips zag met flink wat boobies en wassup. Nu luisteren we alles online en die clips? Ja, we zouden naar YouTube kunnen gaan om het nummer met clip te bekijken… Dat heb ik gedaan en vond deze creatieve clips.

Daarmee bedoel ik dus clips waarin we niet minstens tien schaars geklede stoeipoezen zien, of pimps die met zo veel goud zijn behangen dat het een wonder is dat ze nog kunnen staan. Of van die clips met zo veel kwijl dat je direct begint te twijfelen of je die eerste zoen überhaupt nog wel wilt (tenminste, toentertijd dan).

5: Björk – It’s Oh So Quiet

Spike Jonze maakte een video voor Björk die voornamelijk in slow motion is, behalve tijdens de refreinen. Alles gaat dan weer op normale snelheid om een rebels effect te creëren. En dat werkt.

4: The White Stripes – Hardest Button to Button

Michel Gondry gebruikte een stop motion-techniek voor Hardest Button to Button genaamd pixilation. Hierbij werd een reeks drumstellen opgesteld en moest Meg (de drumster) een toon op het laatste drumstel spelen, die vervolgens werd weggehaald. Meg moest een drumstel terug en zo begon het hele tafereel opnieuw. Er zijn wel 32 identieke drumstellen gebruikt voor deze clip!

Gondry heeft ook video’s gemaakt voor Björk, Paul McCartney en The Rolling Stones, naast veel andere, bekende namen.

3: Red Hot Chili Peppers – Monarchy of Roses

Monarchy of Roses werd gemaakt door Marc Klasfeld, die zich liet inspireren door het werk van Raymond Pettibon. Pettibon werkt voornamelijk met Indische inkt en maakt vaak animaties van zijn eigen kunstwerken. Het was dan ook een eer voor hem om als inspiratiebron gekozen te worden door Klasfeld, die andere grote namen op zijn lijst heeft staan zoals Destiny’s Child, Foo Fighters en Katy Perry.

2: Oren Lavie – Her Morning Elegance

De Israëlische Oren Lavie liet zijn video niet produceren, maar deed het zelf. Hij maakte een stop motion-stijl video voor Her Morning Elegance, die in slechts 48 uur (zonder pauze!) opgenomen werd. Lavie’s harde werk werd in 2009 beloond met een Grammy nominatie voor “Best Short-Form Music Video.” Om dat te vieren zijn de originele stills te bewonderen op hmegallery.com

1: OK Go – Here It Goes Again

Tore Johansson is de Zweedse director achter deze creatieve video. Niet alleen ik vind dit een knap staaltje werk, maar nog veel meer mensen. Niet voor niets kreeg de video de YouTube Video Award voor “Most Creative Video” in 2006. Als dat niet overtuigt, dan dit wel: Here It Goes Again won een Grammy Award in de categorie “Best Short-Form Music Video” in 2007.

Wat ik vooral leuk vind aan deze clip is dat het zo simpel is: één locatie, zes loopbanden en vier mensen. Maar simpel is hier allesbehalve saai. Het is creatief, interessant en vooral entertainment.

Andere bekende namen met wie Johansson gewerkt heeft zijn Franz Ferdinand, The Cardigans, Sophie Ellis Bextor en onze eigen Anouk.

Wat vind jij een creatieve clip?

8 reacties op “Top 5: Creative clips”

Die met die loopbanden kende ik al (volgens mij zijn het er acht trouwens, maar dat terzijde) en die van de White Stripes heb ik volgens mij ook al eens gezien.
Met schande moet ik zeggen dat ik de rest van die clips niet kende.

Die van die Israelische jongen vind ik mooi!

Probeer al 3 x te reageren maar wordt op de een of andere manier niet geaccepteerd,nu dus nde laatste poging;leuk artikel, mijn voorkeur gaat naar de White Stripes,vind ze trouwens allemaal de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *