Categorieën
Kijkvoer

“Slechteriken zijn lelijk”

“Vandaag de dag zien we dat nog steeds: helden worden afgeschilderd als knap terwijl de slechteriken oerlelijk zijn,” zegt de gastdocent. Ik steek mijn hand op en hij knikt. “Daar ben ik het niet mee eens,” begin ik. Er zijn genoeg films met prachtige slechteriken.

Dit voorbeeld zou de suggestie kunnen wekken dat ik graag chickflicks kijk, maar dat valt best wel mee. Aan de andere kant, welk meisje heeft Mean Girls nu niet gezien? De slechteriken, Regina George (Rachel McAdams), Gretchen Wieners (Lacey Chabert) en Karen Smith (Amanda Seyfriend) zijn nu niet bepaald lelijke eendjes, maar ook echt niet de helden of lieverdjes in de film. Ja meneer docent, hier kun je weinig tegenin brengen (vooral in een klas vol met dames die stuk voor stuk de film hebben gezien).

Antiheld

Hoe zou hij het uiterlijk van antihelden dan verklaren? Neem nu Dexter (Michael C. Hall) uit de gelijknamige tv-serie. Ik zou een seriemoordenaar niet bepaald een held noemen, maar door zijn intenties is hij misschien ook niet direct een slechterik. Hij zou dus knap en lelijk tegelijk moeten zijn, maar ik weet wel beter. Het is absoluut geen straf om naar Michael te kijken…

Schoonheid

Ook zoiets: een film die draait om schoonheid, zoals Memoirs of a Geisha. Hatsumomo (Li Gong) is een vlijmscherpe, gemene (of eigenlijk achterbakse) geisha. Zowel in het boek als in de film is Hatsumomo de mooiste geisha van de okiya. Bovendien staan geisha’s bekend om hun schoonheid, dus de redenatie van de gastdocent valt bij deze film volledig in het water.

Bron: indechiffrable.tumblr.com

Heks

Eerlijk gezegd denk ik bij een heks als eerst aan een hoekige puntneus met een dikke pukkel erop (waar natuurlijk ook nog een haar uit komt). De docent zou hier dus best eens gelijk kunnen hebben. Tot Snow White and the Huntsman – die aankomende donderdag in première gaat – met Charlize Theron als heks. Pukkels? Hier kan toch geen enkel argument tegenop? Zij is het voorbeeld van een bloedmooie slechterik.

Ben jij het eens met de gastdocent of ken je nog meer knappe slechteriken?

5 reacties op ““Slechteriken zijn lelijk””

Het verhaal van het sprookje Sneeuwwitje (ik heb de film nog niet gezien) gaat er juist om dat schoonheid van binnen zit en uiteindelijk je uiterlijk aantast. Sneeuwwitje is niet alleen bloedmooi, maar ook nog eens een lieve schat. Terwijl de prachtige heks uiteindelijk in het monster dat ze is veranderd.

Dit zie je ook in het echt. Hoewel Anders Breivik en Joran van der Sloot niet bij de lelijkste der aarde horen hebben ze een blik in hun ogen die je dat snel doet vergeten. En ogen zijn toch de ramen van de ziel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *