Categorieën
Lekker lezen

Stephen Chbosky – The Perks of Being a Wallflower

Afgelopen zondag had ik eindelijk een avondje vrij en hoefde ik geen verplichte boeken te lezen voor mijn studie. Wat is een betere avondbesteding dan een boek lezen dat al weken ligt te schreeuwen om gelezen te worden? Niet zonder reden, want in één avond las ik The Perks of Being a Wallflower uit.

Het verhaal

Charlie gaat naar highschool en hoewel hij geen nerd is, is hij alles behalve popi-jopi. Hij is intelligent (en leest veel boeken die tot mijn favorieten behoren), wat verlegen, socially awkward en vooral zonder vrienden. Tot hij Patrick en Sam ontmoet. Patrick, die een geheime relatie heeft met sportjongen Brad. Sam, op wie Charlie op slag verliefd is. Samen met hen beleeft hij alle dingen die iedere tiener meemaakt: van mixtape tot eerste dates en hier en daar wat drugs. Tot die laatste bladzijden, waar alles op zijn kop staat.

Vind ik leuk

Het begint bijna cliché te worden, maar het mag duidelijk zijn dat ik specifieke edities van boeken kies. Wat een plaatje is The Perks of Being a Wallflower! Hoewel een boek me normaal niet dik genoeg kan zijn (al is Anna Karenina wel heel imposant), ben ik opgelucht dat dit boek lekker dun is. Het idee dat ik in één adem een boek uit kan lezen na die bergen verplichte boeken, is toch wel een verademing.

Mooie bijkomstigheid is dat Chbosky heerlijk luchtig heeft geschreven in de vorm van een epistolary novel, oftewel een boek in de vorm van fragmenten van bijvoorbeeld een dagboek of in dit geval brieven. Niet alleen zien we wat Charlie doet, we krijgen ook nog eens veel mee van zijn intiemste gedachten. De schrijfstijl doet me een beetje denken aan Extremely Loud and Incredibly Close. Charlie heeft – zeker de eerste helft – een kinderlijke stem en springt van de hak op de tak. Dat past goed bij het coming-of-age verhaal, en het zorgt ervoor dat we veel te weten komen over Charlie, wat hij leuk vindt, en wat hij vooral niet leuk vindt. Over de gewoontes van hem en zijn familie. Dat maakt Charlie een round character en zijn beschrijvingen van de andere karakters doen hen net zo ‘round‘ aanvoelen. Wat me verraste was dat ik zo vlot door het boek heen ging, terwijl het voornamelijk telling was in plaats van showing, wat me normaal gesproken meer aanspreekt. Halverwege had ik het gevoel dat me nog iets te wachten stond, maar wat?

De tweede helft werd Charlie veel volwassener. Dat mag ook wel na alles wat hij al mee heeft gemaakt, stuk voor stuk dingen die we zullen herkennen. Zijn eerste zoen (waarna hij betoverd is), dat heerlijke stukje brownie (wie heeft niet wel eens per ongeluk een stukje spacecake gegeten?), zijn eerste date en vooral zijn eerste, echte vrienden. Charlie gaat door een achtbaan van emoties, maar dat gingen we allemaal toen we tiener waren.

Nadat ik het boek uitgelezen had, was het eerste dat ik opschreef: “Ja, daar zat die belangrijke ontknoping aan het eind!” Dat heeft Chbosky heel knap in het verhaal verwerkt en maakt alles ineens nog logischer. Bovendien zorgt het ervoor dat het geen oppervlakkig coming-of-age verhaal is, maar juist diepte heeft.

 Vind ik niet leuk

Ja jeetje, ben ik aan de ene kant blij dat ik heerlijk in één avond een boek uit kan lezen, ben ik aan de andere kant teleurgesteld omdat dit boek zo fijn wegleest en zo ontzettend herkenbaar is. Kortom, er is weinig dat ik niet leuk vind en ik raad The Perks of Being a Wallflower dan ook aan. Jong, oud, jongen, meisje: gewoon lekker lezen.

Lekker lezen

Stephen Chbosky – The Perks of Being a Wallflower
ISBN: 9781847394071
Uitgeverij: Pocket Books
Prijs: €10,99

5 reacties op “Stephen Chbosky – The Perks of Being a Wallflower”

Ik heb het boek een aantal keer gelezen, vind het ook heel mooi 🙂 Het is zo echt, of nouja, het lijkt zo echt, dat heeft Chbosky erg goed gedaan. Ik zit nu te twijfelen of ik de film moet gaan kijken of niet, ik ben heel benieuwd, maar ik wil het beeld in mijn hoofd niet laten verpesten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *