Categorieën
Weet je nog

Toen je fan was van: Spice Girls

Weet je nog, toen je fan was van de Spice Girls? In groep drie was de meidengroep helemaal hot, al moesten ze het later wel opnemen tegen de Backstreet Boys. Dat nam niet weg dat ik als zesjarige lyrisch was van de meiden en dat ik sowieso alle liedjes en dansjes kende.

In 1994, toen de meidenband werd opgericht, wist ik nog helemaal niet wie Melanie Brown (“Scary Spice”), Melanie Chisholm (“Sporty Spice”), Emma Bunton (“Baby Spice”), Geri Halliwell (“Ginger Spice”) en Victoria Beckham (“Posh Spice”) waren. Dat kwam pas rond 1997, toen ik zes jaar was. De meiden hadden toen al het nodige succes gehad, al is dat iets waar ik me totaal niet bewust van was. Op 7 juni 1996 brachten ze hun debuutsingle “Wannabe” uit, welke zeven weken op nummer één stond in de UK en daarnaast in nog dertig andere landen diezelfde plek wist te bemachtigen. Het werd niet alleen de bestverkopende debuutsingle, maar de bestverkopende single van een meidenpopgroep allertijden. In november dat jaar werd hun debuutalbum Spice in Europa uitgebracht.

In de prijzen

Daarna ging het hard. Spice Girls waren immens populair en sleepten prijs na prijs in de wacht. In december 1996 kregen ze drie prijzen uitgereikt tijdens de Smash Hit Awards, waaronder Best Video voor “Say You’ll Be There.” De meidenband kon daar in februari 1997 nog eens twee Brit Awards aan toevoegen, wederom Best Video voor “Say You’ll Be There” en Best Single voor “Wannabe.” Tijdens de 1997 MTV Video Music Awards won de groep Best Dance Video voor “Wannabe” en in datzelfde jaar kwamen er nog eens vier prijzen bij tijdens de Billboard Music Awards: New Artist of the Year, Hot 100 Singles of the Year, Album Group of the Year en Album of the Year voor Spice.

Nummer één

Ook bijzonder is dat Spice Girls de eerste groep is sinds Jackson 5 met vier achterenvolgende nummer één hits.”Spice Up Your Life” van Spice World maakte daar zelfs vijf achtereenvolgende nummer één hits van en de teller sprong naar zes dankzij “Too Much.” Ditzelfde nummer was ook nog eens hun tweede nummer één kersthit. Als ze in 1998 “Goodbye” opnemen als eerbetoon aan Geri, die eerder dat jaar uit de band stapte, hebben de Spice Girls drie nummer één kersthits op hun naam staan, net als de Beatles.

Terugkeer

In december 2000 – als ik eigenlijk al jaren niet meer fan ben – lasten alle meiden tijd in om zich te focussen op hun solo carrières, maar niet zonder duidelijk te maken dat dit niet het einde betekende van Spice Girls. Dat bleek toen ze in 2007 “The Return of the Spice Girls” World Tour aankondigden. De tickets voor de show in Londen waren binnen 38 seconden al uitverkocht. Ikzelf kon er gek genoeg niet wakker van liggen. Ondanks het feit dat de tour in februari 2008 afgebroken werd vanwege persoonlijke omstandigheden, nam Emma namens de groep de Best Live Return Award in ontvangst tijdens de 2008 Live Vodafone Music Awards, waarmee Spice Girls Led Zeppelin en Sex Pistols achter zich lieten.

En nu dan?

In 2012 zagenn we ze tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Dit werd uiteindelijk het meest getweette moment van de Spelen. Daarnaast is er nog de musical Viva Forever: The Musical, waarin ze zelf niet meespelen, maar wel aan meegewerkt hebben. Op kerstavond werd er nog een documentaire uitgezonden over de meiden: Spice Girls’ Story: Viva Forever!

Spice Girls-schoenen

Eerlijk gezegd heb ik me nooit beseft dat ze zo groot en fenomenaal waren. Ik kon hun liedjes meezingen, ja. Ik verzamelde stickers voor in het speciale stickeralbum en zelfs al was ik maar zes jaar, ik wilde dolgraag ook een blote buik en schoenen met plateauzolen. Dat ik ook werkelijk op Spice Girls-schoenen (de gympen, niet de laarzen) liep blijft onder ons. Het was iets van één jaar, misschien iets langer. Zo leuk was het nu ook weer niet als de andere meiden Spice Girls gingen spelen en ik niet mee mocht doen, omdat ze al een ander blond iemand hadden. Of was het omdat “Stop” mijn favoriete nummer was, terwijl dit het enige Spice Girls-nummer is dat niet op één kwam te staan? Op die leeftijd hield het spel gewoon op. Toen de andere meisjes idolaat werden van verschillende boybands kon ik natuurlijk niet meer aankomen met de Spice Girls, en dus liet ik mijn Spice Girls pennendoosje, multomap en pen maar thuis. Raad eens wat? Ze liggen er nog steeds. Dat dagboek – in de brugklas gekaft en sindsdien undercover – staat nog altijd in mijn bureau bij mijn ouders. Maar dat dansje van “Stop” ben ik verleerd.

Wie was jouw favoriete Spice Girl?

Foto: Independent.co.uk

12 reacties op “Toen je fan was van: Spice Girls”

Ooooo wat een heerlijk blogje. Ik was ZOOOOO fan van de spice girls. Geri, dat was mijn favoriet. Op school de dansjes nadoen met vier andere meiden en ik was altijd Geri. Ja, prachtige jeugdherinnering!

Ik was toentertijd al een jaar of 12-14, dus het was niet echt done om dan fan te zijn van de Spice Girls. Maar stiekem vond ik de twee Mels het coolst 😉

Was toendertijd van dezelfde leeftijd en nooit echt fan geweest van de Spice Girls, was ik totaal niet mee bezig. Mijn zus daarentegen was fan van The Backstreet Boys, die hebben toen wel mijn hart veroverd 😉

Oh ja, de Spice Girls! Haha ik was ook fan, onwijs gelukkig met hun tweede album dat ik voor Sinterklaas kreeg! Oma had een documentaire opgenomen en die krijg ik voor mijn verjaardag, blijer kon ik niet zijn p. Zelfs mijn eigen map gemaakt voor school (blanco map, vol met plaatjes). En toen stapte Geri op. Dat vond ik zo stom, was ik net lekker in de Spice Girls spullen, was de groep pleite. Heb ik ze nooit vergeven, tot de spelen (jaja)… Daar zag ik ze opeens voorbij komen. Stond ik opeens op de bank te stuiteren en keihard mee te krijsen. Karl wist niet wat hem overkwam hahahaha.

Nouja, in werkelijkheid heb ik twee weken gebaald en toen was daar Britney Spears (ja, ik beken….). En kon ik opnieuw beginnen met verzamelen hihi

Bij hun eerste nummer 1 hit was ik 10 haha. En ik was altijd Mel B. Vreemdgenoeg, want ik heb geen kroeshaar en ik ben niet donker :’) Een vriendinnetje van mij was altijd Mel C en een ander vriendinnetje Emma.

Wat een jeugdsentiment! Ook ik was die hard fan van Spice Girls. Ik maakte plakboeken, had posters op mijn kamer en had uiteraard alle CD’s die ik helemaal grijs draaide. Ik vond Emma altijd zo leuk! Ik heb een hele poos met twee staartjes op mijn hoofd gelopen omdat ik zo’n fan van haar was, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *