Categorieën
Kijkvoer

Switched at Birth

Als tiener zijnde hebben we ons allemaal wel eens afgevraagd of onze ouders wel echt onze ouders zijn. Ik bedoel, hoe kan het anders dat ze dat belangrijke probleem (die megapukkel, bijvoorbeeld) niet begrijpen? Voor Bay en Daphne heeft deze vraag een heel andere lading, want zij zijn Switched at Birth.

Het verhaal

Bay Kennish (Vanessa Marano) leidt een droomleventje met haar vader John (D.W. Moffett), een voormalig professioneel basketballer, haar stay-at-home moeder Kathryn (Lea Thompson) en broertje Toby (Lucas Grabeel). Ze is artistiek en heeft zelfs een eigen studiootje. Wat wil je als je in een megalandhuis opgroeit? Maar een onschuldige test gooit roet in het eten: Bay ontdekt tijdens een onderzoek op school dat ze een andere bloedgroep heeft dan haar ouders. Van het één komt het ander, en zo ook de ontdekking dat haar ouders niet haar biologische ouders zijn. Niet eens bloedverwanten. Nee, haar biologische moeder is Regina Vasquez (Constance Marie), net zo artistiek als Bay. Daar houdt de gelijkenis ook wel op. In tegenstelling tot het rijke luizenleventje dat Bay heeft, moet Regina als alleenstaande moeder de eindjes aan elkaar knopen. Oh, en haar dochter Daphne (Katie Leclerc) – of eigenlijk die van John en Kathryn – is doof. Eén fout zestien jaar geleden zet nu het leven van twee gezinnen totaal op zijn kop en levert een bijzondere tv-serie op.

Stilte trekt aandacht

Tenminste, dat vind ik. Toen ik afgelopen dinsdag voor het eerst sinds ik terugben van vakantie de televisie aanzette en de teaser voorbij zag komen, moest ik de pilotaflevering gewoon kijken. Wat me tijdens die eerste aflevering gelijk opviel was hoe ze gebarentaal en doofheid geïntegreerd hebben in de show. Gesprekken tussen Daphne en haar beste vriend Emmett Bledsoe (Sean Berdy) bijvoorbeeld vinden plaats zonder andere geluiden, om zo een zo realistisch mogelijke situatie te creëren. Gek genoeg zijn het juist die geluidloze momenten die de aandacht trekken: hun handgebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.

Complex

Er is meer dan dat wat mij aantrekt tot deze serie. De complexiteit van de hele situatie en de duizenden emoties die het met zich meebrengt nemen mij helemaal met zich mee. Daaronder zit zo veel meer verscholen dan je denkt (en ik ga natuurlijk niet verklappen wat, dat zou zonde zijn). Het gaat veel verder dan opvoeden, familie en bloedverwantschap. Maar hoe ver? Waar gaat het heen? Dat kunnen we woensdag om 20:30 zien op Net 5. Ik zit weer voor de buis, jij ook?

Meer over de serie

Switched at Birth werd op 6 juni 2011 voor het eerst uitgezonden en begon met slechts tien afleveringen. Algauw werden er nog twaalf aangekondigd, die op 3 januari 2012 op de Amerikaanse buis verschenen. Het eerste seizoen werd beëindigd na nog eens tien afleveringen, dus we hebben nog 32 (of eigenlijk dertig, als je die van afgelopen woensdag niet meerekent) in het vooruitzicht. In de winter van 2013 kunnen we een kersverse première verwachten van een tweede seizoen, dus nog genoeg kijkplezier!

Bron foto’s: ABC Family

11 reacties op “Switched at Birth”

Dat typisch Amerikaanse zit er wel een beetje in, ja, maar het tienerachtige valt reuze mee. Natuurlijk draait het hier om twee tieners, maar de thema’s die aangesneden worden zijn heel erg volwassen. Denk wel dat meisjes/vrouwen zich eerder met deze serie kunnen identificeren en ik gok ook dat zij de doelgroep zijn, dus het verbaast me niet dat het je niet zo trekt 😉

Jaaaa! Dat heb ik ook gekeken… Mijn moeder zag het voorstukje en wat meteen laaiend enthousiast, dus ik kon niet achterblijven. Ik dacht eerst dat ’t een film was, maar het is dus een serie 😉 Wel leuk dat er gewoon meteen twee achter elkaar kwamen, gaat ’t lekker snel.

Ben benieuwd hoe het verder gaat, maar ben bang dat het veel drama wordt… teveel GTST-gehalte zegmaar (daar ben ik niet zo van, haha). Maar ik blijf voorlopig kijken, want ik voorspel dat die dove vriend van Daphne en Bay elkaar wel leuker dan leuk vinden, what do you think? (A)

Wooooh ik ben helemaal weg van deze serie. Mijn zus kwam ermee ja een leuke serie.
Nu ben ik zo erg benieuwd dat ik niet meer kan wachten tot woensdag dat ik stiekem alle afleveringen al heb gedownload.
Ik ben nu 2 afleveringen verder dus de afleveringen van woensdag heb ik al gezien.
Ik ga het zeker blijven volgen!
En ik hoop jullie ook!
En ik ben erg benieuwd hoe het allemaal gaat aflopen!
Hoop ook zeker dat er echt een seizoen 2 komt zonder dat de standaard drama serie sleur erin komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *