Categorieën
Kijkvoer

The Casual Vacancy (BBC-serie)

Door de poezenpret was ik stiekem even afgeleid van andere leuke dingen, zoals de BBC-serie van J.K. Rowlings The Casual Vacancy, die op 15 februari in première ging. “Geeft niet, dan schrijf ik er na de tweede aflevering wel over,” dacht ik nog. Maar afgelopen zondag was al de derde aflevering en ineens was de mini-serie (!) (o ja, ook even vergeten) alweer afgelopen. Dus dan maar een recensie achteraf, want een adaptatie van één van mijn favoriete boeken naar een serie laat ik niet zomaar voorbij gaan.

Lekker lezen

Waar de reacties en recensies over J.K. Rowlings eerste boek voor volwassenen verdeeld waren en ik zelf ook wat opstartproblemen had, behoort The Casual Vacancy nu tot één van mijn favorieten. Toen ik eenmaal door kreegwie wie was, werd ik gegrepen door de persoonlijke strubbelingen van de karakters, juist omdat de karakters zo dynamisch en echt aanvoelden, wat ik dan weer typisch Rowling vind. Met name de verhalen van Krystal Weedon, Andrew Price en Sukhvinder Jawanda boeiden en bewogen me.

Vind ik leuk

Dit laatste is niet anders bij de BBC-serie: Krystal (Abigail Lawrie) en Andrew (Joe Hurst) trekken gelijk mijn aandacht. Ze zijn precies wat ik me erbij had voorgesteld en even fascinerend als in het boek, en dat is natuurlijk genieten. Ook genieten is de (voor mij) verrassende rol van Michael Gambon, die ik eigenlijk alleen maar ken als Albus Dumbledore. Voor mij transformeert hij dus van wijze, goedhartige Dumbledore naar egoïstische zuurpruim Howard Mollison. Dat is even wennen natuurlijk, maar tegelijkertijd ook genieten: ook nu is Gambons acteerwerk de perfecte vertaling van mijn verbeelding van Howard + een beetje meer. Zo kan ik nog wel even doorgaan over hoe goed ik de acteurs en hun acteren vind passen bij mijn beleving van het boek. Keeley Hawes’ versie van Samantha Mollison bijvoorbeeld. Zo voelde ik nauwelijks sympathie voor Samantha in het boek, maar krijgt ze in de serie een geheel nieuwe kant en laag.

Vind ik niet leuk

Ondanks dit initiële enthousiasme, is mijn mening na de eerste aflevering en zeker na de tweede toch een beetje verdeeld. Enerzijds boeit het drama me net zoals in het boek – geen twijfel over mogelijk – maar anderzijds vraag ik me af waarom. Pagford, het dorpje waar het drama zich afspeelt, vind ik namelijk een tikkeltje té idyllisch, te zoetsappig. Sommige karakters, zoals Sukhvinder (Ria Choony), vind ik veel te ver op de achtergrond staan; haar verhaallijn in het boek heeft een prominente rol, maar haar voorkomen in de serie voegt weinig inhoudelijks toe aan het verhaal. En wat is er gebeurd met de interessante, belangrijke verhaallijn van bijvoorbeeld Andrews crush op Gaia en de relatie die hij met haar opbouwt? Bovendien gaan sommige dingen zo snel, dat de emotie en diepgang – dat wat in mijn ogen twee van de sterkste punten van het boek zijn – een beetje missen. Hierdoor vraag ik mij af: vind ik het drama interessant om zichzelf? Of vind ik het drama interessant omdat het een adaptatie is van een favoriet boek? En in het verlengde hiervan: zullen mensen die The Casual Vacancy niet gelezen hebben net zo gegrepen worden als ik?

Kijken?

Als je het boek gelezen hebt, ja! De sfeer en het gevoel van het boek zijn fantastisch vastgelegd (zelfs al is het schokkende einde een tikkeltje anders) en hoewel niet iedere verhaallijn evenveel aandacht en diepgang krijgt als in het boek, word je nog steeds gegrepen. Maar of het ook zo interessant is als je het boek niet gelezen hebt, betwijfel ik nog steeds.

2 reacties op “The Casual Vacancy (BBC-serie)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *