Categorieën
Tongstrelende taferelen

’t Lieve Vrouwtje

Een Aziatisch restaurant? Mij niet gezien. Geef mij maar een knus tentje met een kaart of een Spaanse tapasbar. ’t Lieve Vrouwtje begon als à la carte restaurant met de optie voor tapas. Nu hebben ze een nieuw concept: een soort van tapas en à la carte in één.

Het restaurant

’t Lieve Vrouwtje ligt aan het Lieve Vrouwekerkhof. Zeker ’s zomers is dit een leuk plein om te dineren. De buitenkant van het restaurant geeft weinig prijs over wat je binnen aantreft, waar het knus en gezellig is, met veel hout en muren die volhangen met tierelantijntjes in de vorm van fotolijstjes en andere frutsels. Het geeft een beetje een open haard-gevoel (hoewel er geen open haard is).

Het concept

Ik zie het concept als een soort kruising tussen à la carte en tapas. De kaart bestaat uit drie categorieën: koude gerechtjes (voorgerecht), warme gerechtjes (hoofdgerecht), en nagerechtjes (spreekt voor zich). De woorden verklappen het al een beetje: je kiest niet één gerecht per gang, maar drie kleine. Dat betekent dat je dus ontzettend veel kan proeven, en daar houd ik van. Daarnaast bieden ze ook de mogelijkheid om een klein gerechtje in het groot te bestellen.

Het voorgerecht

Als voorgerecht koos ik het torentje van tomaat, mozzarella en basilicum, de tartaar van rauwe zalm op smaak gebracht met mosterd en dille daarbij een grove mosterddressing, en carpaccio van rundvlees met aceto balsamico en oude kaas. De mozzarella was echte buffelmozzarella (jammie!) en er zat een zachte pestodressing over met wat zoetige aceta balsamico, een heerlijk frisse combinatie. Ik heb nog nooit rauwe zalmtartaar gegeten, maar wauw, wat is dat lekker zeg! De zalm smolt haast op mijn tong. De carpaccio was flinterdun gesneden en vol smaak, zeker in combinatie met de dressing, rucola en kaassnippers. Ieder gerechtje is mooi en met zorg gepresenteerd; een feest op je bord!

Het hoofdgerecht

Als hoofdgerechten koos ik de aubergine-fetataart gebakken in filodeeg, de winterse groentequiche, en de varkenshaas medaillon met Gruyère-mosterdsaus. Van de groentequiche was ik helaas geen fan: ik vond het wat smaakloos en heb het dus ook niet opgegeten. De varkenshaas was heerlijk op smaak gebracht en de saus was goed in balans. Sommige stukjes waren wat mij betreft iets te gaar; ik houd ervan als hij van binnen nog een beetje roze is. Toch is de varkenshaas heel goed bevallen. De absolute topper is toch wel het aubergine-fetataartje. Het pakketje is een feest om te zien en de smaken waren zacht, in balans en gewoon goddelijk. Echt een aanrader!

Nog een keer

Voor mij is ’t Lieve Vrouwtje één van de favorieten. Het is een knus restaurantje, altijd druk, en hun concept is perfect voor mij. De kaart veranderd regelmatig waardoor je bij een volgende bezoek weer heel andere dingen op je bord zal hebben liggen. Over de borden gesproken: ze worden mooi opgemaakt, en dat maakt het gerecht echt af. Een toetje hebben we niet genomen helaas, maar wie weet volgende keer…

Één reactie op “’t Lieve Vrouwtje”

Ben best bereid een keer mee te gaan om dan ook de toetjes uit te proberen, Volgens mij is dit een tof restaurant en wil er zeker een keer gaan eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *