Bij spaghetti hoort tomatensaus. En in die tomatensaus horen gehaktballetjes. Inmiddels heb ik mijn eigen recept daarvoor wat ik met mijn ogen dicht nog zou kunnen maken (dat zegt iets over hoe makkelijk het is en hoe vaak ik het maak). Zacht, vol smaak en Italiaans: heerlijk!
Of we nu met z’n tweeën zijn of eters krijgen: deze spaghetti kan altijd. Serveer er een kruidige, rode wijn bij en het krijgt een chique tintje. Je hebt wel wat tijd nodig voor dit recept, maar dat komt vooral omdat de saus sowieso een uurtje moet pruttelen. Verder is het easy-peasy: iedereen kan het maken. Heb je te veel? Bewaar de saus dan in een afgesloten bakje in de vriezer. Lekker en makkelijk als je een keertje laat thuis bent.
Schort om
Begin zo’n twee uur voordat je wilt eten (of eerder, dat is altijd goed) met de saus. Ik weet best dat ik zelf tomaten zou kunnen ontvellen, maar dat loopt altijd op een tijdrovende ramp uit, dus ik bespaar mezelf die moeite en ga voor de Heinz tomaten. Doe de tomatenblokjes, gepelde tomaten en puree in een pan op laag vuur. Pers een teentje knoflook en doe dat erbij. Vervolgens voeg je de suiker toe en naar smaak wat Italiaanse kruiden (ik ben gek op basilicum en oregano, maar je kunt het helemaal naar eigen smaak doen). Als laatste gaat er een scheut rode wijn bij, op gevoel. Makkelijker dan dit kan niet. Laat het nu minimaal een uur pruttelen op laag vuur. Vergeet niet om af en toe even te roeren.
In de tussentijd
Voeg Italiaanse kruiden en een geperste teen knoflook toe aan het rundergehakt. Meng dit goed en maak er een bal van. Pak vervolgens kleine stukjes gehakt en draai kleine balletjes. Zet ze in de koelkast tot je ze kunt gaan bakken.
Multitasken
Ongeveer een halfuur voor je gaat eten, kook je een pan water voor de spaghetti en zet je de gehaktballetjes op in een koekenpan. Boter of olie heb je niet nodig, want er komt genoeg vet uit de balletjes. Schud ze regelmatig om. Snijd ondertussen de tomaten en doe ze bij de rucola. Doe hetzelfde met de mozzarella (gewoon de hele bol joh, veel te lekker om wat over te laten). Een beetje olijfolie eroverheen en de salade is klaar. Vergeet niet om de spaghetti in de pan te doen! Als de gehaktballetjes bruin zijn, schep je ze uit de koekenpan en gaan ze bij de tomatensaus. Let erop dat er niet te veel vet mee gaat (want dat is vies).
Eet smakelijk
De rest spreekt voor zich. Spaghetti op je bord, wat saus erover heen en salade erbij. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is het opeten en ervan genieten. Buon appetito!
6 reacties op “Spaghetti met tomatensaus en balletjes”
Heerlijk recept, toch ga ik persoonlijk voor geruld gehakt,leuk om dat filmpje er bij te doen.
Erg lekker!
Klinkt lekker, alleen waarom doe je er extra suiker bij? Die tomaat zijn toch uit zichzelf al lekker zoet? Verder leuke blog.
Dankje! Ik doe er een beetje suiker bij omdat tomaten toch een zuurtje hebben. Ik blijf wel altijd goed proeven, dus de ene keer zal het iets meer of minder zijn dan de andere.
Elke keer blij om te zien dat dit recept nog online staat. Door de jaren heen al heeeel vaak gegeten en is werkelijk heerlijk ! Deze week staat het weer op het menu. Mmmmm heerlijk, nu al zin in 🙂
Ha Arwin, wat leuk om te horen! Ik ben zelf inmiddels vegetariër, maar er gaat nog altijd niets boven een bord spaghetti met een heerlijke tomatensaus. Buon appetito!