Categorieën
Tongstrelende taferelen

Recept voor lekkere spruitjes

spruitjes-intro

“Wil je broccoli?” vraag ik mijn vriend. Nog voor hij goed en wel heeft geantwoord dat hij daar geen zin in heeft (“even iets zonder kaas”), slaak ik een verrukte kreet en mik ik een halve kilo spruitjes in onze tas.

Gek op spruitjes

Spruitjes. Klein, groen, guitig en… een Algemeen Gehate Groente. Maar niet voor mij: ik vind ze heerlijk. Als het spruitjesseizoen bijna afgelopen is, weet ik niet hoe vaak ik nog spruitjes moet eten (een voortijdig ontwenningsverschijnsel) en als ze weer terug zijn, duik ik nog net niet het groentevak in uit angst dat iemand anders me voor is (zelfs als er net een moeder wegloopt met een pruilend kind omdat ze spruitjes eten die avond). Gisteren dus ook weer.

Maar goed, dat ben ik. Ik weet zelfs niet wat er vies aan zou zijn; ik weet alleen hoe je ze heel lekker kunt bereiden. Dat doe je namelijk als volgt.

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

  • 500 gram spruitjes (maar more is more in dit geval, hoor)
  • Rauwe pecannoten (een handje of twee/drie; geen gebrande nootjes nemen)
  • 1 teentje knoflook (fijn gesneden of geperst)
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Schort om

Verwarm de oven voor op 200°. Maak de spruitjes schoon: haal de buitenste blaadjes eraf (die zijn meestal iets donkerder) en halveer de spruitjes. Was ze, schud het water goed uit het vergiet en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Vervolgens gaat er op gevoel een scheut olijfolie overheen, een teentje knoflook en wat peper en zout. Mix dit goed door elkaar en doe de plaat in de oven.

Hak vervolgens de pecannootjes. Ik vind het altijd lekker als ze nog redelijk grof zijn en dus wat structuur toevoegen aan het gerecht. Na zo’n tien minuutjes of als de spruitjes felgroen en nog knapperig zijn, schep je ze om en doe je de pecannootjes erbij. Het bijgerecht is klaar als de pecannootjes donkerbruin zijn – nèt niet te donker, zeg maar.

Eet smakelijk!

Wij aten ze dit keer met paprika-aardappeltjes uit de oven, een biefstukje voor mijn vriend en een kabeljauwfilet met tomaat en balsamico-azijn voor mij (uiteindelijk tomaat en basamico-azijn want die kabeljauw leek wel een rubberen schoenzool). Ook heel lekker met andere soort vis of vlees, bij quinoa of pasta. Eigenlijk altijd lekker, als je het mij vraagt.

Lust jij spruitjes? 

spruitjes-001

6 reacties op “Recept voor lekkere spruitjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *