Mijn Engelse woordenboek is haast een bijbel. Heel soms grijp ik ook naar het Nederlandse woordenboek, als ik even wil checken of ik eclatant wel juist gebruikt heb. Een woord dat niet voorkomt in de Van Dale top 100 meest gezochte woorden, terwijl hond daar wel in staat…
Ik sta te kijken van de 100 meest opgezochte woorden in november. Ik snap best dat je in de war raakt van pragmatisch, bagatalliseren en dat je wilt controleren of je het woord paradox wel in de juiste zin gebruikt hebt. En gekweten? Ja, daar heb ik ook nog nooit van gehoord. Maar er zijn nog veel meer veel opgezochte woorden waarvan ik me afvraag hoe het komt dat in hemelsnaam zo veel mensen ze opgezocht hebben.
10: Boom
Kijk uit het raam en aanschouw dat hoge ding met groene, platte dingetjes eraan. Dat is nu een boom. Oh, maar je wilde meer weten? Nou, bomen kunnen heel oud worden en ze nemen CO2 op en toveren dat om in zuurstof. Maar eigenlijk mag ik hopen dat we dit ook allemaal zonder Van Dale kunnen achterhalen. Tenzij je op zoek was naar een gezegde (want tsja, ik zie soms door de bomen het bos ook niet meer met al die gezegdes en uitdrukkingen).
9: Ski
Nog nooit heb ik ze ondergebonden, maar zelfs ik weet dat een ski lange latten zijn die je helpen om door de sneeuw te glijden. Ook wel bekend als een voorwerp waardoor mensen botten breken.
8: Datum
Het is alweer 1 december 2012, beter bekend als de maand waarin we ons volproppen met kruidnootjes, taaitaai en kerstchocolaatjes, om nog maar te zwijgen over de tientallen kerstdiners.
7: Brief
Met uitsterven bedreigd door e-mail, sms en WhatsApp. Traditioneel gezien met de hand geschreven, maar tegenwoordig veelal getypt op een computer en uitgeprint.
6: School
Misschien wel handig om te volgen, dan is Van Dale iets minder vaak nodig om woorden zoals in deze top tien op te zoeken.
5: Boek
Boeken zijn die dingen van papier, die dingen waar ik verslaafd aan ben en die een toch wel stoffig imago hebben. Behalve Fifty Shades of Grey, want dat boek weet menig vrouw toch wel op te winden (maar sla ik over). Niet te verwarren met eBook.
4: Huis
Boven je, onder je en naast je: plafond, vloer en muren. Perfect om je warm en droog te houden. En toch staat huis op de twaalfde plek.
3: Hond
Een hond kan moeilijk zijn. Hij verhaart, hij hijgt met zijn niet-zo-frisse hondenadem en hij moet ook in de stromende regen gewoon uitgelaten worden (om zichzelf vervolgens op jouw net gedwijlde vloer uit te schudden). Maar wat er zo moeilijk is aan het woord zelf?
2: Liefde
De liefde is soms o zo ingewikkeld. Wie heeft nu niet rondgelopen met vragen als “wat is de liefde”? Goed, deze vergeef ik dus.
1: Seks
Eh ja, moet ik het hier echt over hebben? Zelfde Van Dale draait eromheen en geeft een redelijk zinloze definitie:
- gegevens, verhalen, afbeeldingen over het geslachtsleven; erotiek
- seksuele gemeenschap: seks hebben met iemand
Laten we het voor het gemak houden op plezier onder de lakens. Of ergens anders, als je dat leuker/spannender vindt, natuurlijk.
Ik beken
Ik geef toe dat ik soms ook woorden opzoek waarvan ik achteraf gezien best weet wat ze betekenen. Maar hond, huis en de rest? Ik weet dat het lange woorden zijn die we maar zelden gebruiken, maar toch ken ik ze nog net goed genoeg om ze niet op te hoeven zoeken. Zal ik nog iets bekennen? Al ben ik nog zo gek op boeken, mijn Engelse woordenboek staat al sinds mijn eerste jaar behoorlijk stoffig te worden in de kast. Mijn Van Dale staat nog altijd bij mijn ouders thuis en net zo stoffig te worden (sinds de brugklas, bijna tien jaar geleden). Zoeken in woordenboeken is een ramp, tenzij je een mooi woordenboekje op je computer hebt staan en waar het woord zonder enige moeite uitrolt. Inclusief thesaurus. Iedere dag weer.
6 reacties op “Op zoek in een woordenboek”
Lol… Ik zoek ook de gekste dingen op. Omdat ik niet altijd de perfecte definitie weet. Of de juitse vervoeging (eigenlijk ook schandalig) van een werkwoord…. Maar een boom omschrijven lukt me nog wel 😛
Ik kan me voorstellen dat iemand bepaalde woorden opzoekt niet om de betekenis van een woord te achterhalen, maar om bijvoorbeeld op te zoeken wat voor meervoudsvorm een woord ook al weer heeft (datum -> data), hoe het in een zin gebruikt moet worden, of je seks nou als seks of sex schrijft e.d.. Of misschien wordt juist wel gezocht naar antoniemen of synoniemen.
Oja, aan meervoudsvorm had ik inderdaad niet gedacht 😉 Synoniemen wel, maar een synoniem voor datum zoeken vind ik niet zo logisch 😛
Geinige titel trouwens! (zoek en boek, heeee, dat rijmt! ;))
Grappig artikeltje! Ik moet bekennen dat ik het woord ‘seks’ wel enkele malen heb opgezocht, ik raak er toch altijd een beetje van in de war of ‘sex’ nu ook een goed Nederlands woord is. Dat ‘boom’ ertussen staat vind ik wel heel grappig! Dat is toch één van de eerste woorden die je leert op de basisschool? Haha!
Gezellig artikel, kan mij niet heugen waarneer ik een woordenboek voor het laatst gebruikt heb en al helemaal niet voor de lijst die jij nu beschrijft.