Categorieën
Tongstrelende taferelen

Tomaten-roomsoep met basilicum

Zelfs al is het juni, van de zomer is nog weinig te zien. Met al die regen lijkt het wel herfst, het seizoen voor warme soepjes. Om het toch een beetje zomers te houden, maakte ik een frisse tomatensoep met basilicum. De bonus? Het doet je een beetje denken aan Italië!

Schort om

Dit is trouwens echt een aanrader, vooral als je iets wits aan hebt. Voor je het weet is het niet wit meer (en wordt het dat ook nooit meer). Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle gepelde tomaten (met hun sapdrab) in de ovenschaal en voeg daar de balsamico-azijn, olijfolie en suiker aan toe. Schep voorzichtig om (voorzichtig, anders zit die witte broek die je aan hebt onder de spetters) en zet vervolgens in de oven voor 25 tot 30 minuten. Mocht je trouwens liever verse tomaten gebruiken, dan kan dat natuurlijk. Ik ben per tomaat ontvellen rustig een halfuur kwijt, dus voor mij zijn de gepelde tomaten van Heinz een echte uitkomst.

Ondertussen

Snipper de uitjes en bak deze in een grote pan met wat olijfolie tot ze doorzichtig beginnen te worden. Bak aan het eind de knoflook (geperst of fijn gesnipperd) kort even mee. Vervolgens gaan de oventomaten (inclusief sap) erbij en voeg je de tomatenpuree en suiker toe. Roer dit goed door en voeg voorzichtig de bouillon toe. Ik heb runderbouillon gebruikt, maar groente- of kipbouillon is ook prima. Laat nu tien minuutjes op laag vuur pruttelen.

Soepuitbarsting

Laat de soep even afkoelen. Ga vervolgens in de weer met de blender. Doe de soep erin en mix het tot een glad mengsel. Zorg er vooral voor dat er niet te veel in zit. Voor je het weet vindt er een soepuitbarsting plaats en lijkt je keuken wel plaatsdelict met al die rode spatten (ie overigens niet meer uit mijn kookboeken gaan). Doe het desnoods in drie keer, zoals ik uiteindelijk moest doen. Je kan natuurlijk ook een staafmixer gebruiken. Als de soep glad genoeg is, voeg je de room toe en roer je de soep nog even goed door.

Swirls

Dit simpele tomatensoepje kun je een wat chiquere draai geven door mooie swirls te maken met de room en als het lukt zelfs met balsamico-azijn (dat heb ik nog niet onder de knie). Garneer met wat basilicumblaadjes en de soep is klaar!

Voor erbij

Om het helemaal af te maken, hadden wij vooraf wat carpaccio en bij de soep aten we een knapperig stokbroodje. Buon appetito!

2 reacties op “Tomaten-roomsoep met basilicum”

Lekker met die room!
Ik heb laatst voor mijn verjaardag 3 liter tomatensoep gemaakt, ik kon de tomatensmurrie aan het eind van de dag overal vandaan schrapen, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *