Categorieën
Weet je nog

Polly Pocket: 1989-1993

Weet je nog, die schattige doosjes met minimensjes erin? Je kon ze overal mee naartoe nemen en met een beetje fantasie had je uren speelplezier. Daarom sleepte ik niet mijn Barbies of poppen mee, maar mijn Polly Pockets.

Mijn allereerste Polly Pocket was Dazzling Dog Show. Ik weet nog dat ik hem bij warenhuis Famila (Duitsland) zag. Het was liefde op het eerste gezicht: dit stukje speelgoed moest ik hebben. Toen al was ik gek op kleine priegeldingetjes en die overdosis meisjesachtigheid. Daarna breidde mijn collectie zich doosje voor doosje uit. In Nederland waren ze lang zo populair niet en nog veel duurder dan in Duitsland, waar de meesten uit mijn collectie vandaan komen.

Ontstaan in een poederdoos

Polly Pocket is ontstaan in een poederdoos. Letterlijk: Chris Wiggs maakte in 1983 een poppenhuis in een poederdoos voor zijn dochter. Bluebird Toys uit Swindon, Engeland, vroeg een licentie aan voor Chris’ bijzondere speelgoed en zo verscheen de eerste Polly Pocket-reeks in 1989. Begin jaren ’90 had Mattel (o.a. Barbie) een distributieregeling met Bluebird Toys. Toen het in 1998 minder ging met Bluebird Toys probeerde Mattel meerdere malen zijn slag te slaan, maar slaagde hier pas eind ’98 in.

Transformatie

De wereld van Polly Pocket was niet zo ‘pocket’ meer: de poppetjes kwamen niet meer in schattige poederdoosjes en waren een stuk groter (9,5 cm). Polly kreeg een geheel nieuwe look, ging van hard plastic naar een flexibelere variant en daar bleef het niet bij: je kon zelfs haar kleding veranderen. Dit tijdperk heb ik niet echt meer meegemaakt en ik was misschien iets te conservatief. No way dat ik mijn trouwe Polly Pockets zou vervangen voor die nieuwe, grote dingen.

Zolder

Ineens herinnerde ik me mijn Polly Pockets. Helemaal stoffig stonden ze bij mijn ouders op zolder. Het moment dat je zo’n doosje openmaakt verandert nooit: je kan de verleiding om je fantasie erop los te laten en ermee te spelen haast niet weerstaan. Zelfs niet als je al 21 bent.

1989

Christmas Compact Play Set

Deze Polly Pocket hoorde bij de eerste exemplaren, maar werd pas als één van de laatsten aan mijn collectie toegevoegd. Ik kwam hem tegen toen we tijdens de zomervakantie in Tsjechië waren, wat in 1998 was.

Wild Zoo World

Dit ook een van mijn eerdere exemplaren en was erg geliefd. De ijsbeer is trouwens heel aaibaar!

1992

Fairy Lightball

Dit is mijn eerste grote Polly Pocket en kreeg ik ook al vrij vroeg. Leuk detail: toen ik hem openmaakte, deden de lampjes het nog steeds, zelfs al zitten de batterijen er al ruim tien jaar in. Verder draaien de paarse stoeltjes rond, kan de luchtballon omlaag (en weer omhoog) en kunnen de poppetjes ook op de grond een dansje doen.

1993

Beach Cafe

Hoewel deze Polly Pocket geen bijzondere dingen kan, is het wel een overdosis aan schattigheid.

Pizzeria – Pollyville Collection

Weer eentje met licht! Zie je die schoorsteen links? Als je daarop drukt, gaat het oventje (grijs deurtje dat open kan) branden, net als de jukebox boven.

Fairylight Wonderland – Fairy Collection

In welk jaar het was weet ik niet meer, maar ik weet nog wel dat ik deze Polly Pocket in mijn schoen kreeg van Sinterklaas, die op wonderbaarlijke wijze al bij mijn huis langs was gegaan nog voor de intocht begon. Ik herinner me dat ik voor het eerst met Fairy Fantasy aan de tafel zat te spelen terwijl de intocht op televisie was. Dat blauwe geval is trouwens een zeeleeuw.

Dazzling Dog Show – Pet Parade Collection

Dit was niet zomaar mijn eerste Polly Pocket. Nee, ik koos hem uit omdat het doosje op een hondje leek, ik gek was (en ben) op honden en er een hond in zat die ik Rico noemde, naar onze zwarte vubara (vuilnisbakkenras), die overigens gewoon nog leefde (maar iedere zwarte fantasiehond heette Rico toentertijd).

Precious Puppies – Pet Parade Collection

Nog meer honden voor het geval mijn liefde voor deze viervoeters nog niet duidelijk was. Het kleintje vernoemde ik naar mijn knuffel Bruno en de grote heette Lady. Drie maal raden wat mijn inspiratiebron was…

Kozy Kittens – Pet Parade Collection

Ik vraag me nog steeds af wat het poppetje vast heeft: is het een mandje of een bol wol?

Pretty Pandas – Pet Parade Collection

Superleuk dat deze Polly Pocket geïnspireerd is op het land van oorsprong van de panda’s!

Pretty Bunnies – Pet Parade Collection

Een waar konijnenparadijs met wortels en sla.

Teeter-Totter Pals

Ik kan me niet anders herinneren dan deze twee poppetjes, maar ontdekte tijdens het schrijven van dit artikel dat er nog eentje bij hoort te zijn. Wie lost het mysterie van dit verloren poppetje op?

Had jij ook Polly Pockets?

19 reacties op “Polly Pocket: 1989-1993”

*snik* ik had geen pollypocket, hoe graag ik het ook wilde hebben… Elke keer streepte ik het aan in het grote Sinterklaasintertoysspeelgoedboek… vroeg ik het voor mijn verjaardag.. maar helaas.. geen pollypocket.. De reden? De prijs voornamelijk. En ik wilde zo veel. Kreeg wel een keer de “goedkope” versie maar daar speelde ik niet mee, was toch geen echte pollypocket…

Ja, ze waren echt heel duur. Ik had het geluk dat mijn opa en oma in Duitsland woonden. Polly Pockets waren daar stukken goedkoper dan in Nederland dus de meesten komen daar vandaan. Wat dat betreft was ik een geluksvogeltje 😉

Aah Polly Pocket! Die had ik natuurlijk ook. Ik herinner me een paarse met een restaurant er in, een roze met een ballerina en een grote spiegel en mijn zus had een blauwe met een zwembad erin, plus uitklapbare glijbaan, haha!

Ik heb er nooit een gehad, en ook nooit een gewild. Ik was altijd met hele andere dingen bezig ^^ Een tijdje terug zag ik trouwens wel een stukje van de Polly Pocket Film, of hoe dat ook heten mag (het was een film over Polly Pocket), ik heb me rot gelachen.

Gaaf! en wat zijn ze mooi! Je bent er heel zuinig op geweest! Ik kende ze nog van vroeger, en ik heb me op internet suf gezocht om voor mijn kleine dochter van 4 ook pockets te kopen. Is toch geweldig, een miniwereld in een doosje! <3

(jij verkoopt de jouwe niet zeker? 😉 )

Beste,

Nu ik dit zie, mis ik mijn spulletjes wel. Ik heb ook al deze huisjes gehad, maar weet niet meer waar ze zijn. Ik denk weg gegaan tijdens het verhuizen.

Nu was mijn vraag: weet er iemand een site, waar ik deze huisjes zou kunnen terugvinden en kopen?

Alvast bedankt.
Groetjes,
Lynn

Heel mooie site, zelf zoek ik nog wat poppetjes los voor vooral de kersteditie. Heb 4 verschillende gekocht deze week en heb zelf de sneeuw editie met schaatsbaan en winkelscentrum in 1. Mijn zusje beachparty waar ik liever mee speelde 😉

Beste Dominique,

Je comment was doorgekomen hoor, maar ik moet alle eerste comments altijd goedkeuren (dit ivm spam).

Ik wil mijn Polly Pockets niet verkopen, dus dat gaat over 😉

Groetjes,
Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *