Categorieën
Tongstrelende taferelen

Perfecte (suikervrije) pannenkoekjes

Perfecte pannenkoekjes

Ik zie mezelf als receptenkoker, niet als masterchef. Masterchefs weten namelijk de mooiste gerechten zo, hopla, uit hun mouw te schudden. Geef ze drie ingrediënten en ze maken er in een handomdraai een vijfsterren-gerecht van. Dat vind ik toch zoiets moois, dus toen ik laatst een eenzame zak havermout tegen kwam, besloot ik ook wat te improviseren.

Laatst was ik de keukenkastjes aan het uitruimen en kwam ik een nagenoeg volle zak havermout tegen met de houdbaarheidsdatum akelig snel in het verschiet. Zonde natuurlijk, dus hier moest ik iets mee doen. De havermout was in onze keuken terechtgekomen niet om iets hips als “overnight oats” te maken (dat lijkt me echt niet lekker), maar als meel in suikervrij bananenbrood. Bananen, die had ik ook nog in huis, maar de zin in bananenbrood was ver te zoeken. Wilde ik de zak op korte termijn opmaken, dan moest ik toch iets anders bedenken.

Masterchef-inspiratie

Havermout-banaanpannenkoekjes, had ik dat niet regelmatig voorbij zien komen op internet? Alleen al de gedachte aan een luchtig én gezond pannenkoekje deed het water in de mond lopen en gaf me dat beetje Masterchef-inspiratie. Ik had geen melk in huis, maar yoghurt zou ook wel werken, toch? Zo ging ik aan de slag met wat ik in huis had en bakte ik dikke pannenkoekjes zonder een recept te hebben opgezocht*. Masterchef zal ik er niet mee winnen, maar het hart van mijn vriend wel…

Na een succesvolle proefronde op zaterdagmiddag stond ik zondag namelijk vroeg op om mijn vriend te verrassen met pannenkoekjes als ontbijt, compleet met vers fruit, wat extra honing en een dot Griekse yoghurt. Dat is wel wat anders dan de bammetjes die hij normaal eet en er is niets heerlijker dan samen lekker eten. Smaakvol door de honing en kaneel, luchtig door de yoghurt (en eieren en bakpoeder), en voedzaam door de havermout: perfect, vonden wij. En de zoetigheid door suiker die we vaak verwachten bij pannenkoeken? Die heeft mijn vriend geen seconde gemist. Missies Masterchef én smaakvol suikervrij** bakken: geslaagd!

Wat heb je nodig?

Voor 6-8 pannenkoekjes

  • 100 gram havermoutmeel
  • 1 banaan
  • 2-3 ruime eetlepels yoghurt
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel honing
  • Kaneel

Schort om

Het recept is heel simpel: maal de havermout fijn tot een meel, doe dit in een beslagkom, prak er een banaan doorheen en voeg vervolgens alle ingrediënten toe. Het beslag is stukken dikker en wordt niet zo vloeibaar als dat voor gewone pannenkoeken, maar je moet het uiteindelijk wel makkelijk door kunnen roeren. Vervolgens bak je ze met een beetje olijfolie of kokosolie en dat is het! Let wel op dat de pan goed warm is als je begint, maar dat je niet op volle porrie door blijft bakken. Het beslag is dik en heeft dus eventjes nodig om goed gaar te worden.

Eet smakelijk!

Snijd vervolgens wat vers fruit, doe een dot Griekse yoghurt erbij en een scheutje honing eroverheen. Genieten!

Perfecte pannenkoekjes met blauwe bessen

* Ik kook wel uit de losse pols, maar dat zijn dan weer recepten of variaties op recepten die ik al eerder gemaakt heb. Gewoon iets nieuws koken met wat ik in huis heb en dus improviseren, is net een stapje verder (en leuker!).

** Onder suikervrij versta ik zonder geraffineerde suikers. Dit in verband met een suikerintolerantie. Fruitsuikers en honing gaan wel goed – vandaar de keuze om dit te gebruiken en niet een alternatief zoals stevia.

5 reacties op “Perfecte (suikervrije) pannenkoekjes”

Goh, wat een lekker idee,klinkt allemaal heel simpel en vooral heel erg lekker.
Als ik jou was zou ik de keukenkastjes vaker opruimen en iets creëeren met wat je tegenkomt en het vooral met ons delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *