Categorieën
Tongstrelende taferelen

Potato Skins

Laatst kocht ik in een opwelling een zak aardappels, want dat zou ‘heel handig’ zijn. Maar eigenlijk kan ik helemaal niets met die dingen, tot ik besloot de befaamde potato skins van Hard Rock Café na te maken.

Toegegeven, ik kan best een romige aardappelpuree of gebakken aardappeltjes op tafel zetten. Aardappels koken is ook geen probleem maar dat vind ik niet lekker en saai. Een stamppot? Kan, maar ik heb me er nog nooit aan gewaagd. Ik ga liever voor de specialere dingen.

Amerikaans hapje

In Amerika is dit een gewone snack, zoals wij standaard aan komen zetten met kaasblokjes of augurk omwikkeld met boterhamworst (wie heeft dat bedacht?). Het is niet alleen een snack, maar ook een bekend voorgerecht en wij kunnen ervan genieten in Hard Rock (Amsterdam), en vanaf nu ook thuis!

Natuurlijk kunnen we niet alleen op een paar gevulde aardappels leven, en daarom maak ik er graag een ceasar-geïnspireerde salade bij. Doe je schort om en koken maar!

Schort om

Die aardappels moeten natuurlijk wel lekker gaar en zacht zijn, en daarvoor heb je de oven nodig. Verwarm deze voor op 200 graden en maak ondertussen de aardappels schoon. Verwen ze door ze in te wrijven met olijfolie en leg ze op een rooster met bakpapier. Doe ze in de oven zodra deze voorverwarmd is en zet de timer op zestig minuten.

Voorbereiden

Tijd genoeg dus om de rest voor te bereiden. Maak als eerste de honing-mosterdmarinade voor de kipfilet en de vinaigrette (als je dan toch al bezig bent). Mix het citroensap, de mosterd, olijfolie en honing, en dip je pink erin. Lik ‘m af en jam! de marinade is klaar. Daarna maak je de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, worchestershire sauce, olijfolie en suiker met elkaar te mengen. Niet vergeten om weer even te proeven, natuurlijk. Het is een wat zurige vinaigrette, maar je kunt er altijd wat suiker naar smaak aan toevoegen.

Sissende kippetjes

Nu snijd je de kipfilet in stukjes en doet deze in de marinade. Laat deze een nachtje intrekken als het kan, maar het is niet erg als je daar geen tijd voor hebt. Doe alle kip met alle marinade in een koekenpan en laat het rustig (het vuur mag niet te hoog staan) bakken. Ik vind het zelf het lekkerst als ze behoorlijk bruin (glazig) zijn. Haal ze dus niet te snel uit de pan.

Croutons-to-be

Terwijl de kip afkoelt, snijd je het stokbrood door midden. Pers een teentje knoflook in een bakje met olijfolie en smeer daar het stokbrood mee in. Snijd de helften nu in repen en smeer eventueel de zijkanten ook in. Maak er nu blokjes van en leg ze klaar op een bakplaat met bakpapier.

Nu heb je tijd om de salade de maken: doe de sla in de slabak, snijd wat tomaatjes en doe de kip daarbij als deze is afgekoeld. Vlak voor het serveren, gaat de dressing erbij, waarna je de salade goed moet mixen.

Hysterische timer

Snijd de cheddar in blokjes of reepjes. Het is een beetje pas- en meetwerk, maar door het smelten komt het later wel goed. Bak wat spekjes uit. Snijd de lente uitjes in kleine ringetjes. Als de timer hysterisch begint te piepen, is het tijd om de aardappels uit de oven te halen. Eigenlijk moeten ze afkoelen, maar als je net zo ongeduldig bent als ik, kun je ook voorzichtig met een mes en vork te werk gaan.

Niet vergeten om nu ongeveer (afhankelijk van het stokbrood wat je gekozen hebt) de croutons-to-be in de oven te zetten!

Uithollen

De volgende stap is het opensnijden van de aardappels. Je moet ze uithollen, maar niet tot de schil. Je kan dit gewoon met een lepel doen (net zoals je een kiwi uitlepelt), of snijd alvast de vorm die je eruit wilt lepelen, dan gaat het net iets gemakkelijker. Hoe je het ook doet, de binnenkant moet eruit…

Vulling

… om vervolgens weer opgevuld te worden met de cheddar en spekjes! Nog even in de oven tot de cheddar gesmolten is en de potato skins zijn klaar. Doe er wat lente uitjes overheen en eet ze met wat zure room of crème fraîche. Serveer de croutons en parmezaan los op tafel, zodat ze lekker knapperig blijven.

Eet smakelijk!

3 reacties op “Potato Skins”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *