Categorieën
Weet je nog

Speelgoed van toen: De Game Boy

Weet je nog, toen je nog geen mobieltje had maar een Game Boy meesleepte om spelletjes op te kunnen doen? Een zwart-wit (of eerder groenig) scherm zonder verlichting en natuurlijk de typische bliepjes – dat was de moderne tijd van toen, om nog maar te zwijgen over het hypermoderne kleurenscherm van de opvolgende Game Boy Color.

Kijk, vergeten doe je het nooit natuurlijk, maar het was mijn vriend die me weer deed denken aan die goede tijden. Hij bedacht laatst namelijk hoe leuk zo’n ding eigenlijk was, met Tetris en Super Mario Land. Je blijkt de originele Game Boy ook nog eens voor een prikkie op Marktplaats te vinden, dus hij had er zo een op de kop getikt, mèt spelletjes en al.

Game Boy

De Game Boy, uitgevonden door Nintendo, werd in 1989 in Japan op de markt gebracht en kwam in 1990 naar Europa. Het lichtgrijze apparaat zou zijn succes onder andere te danken hebben aan het populaire Tetris waar de handheld console mee geleverd werd. Wie kan zich niet de uren vermaak met deze digitale blokjes herinneren? Dankzij de vier AA-batterijen die erin gingen was je weer vijftien tot dertig uur onder de pannen.

Game Boy Pocket

In 1996 bracht Nintendo een slankere versie van de originele Game Boy uit: de Game Boy Pocket. Dit was de opvolger van de “Play It Loud!” serie die een jaar eerder was uitgekomen: het standaard Game Boy model in een gekleurd jasje. De kleuren van die serie werden doorgevoerd in latere modellen. Mijn eerste spelletjes speelde ik dan ook op een donkerblauwe Pocket met daarin een rode Pokémon Fire cartridge, beide geleend van mijn nichtje om de tijd door te komen terwijl ik voor mijn groep 8-musical oefende (in 2002, zo’n trendsetter was ik dus).

Game Boy Color

De Pockets opvolger, de Game Boy Color, was namelijk al vier jaar op de markt. Dit nieuwe model werd in 1998 uitgebracht en was ietsje groter dan de Pocket, maar nog altijd stukken slanker en handzamer dan de oorspronkelijke Game Boy. In 2002, vlak na die groep 8-musical, had ik genoeg bij elkaar gespaard en wist ik er één te bemachtigen in de uitverkoop, want waar dit voor mij belachelijk modern was, was de Game Boy Advance al op de markt en stond de SP voor de deur. Daar had ik echter geen oog voor – ik was dolgelukkig met mijn knalroze (jawel) Color en mijn eerste, eigen Pokémon spelletje (Crystal). Niet dat ik het van mijn nichtje geleende spelletje niet meer kon spelen – integendeel, één van de bijzondere dingen van de Color was dat dit de eerste handheld console was waarop je de spelletjes van de vorige generatie kon spelen.

Game Boy Advance

De Game Boy Advance, uitgebracht in 2001, heb ik dus overgeslagen omdat dit boven mijn budget lag en toegegeven, omdat ik ‘m niet mooi vond. Het uiterlijk was helemaal op de schop gegaan, resulterende in een horizontale console en de toevoeging van de L en R-knoppen die we ook van de Super Nintendo controllers kennen. Wat we ook van de Super Nintendo kennen, zijn de populaire Super Mario Land, Super Mario Land 2: Yoshi’s Island en The Legend of Zelda: A Link from the Past spellen. Deze waren, met andere titels, ook beschikbaar op de Advance.

Game Boy Advance SP

Hoewel de Advance van binnen op vele vlakken een grote vooruitgang was ten opzichte van zijn voorgangers, had hij nog altijd geen verlicht scherm. Zijn opvolger, de SP, had dit wel. Dit model werd in 2003 geïntroduceerd en kreeg ik zo rond 2006 (mazzelaar dat ik was!). Toen was zijn opvolger, de Game Boy Micro, al een jaar op de markt, maar hier wist ik tot voor kort eigenlijk niet van. Dit komt dan ook omdat de Micro nooit veel indruk heeft gemaakt en gebukt ging onder de schaduw van een nieuwe, aankomende generatie: de Nintendo DS.

Nintendo DS

De Nintendo DS heeft twee schermen, waarvan één touchscreen, en is een geheel nieuwe generatie van Nintendo’s handheld consoles. Bijna tien jaar geleden werd de eerste versie uitgebracht (2005), gevolgd door een compactere “Lite” versie in 2006 (waar ik een – raad het of niet – roze versie van heb). Eén van de meest bekende spellen was Nintendogs, waar de console vaak mee verkocht werd. Inmiddels zijn al deze modellen niet meer te koop (maar wel op Marktplaats en in gamewinkels) en kom je in plaats daarvan de DSi (2009), DSi XL (2010), 3DS (2011), 3DS XL (2012) en de 2DS tegen – een reeks waar ik totaal niet meer naar omgekeken heb, want stiekem blijf ik liever een beetje in het toen hangen. Het toen van bliepjes, retro Tetris en 2D Pokémon.

5 reacties op “Speelgoed van toen: De Game Boy”

NOSTALGIE. Ik had een knalroze Game boy Colour, inclusief Pokemon Gold en Mario! Ik had daarna een Game boy Advance, inclusief Barbie en Finding Nemo. Toen kreeg ik de aller eerste versie van de Nintento DS, inclusief Nintendogs and Harry Potter. En nu heb, echt waar, een Nintedo DSi en een Nintendo 3DS in mijn kast liggen, beide wit, beide niet erg veel aangeraakt de laatste tijd, inclusief de nieuwste rage “Animal Crossing 2”. Ik ben er ook zo een, jep. Liefs, Stella.

Toen ik 2 was kocht mijn vader de grijze gameboy naar eigen zeggen voor mij, maar uiteraard zat hij er zelf hele vakanties tetris op te spelen en moest ik mij maar vermaken met ‘gewoon’ speelgoed.
Uiteindelijk heeft mijn moeder dit bakbeestje opgeblazen door het voltage schuifje op de oplader op zijn hoogst te zetten. Want dan zou hij lekker snel opladen, dacht ze. De zwarte rook die er spontaan uitkwam wees echter anders uit. ;(

Later kocht ik op de basisschool zelf een Gameboy Color (een donkergroene) met het toen nog net nieuwe spel Pokémon Geel.

De Advance vond ik wel tof en kocht dan ook een doorzichtige versie die ik nog ergens moet hebben liggen. Niet veel later verkocht ik overigens mijn Color aan mijn vader, kon hij weer tetris spelen.

Toen heb ik een tijdje alle Gameboys en Nintendo DSen aan mij voorbij laten gaan. Tot een aantal jaar terug, toen kocht ik een DSi XL (Mario editie) met jawel, Pokémon SoulSilver. Blijft leuk, dat Pokémon.

Vandaar dat ik het vorig jaar dan ook niet kon laten om een gele 3DS XL te kopen in de geniale Pikachu uitvoering, met uiteraard Pokémon White, later gevolgd door Black 2. En afgelopen oktober was ik dus mooi voorbereid om eindelijk in het 3D Pokémon X te kunnen spelen op een handheld.

Ik had/heb trouwens nog wel meer spellen dan Pokémon. 😉
Momenteel aas ik op de nieuwe Super Smash Bros, want dat was altijd zo leuk op de Gamecube (ook al zo’n nostalgisch iets).

Ahh, memories.

Hihi tof, ik heb een gameboy advance gehaald, zefl voor gespaard en ik had dan ook maar één spel (Wario, pokkespel :P). En later een Nintendo, supervet! Lekker Pacman, Ninja Turtles en dat roze ballonnetje spelen :P. Nu eindelijk m’n 2e console: een PS3 haha, stukken beter!

Maar ja, Tetris was cooool!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *