Categorieën
Columns

Politieke prutser

Gaan we links of rechts stemmen, bla bla bla. Mijn politieke kennis gaat tot daar en niet verder. Zo’n gesprek werkt voor zelfs met ondertiteling en uitgebreide voetnoten niet. Wat ben ik toch een prutser als het op politiek aankomt.

Voor het vak Journalism moet ik nu actuele nieuwsberichten schrijven. Allemaal leuk en aardig (of nee, eigenlijk niet, want ik houd niet zo van nieuws), maar van het eerste nieuwsbericht werd ik niet blij. En dan heb ik het niet over de val van het kabinet zelf (want stiekem ben ik wel blij dat het voorstel voor het afschaffen van de masterstufi uitgesteld is). Nee, ik zit er vooral over in dat ik het moet schrijven voor mensen die niets van de politiek in Nederland afweten. Eigenlijk voor mensen zoals ik, dus.

Ik snap het niet

Dit is wat er gebeurt als je het met mij gaat hebben over of je links of rechts gaat stemmen. Kijk, ik snap heus wel dat het niet gaat om links- of rechtshandig zijn. Maar het begint dus al met mijn statement dat ik het niet snap. Dan volgt de blik, zo’n typische oh-my-god-dit-meen-je-niet blik. Met daarachter aan: “Ik kan het je wel even uitleggen.” Dat denken ze.

Links, rechts, midden

Zo’n uitleg over wat links en rechts is lijkt voor mij wel Chinees. Of Japans. Ik knik braaf, maar ondertussen hoor ik: “Bla bla bla” en denk ik nog steeds: waar gáát dit over (niet zo vreemd als je alleen “Bla bla bla” hoort) of: mijn vulpen is bijna leeg, ik moet nodig nieuwe vullingen halen.  Google heeft me ook niet verder kunnen helpen. Een uitleg zoals op Europa Nu klinkt als acracadabra.

Tegenwoordig betitelt men vooruitstrevende partijen als ‘links’ en meer behoudende partijen als ‘rechts’. Linkse partijen zijn voor een grotere rol van de overheid in het maatschappelijk leven, terwijl rechtse partijen die rol beperkt willen houden.

In mijn ogen komt het erop neer dat we een stelletje hebben dat graag nieuwe beloftes doet, en een groep conservatieven die dat niet zo zien zitten. En die groep zou ik ook als bemoeials bestempelen. Dat mag natuurlijk niet, maar zo vertaal ik zo’n uitleg.

Het komt erop neer dat dit: “En ymmärrä yhtään mitään politiikasta” voor mij hetzelfde klinkt als een politiek gesprek. Gezien ik geen woord Fins kan, snap ik er geen bal van en zo gaat dat ook met politiek.

Nog een poging

Voor die opdracht moest ik het toch echt een keer begrijpen. Omdat ik blijkbaar meer weet over auto’s, probeerde mijn vriend het met die insteek uit te leggen. Dan komt het er dus (zoals ik het interpreteer, moge dat duidelijk zijn) op neer dat linkse partijen hippies zijn die voor groene ecokarretjes pleiten en gaan voor minder CO2, terwijl de rechtse partijen graag de fileproblemen oplossen met meer asfalt. Of ik daar iets mee kan voor mijn stukje? Nee, want zo mag ik het niet uitleggen.

Ons kabinet in mijn woorden

We hebben Mark Rutte die roept dat hij overal vanaf blijft, maar vervolgens heel het land kaalplukt om te bezuinigen. Verder zijn er nog wat partijen die wel meedoen, maar eigenlijk hoor ik er nooit iets over (of heeft dat meer te maken met het volkomen negeren van al het nieuws op dit vlak?). Dan is er nog een soort van schreeuwlelijk die half Nederland shockeert met zijn radicale ideeën en ‘mooie dingen’ belooft, maar uiteindelijk roept ‘ie dat de bezuinigingsplannen te radicaal zijn. Ja eh, wat wil je nou?

Waar gaat het mis?

Het is niet zo dat ik een hopeloos geval ben. Vooruit, met dit misschien wel. Maar het interesseert me gewoon niet. Echt niet. Ik geef er geen zier om. Ik kijk naar partijpunten als ik moet stemmen, besluit welke het meest gunstig zijn voor studenten en hoppa, klaar is kees voor hopelijk vier jaar (onwaarschijnlijk, zo is de afgelopen jaren gebleken). Termen als links, rechts, socialisten, sociaal democraten, Christen democraten… Daar heb ik toch echt ondertiteling bij nodig.

En nu?

Gewoon er omheen te kletsen. Geen links-rechts termen voor mij. Ik had een sprankje hoop dat, omdat ik zelf bij de doelgroep hoor, het kwartje zou vallen als ik me er voor de tweehonderdste keer in zou verdiepen. Na drie uur Googlen heb ik de hoop opgegeven. I just don’t care.

Links, rechts, onder, boven. Tot zover mijn politieke kennis.

2 reacties op “Politieke prutser”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *