Categorieën
Tongstrelende taferelen

Pesto pasta

Ik vind niets heerlijker dan koken met verse producten. Weg met die pakjes (vooruit, op de pasta na dan). Daarom maakte ik zelf pesto, en flanste daarmee een snelle pasta in elkaar. Lekker en handig als je laat thuis bent, of gewoon geen zin hebt om de keukenprinses uit te hangen.

Iets wat – hup hup –  snel klaar is. Dat was het idee achter deze pesto pasta. De zelfgemaakte pesto had ik nog in de koelkast staan en wat groenten snijden en pasta koken is zo gebeurd. Tot ik ineens een idee kreeg…

Schort om

Als je het echt goed wilt doen, maal je de ingrediënten voor de pesto fijn met een vijzel. Begin met de pijnboompitjes en knoflook. Als deze fijn zijn, kun je de basilicum toevoegen. Vervolgens kan de Parmezaan erbij, en als laatste voeg je, terwijl je blijft malen, de olijfolie toe tot je de dikte bereikt die jij wilt. Helaas heb ik nog geen vijzel, maar gelukkig is daar altijd mijn vriend blender. Ik deed de droge ingrediënten erin met een klein scheutje olijfolie, en voegde telkens wat meer olijfolie toe. Hoeveelheden zijn niet mijn ding, dus ik heb een basisrecept genomen en dat op smaak aangepast. Veel tussendoor proeven dus, en dat is helemaal geen straf met zoiets heerlijks als pesto.

Torentjes

Zet een pan met water op het vuur voor de pasta en snijd ondertussen de groenten. Dit zou een snelle hap geweest zijn als ik niet ineens bedacht dat torentjes het gerecht een stuk mooier maken. Mocht je ook torentjes willen maken van de groenten, snijd dan een deel van de courgette in plakjes, en de tomaten helemaal. De rest van de courgette en de paprika mogen in blokjes, de cherrytomaatjes halveer je. Zo, dat was de voorbereiding.

Geen flubberige plakjes

Als je de pasta gaat koken, zet je ook twee koekenpannen op het vuur, allebei met een klein beetje olijfolie. In de ene pan gaan de blokjes courgette, tomaat en paprika, in de ander de plakjes courgette en tomaat. Houd vooral de laatste goed in de gaten. Niets viezer dan flubberige plakjes.

Timing

Mijn timing sucks, blijkt maar weer. Ik had het – als ik die torentjes niet had bedacht – binnen twintig minuten op tafel kunnen zetten. Maar goed, hier is het punt waar het allemaal chaos werd. Drie minuten voor de pasta al dente was begon ik met het bouwen van de torentjes, bestaande uit courgette, tomaat en mozzarella. Kies zelf een mooi patroontje uit en ga ervoor! Jammer genoeg stortte er eentje in omdat ik één scheef tomatenplakje had. Helaas pindakaas.

Multitasken

Vergeet de pan met groenten niet terwijl je aan het stapelen bent, want daar moet flink wat pesto overheen. Twee eetlepels is genoeg, maar meer mag natuurlijk altijd. Nu komt het punt waarop alles mis lijkt te gaan, want de torentjes zijn nog niet af en de timer begint ook nog eens te piepen wat betekent dat de pasta nu van het vuur af moet. De rest van de mozzarella ligt te wachten om gesneden te worden. Giet eerst de pasta af, zorg dat de torentjes er mooi bij staan, snijd de mozzarella in blokjes en alles komt goed.

Mooi bord

Laat je fantasie de vrije loop en maak er een mooi bord van met pasta, groente-pestoprut en het torentje. Doe er nog wat pesto bij om het mooier te maken en strooi de mozzarellablokjes erbij. Je kunt ze ook eerder in de pan doen, maar ik vind de mozzarella dan zo rubberachtig worden. En dat is zonde natuurlijk. Geniet van een simpel maar lekker maaltje!

6 reacties op “Pesto pasta”

Lekker hoor! En mooi die torentjes 🙂 Ik ben gek op pesto alleen zo jammer dat ik niet goed tegen knoflook kan 🙁 daardoor eet ik het niet vaak meer of zonder knoflook, maar is natuurlijk veel minder lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *