Categorieën
Lekker lezen

Over Jonas Jonassons boek met de lange titel

Wat zou jij doen op je honderdste verjaardag als je het voor het kiezen had? Gezellig met je medebewoners, hun rollators en oh, ook met de burgemeester theeleuten, of toch liever op avontuur, zelfs als dat betekent dat je op je plaspantoffels moet? De hoofdpersoon van The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window kan, zoals de titel al verklapt, wel een avontuurtje gebruiken op zijn oude dag en grijpt zijn kans.

Het verhaal

Allan Karlsson weet wel beter dan dat hij samen met de andere oudjes zit weg te kwijnen in het bejaardentehuis. Op zijn honderdste verjaardag neemt hij de benen (voeten gestoken in zijn plaspantoffels) en klimt uit het raam. Als hij de bus neemt (bestemming: zo ver als hij kan komen met zijn geld), komt er plotseling een koffertje op zijn pad en voor hij het weet wordt hij ineens achterna gezeten, worden er moorden gepleegd en neemt hij een berg mensen (en een olifant) op sleeptouw. Allan is duidelijk geen normale 100-jarige en dat heeft alles te maken met de jaren ervoor.

Vind ik leuk

In tegenstelling tot Wicker kon ik dit boek juist niet laten liggen. Hoe vaak ik met The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window in mijn handen heb gestaan… Dat komt door de opvallende cover, maar ook door de lange titel: hij is direct, vat het boek prachtig samen en maakt nieuwsgierig, want hoe gewoon is het nu dat een 100-jarige even uit het raam klimt (en dan ook nog verdwijnt)? Maar dit is dus niet zomaar een oude baas. Hij is zo iemand die toevallig in de meest bizarre situaties terechtkomt. Een beetje zoals Forrest Gump. Daardoor is hij net zo loveable en aandoenlijk als Forrest, en gaat hij even naïef door het leven waardoor hij de bizarste dingen meemaakt (zo heeft hij een aantal presidenten ontmoet en er is ook iets belangrijks met een atoombom). Zoals hij als jonge jongen en volwassen man op die manier door het leven ging, zo begint hij ook als 100-jarige zijn avontuur.

Tijdens dat avontuur komt hij een aantal andere personages tegen waar ik keer op keer om moet lachen omdat ze zo uitgesproken zijn. Het zijn vooral de karakters waardoor ik met zo veel plezier dit boek las, maar ook de creativiteit, want wie verzint nu zoiets? Een verhaal als dit heb ik nog niet gelezen en is daardoor heerlijk verfrissend. Bovendien is het vlot geschreven – ook al las ik een vertaling – en heeft het boek een mooie balans tussen spannend en luchtig. Het is een boek bomvol humor; een boek dat zeker de moeite waard is.

Vind ik niet leuk

Dit alles krijg je niet zomaar. The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared is jammer genoeg een boek waar je echt even in moet komen; gelukkig is dat het meer dan waard en zul je, wanneer je er eenmaal in zit, van de karakters houden en door het verhaal heen vliegen.

Lekker lezen

Jonas JonassonThe Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared
ISBN: 9781843913870
Uitgeverij: Hesperus Press Ltd
Prijs: €9,49
Waardering:

7 reacties op “Over Jonas Jonassons boek met de lange titel”

Ik heb het boek in het Nederlands. Ik vind de titel zo goed en had daarom al vaak ook met het boek in mijn handen gestaan. Uiteindelijk gewoon gekocht, want een boek met zo’n titel… Dat kan haast niet tegenvallen. En dat deed het ook niet ;). Heel leuk boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *