Categorieën
Kijkvoer

Olympische Spelen 2012

Als sportkluns zal ik nooit schitteren op de Olympische Spelen, maar dat betekent niet dat ik het geen schitterend evenement vind. Het EK sloeg ik over want daar vind ik geen bal aan, maar ik tel altijd weer af naar de Olympische Spelen en vanavond is het weer zo ver.

Ik ben een sportkluns, kan nauwelijks namen van voetballers noemen (dat is niet handig met alle oranjegekte rond het EK) en toch komen er ook nog sportnamen uit mijn mond gerold, zoals Michael Phelps en Usain Bolt. Ja, ik ben verslaafd aan de Olympische Spelen. Mijn favoriete sporten zijn turnen, zwemmen, duiken, atletiek, paardensport en roeien. Best verrassend gezien ik zelf net een zeekakkelobbes in het water ben, de schildpadden in de vijver nog minder spetteren dan ik als ze van de brug af het water in plonzen (wat ik overigens nooit geprobeerd heb) en ze rennen ook nog eens sneller dan ik doe, dus atletiek valt ook al af. Mijn armen hebben het richtingsgevoel van een vis en met gym kon ik niet eens over een touwtje van dertig centimeter hoog springen. Als klein meisje wilde ik al paardrijden, maar mijn ouders hadden het donkerbruine vermoeden dat stallen uitmesten niet echt mijn ding zou zijn en ik een korte carrière in de paardensport zou hebben… Roeien? Dat vond ik in een opblaasboot al moeilijk genoeg. Kortom, geen van allen sporten waar ik middenin zit en dat zal ook nooit gebeuren. En toch vind ik ze, met turnen stipt op één, fascinerend om te kijken. Met de Olympische Spelen kan ik van al dat moois genieten. Non-stop.

Wist je dat…

We weten allemaal dat iedere (top)sporter ervan zal dromen om deel te nemen aan de Olympische Spelen, en we weten ook dat dit één van de meest fenomenale evenementen ter wereld is. Maar wisten jullie ook dat…

 • De eerste Olympische Spelen in 776 voor Christus gehouden werden?
 • De moderne Olympische Spelen voor het eerst in Athene gehouden werden in 1896?
 • In 1900 vrouwen voor het eerst mochten deelnemen aan dit grootse evenement?
 • Er voor het eerst gebruik gemaakt werd van elektronische scoreborden bij de Spelen in Stockholm, 1912?
 • De planning voor de volgende Spelen (Berlijn, 1916) volledig in het honderd liep? Vanwege de Eerste Wereldoorlog werd het evenement afgelast.
 • De witte, olympische vlag met de vijf gekleurde ringen voor het eerst uitgehangen werd in Antwerpen, 1920? Iedere landsvlag (ja, echt allemaal) bevat minstens één van deze zes kleuren.
 • Ze in ons eigen Amsterdam (1928) voor het eerst gebruik maakten van slowmotionbeelden om close-call finishes te beoordelen? Bovendien brandde de olympische vlam hier voor het eerst.
 • In 1936 de estafette met de olympische vlam voor het eerst gelopen werd? Meer dan 3.000 lopers hebben de vlam gedragen van Olympia in Griekenland naar Berlijn. Deze editie werd trouwens geopend door Adolf Hitler (bizar idee – het is nooit in me opgekomen eerlijk gezegd).
 • Tokio en Londen in 1940 en 1944 de Spelen misliepen, omdat deze door de Tweede Wereldoorlog niet door konden gaan?
 • De 1956-Spelen in Melbourne werden gehouden, met uitzondering van de paardensport? Die wedstrijden werden vijf maanden eerder al gereden in Stockholm vanwege quarantainemaatregelen.
 • De Spelen in Mexico in 1968 de enige zijn die in een Latijns-Amerikaans land gehouden werden?
 • De Zomerspelen in München (1972) bijzonder duister en somber waren? Een aantal leden van het Israëlische team werden gegijzeld en uiteindelijk vermoord door Black September, een Palestijnse terroristische organisatie.
 • De jaren erna heel wat boycots zijn geweest tijdens de Spelen?
 • 27 juli 1996 (Atlanta) ook een duistere dag is in de geschiedenis van de Olympische Spelen? Het Centennial Olympic Park werd gebombardeerd, waarbij twee mensen overleden en 111 anderen gewond raakten.
 • De Millennium Spelen in Sydney (2000) de eerste editie is waar mijn interesse echt gewekt werd?

Ik & de Olympische Spelen

Mijn ouders keken gewoon iets op tv, en ik zat er gewoon bij. Het jonge meisje dat lag te dromen op het strand met een fantastische onderwaterwereld om haar heen, de muziek waar ik kippenvel van kreeg, de adembenemende optredens en al die topsporters zorgden ervoor dat ik mijn blik niet meer van de tv kon losrukken. Voor ik het wist, volgde ik her en der wat sporten zoals het zwemmen en duiken. Langzaam raakte ik al een beetje verslaafd, maar de Spelen daarna was het pas echt raak.

Sydney (2000) Openingsceremonie: Deep Sea Dreaming

Beijng (2008) Openingsceremonie: Drummers tellen af

Ultieme sport

Een artistieke sport met muziek die barst van de techniek, maar die vooral het uiterste vergt van een sporters lichaam. Sterk, lenig en dapper: niet iedereen durft salto’s te maken. Ik heb vooral met bewondering gekeken naar de finale waarin Carly Patterson (VS, toen zestien jaar oud) goud behaalde. De perfecte voetjes, de landingen, de elegantie. Het ziet er zo makkelijk uit terwijl je je tegelijkertijd realiseert dat er extreme dingen van haar lichaam gevraagd worden. Dat is wat ik zo fantastisch vind aan turnen en waarom ik geen seconde van deze sport wil missen. Toen niet, in Beijng niet en nu niet.

Carly Patterson All Around Floor

Carly Patterson bij Ellen

Vanavond om 21:50 is de openingsceremonie van de Olympische Spelen Londen 2012 te zien op Nederland 1. Op BBC1 kunnen we al vanaf 20:00 genieten van dit spektakel. Klik hier voor het wie-wat-waar. Kijk jij ook? Welke sporten zijn jouw favorieten?

11 reacties op “Olympische Spelen 2012”

Ik ben ook niet echt een fan van sport kijken, maar de Spelen vind ik ook nog wel leuk, mijn favoriet is ook turnen! Of schoonspringen. Wat dat betreft vind ik de zomerspelen leuker dan de winterspelen, de zomerspelen zijn wat meer divers volgens mij. Ik weet niet of ik vanavond ga kijken, maar ik zal vast wel een turnwedstrijd zien.

Ik vind turnen ook erg gaaf! Mede door de tvserie Make it or break it. Dat gaat over een groepje meiden die proberen om in het team van USA terecht te komen. Uiteraard met de nodige problemen 🙂

Ja ik vond het ook weer een prachtige ceremonie! Alleen de sfeer in het begin vond ik nogal vreemd… Ik snap dat de industriële revolutie heel belangrijk is geweest en het is ook goed dat dat erin zat, maar het bleef zo lang somber en de overgang naar de Olympische Spelen was heel abrupt. Overigens vond ik wel dat ze het echt fantastisch uitvoerden! Wat was jouw favoriete gedeelte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *