Categorieën
Tongstrelende taferelen

Pesto pasta met knoflookkip en citroen

Pesto pasta met knoflookkip en citroen

We kunnen allemaal wel pasta koken. Van traditionele rode saus, tot kaassaus of roomsaus met champignons (zelfs al lust ik die zelf niet). Of wat dacht je van walnoot tortellini? Maar soms wil je net even iets anders. Iets fris. Iets waarmee je de lente in huis haalt als de lente maar niet komt.

Dit is zo’n heerlijk simpel recept dat niet duur hoeft te zijn en dat je binnen no time op tafel hebt staan. Een kind kan de was doen, zeggen ze altijd. Nou, een kind kan ook deze pasta maken. Met hulp van een volwassene natuurlijk, want we willen brand- en snijwonden voorkomen. Ik bedoel vooral te zeggen dat iedereen dit kan – ook als je geen chefkok bent! Bovendien kun je het grootste deel van dit gerechtje vooraf klaarmaken. Ideaal dus als je eters krijgt en zelf niet alleen in de keuken wilt staan, maar ook werkelijk deel wilt nemen aan een gesprek.

Wat heb je nodig (2 personen)

Knoflookkip

 • 200-300 gr kipfilet
 • 1 el olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • ½ tl citroensap
 • ¼ tl citroenrasp
 • ¼ tl Italiaanse kruiden
 • Peper en zout (op smaak)

Pasta in citroenpesto

 • Pasta, bij voorkeur een gekrulde soort
 • Basilicum
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 el citroenrasp
 • 60 ml citroensap
 • 2 el pijnboompitjes
 • 60 gr geraspte Parmezaan
 • 120 ml olijfolie

Schort om

Voor de kipmarinade meng je de olijfolie, het geperste teentje knoflook en de andere ingrediënten in een bakje. Leg hier vervolgens de hele kip in en zorg dat ieder stukje is bedekt met marinade. Vervolgens dek je het bakje af met vershoudfolie en zet je het minimaal een halfuur in de koelkast. Normaal is less more, hier is langer vooral more.

Pesto

Een blender of keukenmachine is het handigst, maar ook met een staafmixer kun je prima pesto maken (mits de bak waarin je dit doet hoog genoeg is – ik weet uit ervaring wat er gebeurt als je dat niet doet. Groene muren krijg je moeilijk weer wit). De hoeveelheden hierboven zijn een goede indicatie, maar eerlijk is eerlijk: de lekkerste pesto is die puur op smaak gemaakt is. Blijf dus vooral proeven en aanpassen tot je helemaal blij bent met de smaak van de pesto. De één heeft liever iets meer basilicum, de ander gaat voor een heftigere smaaksensatie met meer knoflook en Parmesaan of geeft de voorkeur aan een zuurtje van de citroen. Ga vooral op je gevoel en smaak af wat betreft hoeveelheden en verhoudingen.

Bereiden

Zet een pan met water op het vuur voor de pasta en kook deze volgens de verpakking. Kies voor een krulpasta zodat de pesto er straks mooi tussen blijft zitten en je er dus ook echt iets van proeft. Ondertussen haal je de gemarineerde kip uit de koelkast en bakt deze in een koekenpan. Door de olijfolie is het niet nodig om er nog boter of olie bij te doen. In het begin mag de kip op hoog vuur staan tot hij een beetje kleurt, maar zet daarna het vuur laag zodat hij langzaam kan garen en vooral niet gortdroog wordt. Doe een deksel op de pan of improviseer door een even grote koekenpan op z’n kop erop te leggen. Zoals gewoonlijk kook ik niet op tijd, maar op gevoel en het is de bedoeling dat de kip sappig en veerkrachtig is als hij uit de pan komt.

Afmaken

Giet de pasta af, doe deze terug in de pan en giet vervolgens de pesto eroverheen. Halveer wat cherrytomaatjes en doe deze erbij zodat je een mooi kleurcontrast creëert (en het smaakt gewoon lekker). Snijd de kipfilet in reepjes of plakjes – net wat je mooi vindt – en roer ook deze door de pan met pasta. Perfect voor een lente- of zomeravond, of voor als de winter te lang in het land blijft. Serveer er een frisse salade bij om het helemaal af te maken. Buon appetito!

Pesto pasta met knoflookkip en citroen

3 reacties op “Pesto pasta met knoflookkip en citroen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *