Categorieën
Tongstrelende taferelen

The Pancake Bakery

De goede, oude pannenkoek: zo simpel, dat hij in iedere keuken wel gemaakt kan worden. Dat maakt natuurlijk niet iedere pannenkoek gelijk een succespannenkoek, maar bij een pannenkoekenhuis reken je daar wel op. Na het Stedelijk Museum rammelden onze buiken en besloten we om pannenkoeken te gaan eten bij The Pancake Bakery.

Het restaurant

The Pancake Bakery is al sinds 1973 in een grachtenpand gevestigd aan de Prinsengracht in onze hoofdstad. Als ik aan een pannenkoekenhuis denk, denk ik automatisch aan dat ouderwetse gevoel, dat huiselijke met veel schilderijtjes en een simpele inrichting. Dan bedoel ik dus niet de moderne variant van simpel, maar die met houten stoeltjes (vaak zonder kussentjes) en krijtbordjes waar de pannenkoek van de week op staat. Zo’n grachtenpand maakt dat knusse gevoel helemaal af. Bij binnenkomst wordt je verzocht om even in het halletje te wachten tot iemand je komt halen. Dat was bij ons binnen drie seconden en we kregen gelijk een plekje in de lange en smalle ruimte, met achterin een open keuken.

De pannenkoeken

Meestal houd ik het bij een simpele kaas-tomaat pannenkoek, maar toen mijn oog op een andere pannenkoek op de kaart viel, wist ik dat ik geen keuze had: dit moest hem worden. Een capresepannenkoek, dus belegd met tomaat, uien, champignons (maar die hebben ze voor mij weggelaten), gesmolten mozzarella, pesto en verse basilicum. Ik zeg dit niet snel, maar dit zou heel wel eens heel goed de lekkerste pannenkoek die ik ooit heb gegeten kunnen zijn. De pannenkoek zelf was niet vettig, smaakte goed en was relatief dun (voor zover dat mogelijk is met zo veel beleg). Het beleg was een prima combinatie: de zoete tomaatjes, de zachte uitjes, de mozzarella, grove maar verse pesto en natuurlijk die paar basilicumblaadjes. Het gekke is dat dit een typisch Italiaanse combinatie is, maar dat ik tijdens het eten geen seconde aan pizza dacht. Het leek niet eens op pizza. Dit was een pannenkoek, en nog een heel lekkere, ook.

Mijn vriend ging voor een pannenkoek met chorizo en kaas. Tot nu toe zijn dat van die druipende vetbommen geweest (wat wil je met kaas en een salamiworstje?), maar The Pancake Bakery wist ons te verrassen: zijn pannenkoek was alles behalve vet. Net als ie van mij was hij mooi dun en er zat een heerlijk knapperig kaaskorstje op met daaronder de zachte maar scherpe chorizo. Lekker!

Nog een keer

Als we weer pannenkoeken gaan eten in Amsterdam, zullen we zeker teruggaan naar Prinsengracht 191. De pannenkoeken waren heerlijk, de bediening was snel en vriendelijk, en het pannenkoekenhuis had precies zo’n inrichting als je verwacht. Helemaal goed.

5 reacties op “The Pancake Bakery”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *