Categorieën
Weet je nog

Toen je nog brugpieper was: Tassentrauma

Weet je nog, die eerste dag op de middelbare school? Na een week lang met een wit t-shirt waar mijn naam in textielstift op stond (iedere letter een andere kleur) rondgelopen te hebben, was het dan zover: mijn eerste schooldag in de brugklas.

Al maanden trof ik voorbereidingen. Eén daarvan was ervoor zorgen dat ik de perfecte rugzak had. Ik mocht natuurlijk niet voor gek lopen met een merkloos ding. Zo’n ding zonder ruggengraat. Nee, ik wilde een echte Eastpak, maar die waren duur. Lang leve in de zomervakantie jarig zijn, want ik mocht er eentje voor mijn verjaardag uitzoeken van mijn ouders. We gingen op pad en ik werd verliefd op een oranje tas met paarse bloemen en een wit voorvakje met roze bloemetjes. Wat een fantastische tas – en niemand zou hem hebben, want het was een limited edition.

Billenbonker

Met alleen de juiste tas was ik er nog niet. Er waren namelijk wel wat do’s en don’ts. Wat je absoluut niet moet doen, is je tas tot je oren optrekken. Dan ben je gelijk veroordeeld tot uncool. Nerd. Of welk label je dan ook opgeplakt krijgt. Hoe dan ook maak je niet alleen geen goede indruk, je maakt gewoon géén indruk. In plaats daarvan moet je zorgen dat je tas vooral heel laag hangt zodat het zo’n lekkere billenbonker wordt bij iedere stap die je zet. Heel goed voor je rug ook.

Helemaal voorbereid

Toptas in de billenbonkerstand – helemaal voorbereid dus. Niets kon nog misgaan. Dat was in de voorbereidende fase tenminste het geval. Toen kwam het echte werk en moesten mijn gekafte boeken erin. Als kersverse brugpieper neem je natuurlijk braaf al je boeken mee (en ik weet dat ik eruit zie alsof ik dat nog steeds doe, maar ergens in de bovenbouw is dat een beetje opgehouden. Je weet hoe rebels ik ben). En dan moet die tas dus nog om.

Ukkie

Als ukkie van 1,45 cm (ja, ik was best klein) veranderde ik gelijk in een dromedaris op flinterdunne ijspegels. Mijn moeder moest mijn tas op mijn rug hangen, want zelf kon ik hem niet optillen. Maar met opgeheven hoofd – en toegegeven, knikkende knieën – ging ik mijn eerste dag tegemoet. Totdat… ik van mijn fiets afstapte en viel. In een plas. Ik probeerde het nog weg te lachen, maar mijn lip ging langs iets scherps. Shit. Er was een stuk van mijn voortand afgebroken. Op z’n minst had ik een indruk achtergelaten.

Wat er werkelijk gebeurde

Ik ben niet gevallen van mijn fiets, maar waggelde als een gans het gebouw in. Een behoorlijk uit de kluiten gewassen gans, moet ik eraan toevoegen (door die tas dus). Ik kon alleen maar voorovergebogen lopen, want anders kukelde ik achterover. Mijn tas kon ik amper af doen en het scheelde maar een haartje of ik was voor mijn kluisje alsnog omgevallen. Maar het is goed gekomen. Ik heb het overleefd. Pfew. Een perfecte tas? Ja, al zat ik wel bij iemand in de klas die hem ook had. Een perfect entrance? Nee. Ik was niet eens fashionably late. Hallo, ik ga toch niet te laat komen op mijn eerste dag (lees: nooit tijdens mijn middelbare schooltijd)?

Hoe ging dat bij jou?

11 reacties op “Toen je nog brugpieper was: Tassentrauma”

Haha! Ik had ook een Eastpak, een rode. Dat was toen echt een slap ding, zonder padding in het ruggedeelte, dus die boeken prikten de hele dag in je rug. Ik was ook nog klein, met beugel en een Tweety-portemonnee, weet ik nog :).

Mijn moeder wilde dat ik zo’n eh, shit, hoe heet dat merk, met dat aapje, nou in ieder geval, dat ik daar een tas van zou nemen. Maar die waren natuurlijk totaal niet cool en veel te groot, dus uiteindelijk kreeg ik toch een hippe eastpak 8)

Toen ik in groep 8 zat, had ik mijn ogen laten vallen op een eastpak tas met camouflageprint. Dit exemplaar was ook nog is leuk geprijsd met behoorlijke korting ten op zichte van de ‘standaardaard’ eastpak tassen. Alleen was mijn vader bang dat de tas met print al gauw zou gaan vervelen en was hij bang dat ik juist het goedkopere exemplaar koos vanwege de lagere prijs. Na veel zeuren mocht ik toch die met camouflageprint afrekenen, en eigenlijk vind ik nog steeds legerkleuren een stuk aantrekkelijker dan de knalroze of paarse variant waar mijn vriendinnen mee rondliepen toen 😉

En ik deed altijd net alsof ik niet bij de brugklasses hoorde 😉 Klein was ik toen niet maar ik ben verder ook geen enkele centimeter meer gegroeid 😛

ik had een oranje enricobenetti rugtas.. formaatje hudge! Ik vond hem eigenlijk vreselijk maar ja kostte ook een vermogen en had hem zelf uitgekozen. In de winkel was hij natuurlijk leuk maar op school liep je voor schut….. Hij ging dan wel op mijn kont, dat was het enige wat er goed aan was…

wil je hem trouwens zien dan moet je ff googlen op afbeeldingen enrico benetti rugzak oranje en dingdingding nummer 2 (advertentie van marktplaats)is het gedrocht 😉

Haha, heerlijk herkenbaar die billenbonkerstand 😛 Ik was vooraf uitgebreid geïnstrueerd om niet als brugger over te komen door m’n broer die ‘al in de derde klas zat’: niet in een kolonie gaan lopen, tas op de billenbonkerstand en molen-speculazen kopen voor 15ct. Heerlijke tijd was het stiekem toch wel.. 🙂 Ik had een donkerblauwe Kipling *niet cool*, die later opgevolgd werd door m’n witte Eastpack *stukken cooler* (die ken je denk ik nog wel Laura!)
Hee, keep writing, I like! xx

Haha, ik had zo’n megamega Eastpak tas… een blauwe! Gelukkig had ik geen blauwe Kipling, want daarvan waren er maar liefst 6 (!!!) in onze klas…
Ik heb er nu nog steeds eentje, een grijze met blokjes 🙂 Maar niet op billenbonkerstand, haha.

Dankzij mijn moeder had ik de eerste twee/drie jaar van mijn middelbare school een Aldi-tas. Iets met ‘helemaal niet cool’. Later heb ik een blauwe/witte limited edition gekregen van mijn moeder en daar was ik superblij mee! Uiteindelijk ging die ook vervelen (en was hij supersmerig) en heb ik op eBay met fikse korting een zwarte Eastpak gekocht, die ik nog steeds gebruik. Alhoewel ik door de wetbundels nu ook wel een sporttas gebruik voor school :P.

In mijn tijd was je cool met een “pukkel”, een schouder tas uit het leger die door militairen werd gebruikt om hun fourage mee te nemen, hij was net groot genoeg voor een agenda en drie boeken,de rest wat je nodig had nam je gewoon niet mee.Ik praat dan ook wel over de oertijd!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *