De vorige keer ontrafelden we het probleem van de poedellook: De sulfaten in shampoo die voor schuim zorgen en de siliconen die ons haar laten shinen zijn eigenlijk de grootste vijanden van iedere krullenbol. Je kunt dus kiezen voor low poo, waarbij je met sulfaatvrije shampoo en siliconenvrije conditioner je haar wast. Er is echter nog een methode waar veel curlies bij zweren: co-washing, ook wel bekend als no poo.
Vet haar
Nu zul je misschien denken: “Geen shampoo? Geen shampoo?!” Bij het idee alleen al verkeer je in een staat van totale paniek – heb ik wel gezien hoe vet je haar is als je het niet wast? Het ironische is dat dit vette haar juist door de sulfatenshampoo komt. De hoofdhuid produceert natuurlijk oliën, maar doordat de sulfaten ze constant verwijderen, denkt de hoofdhuid dat er meer olie nodig is om in balans te blijven. Het gevolg is dus een overproductie aan natuurlijke oliën, waardoor het lijkt alsof je haar vet wordt wanneer je een keertje wassen overslaat, terwijl de huid in werkelijkheid eerst moet wennen aan de nieuwe balans. Wanneer je besluit om no poo een kans te geven, zul je dus even geduld moeten hebben tot die balans weer is gevonden.
Waarom no poo?
Door afscheid te nemen van sulfaten herstel je dus de oliebalans, maar helemaal no poo gaan heeft ook nog een ander, groot voordeel. Krullen staan erom bekend dat ze in pluizenbollen veranderen en dit komt grotendeels door siliconen en de sulfaten die nodig zijn om de siliconen te verwijderen, maar ook door een gebrek aan vocht. Vocht helpt om je krullen te definiëren en te vormen, en bovendien is vocht één van de sleutelwoorden om pluis tegen te gaan.
Links: de eerste dag. Rechts: na twee maanden
No poo: Hoe doe je dat?
Allereerst moet je – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt na mijn vorige stuk – je haar voor de allerlaatste keer met een sulfaatshampoo wassen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je echt met een schone lei begint en zeker weet dat er geen build-up van siliconen achterblijft. Daarna ben je klaar om te beginnen met je eerst co-wash. Kies hiervoor een lichte, cone-vrije conditioner, het liefst met niet al te veel olie en wax. Een milde surfactant kan geen kwaad, maar sulfaten zijn een no-go. Ik persoonlijk raad een geheel cone-vrije conditioner aan, maar wateroplosbare siliconen kunnen ook.
Reinigen
Vervolgens doe je wat je eigenlijk met je shampoo zou doen: je brengt de conditioner aan en masseert deze met je vingertoppen (niet met je nagels!) goed in. Zorg ervoor dat je ieder stukje van je hoofdhuid bereikt. Door de wrijving tussen je vingers en hoofdhuid zal al het vuil loslaten zodat je het daarna kunt uitspoelen. Ook tijdens het uitspoelen is het handig om te blijven masseren, zodat je zeker weet dat je haar helemaal schoon is.
Verzorgen
Daarna heb je een rijkere conditioner nodig, maar nog steeds zonder cones. Deze gebruik je zoals je normaal je conditioner zou gebruiken: als zogenaamde rinse out. Breng de conditioner over de lengte van je haar aan en laat deze een paar minuutjes intrekken. Spoel vervolgens goed uit. Bij een rinse out is extra masseren en dergelijke niet meer nodig omdat het doel niet langer reinigen is, maar verzorgen.
No poo: Wat moet je vooral niet doen?
Afhankelijk van je haar, moet je ervoor waken dat het niet overconditioned raakt, wat sneller dreigt te gebeuren wanneer je een te zware conditioner kiest. Nog veel belangrijker is dat je niet de fout maakt die ik eerst maakte: ik stond er niet bij stil dat ik mijn conditioner als shampoo moest gebruiken. Ik bracht het gewoon aan, liet het een paar minuten zitten en spoelde het uit, zoals ik altijd had gedaan toen ik nog wel low poo deed… Doordat ik niet masseerde, raakte het vuil ook niet los en kreeg ik last van build-up, waardoor ik helemaal opnieuw moest beginnen.
Eigenschappen
De meest curlies zweren bij de no poo methode, maar niet iedereen. Dat heeft vooral te maken met haareigenschappen, die bepalend zijn voor wat je haar nodig heeft, waar je haar goed op reageert en waar je haar niet van houdt. Voordat je nu enthousiast naar de winkel rent, wacht even de volgende keer af zodat je gerichter kunt zoeken naar producten die bij jouw haar zullen passen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen; aan het eind van de serie komt er een artikel met alle bronnen en links op een rijtje!
22 reacties op “Co-wash: De redding voor veel krullenmeisjes”
Ik was mijn haar al zeker 2 jaar zo en het werkt gewoon. Veel mensen begrijpen het alleen niet wanneer ik zeg dat ik geen shampoo gebruik.
Toch vind ik je haar er beter uit zien op de linker foto, maar misschien komt dat omdat het daar voller lijkt..
Ja, geen idee hoe dat kwam :-p Het is ook nog een work-in-progress. Bij Dina verricht het wonderen, haar krullen zijn prachtig!
Hoi Laura,
Mooie krullen heb je, zin om het ook te proberen
welke shampoo gebruik je en de conditioner?
groetjes mieke
Hoi Mieke! Dankjewel 🙂 Ik gebruik Curl Junkie Curl Assurance Gentle Cleansing Shampoo en ik varieer tussen twee conditioners, afhankelijk van wat mijn haar op dat moment nodig heeft: Curl Junkie Beauticurls Argan & Olive Oil Conditioner en Aubrey Organics GPB Conditioner.
Hoi Laura. Leuk artikel en leuk een blogger met krullen! Ik wilde deze methode ook proberen maar waar ik nogal mee zit is dat die goede shampoos heel duur zijn en als student is dat voor mij op dit moment geen optie. Nou heb ik gelezen over de methode waar je je haar wast met een combinatie van bakingsoda en water en als conditioner met azijn, ik vroeg me af of jij of iemand anders met krullen hier ervaring mee heeft? Ik heb hele grove krullen maar best bluizig en soms ook pijpenkrulletje van onder, kortom.. gecompliceerd haar! Thnx alvast groetjes.
Hoi Sara! Ik heb geen ervaring met zogenaamde ACV rinses, maar sommige meisjes zweren erbij. Ik zou als ik jou was even googlen op ACV rinse en info lezen op wat fora. Daar zullen genoeg krullenmeisjes zijn die er wel ervaring mee hebben. Ik snap trouwens precies wat je bedoelt, zo stom dat de producten zo duur zijn 🙁 Ik bestel graag via iHerb (en dan de goedkoopste bezorgoptie), dat is al een stuk beter te doen.
hai, waar kan ik de lijst met producten vinden?
Groetjes!
Oeps, nog nergens, daar ben ik nog helemaal niet aan toe gekomen!
Hoii
Echt een super artikel ben zo blij dat ik deze heb gevonden
Ik gebruik sinds 2 weken geen shampoo en sinds vandaag eigenlijk besloten ook geen stylingsprodcuten maskers enz te gebruiken voor mijn haar.
Gebruik jij wel producten dagelijks?
Ik vindt die shampoos ook zo duur. Ik ga de goedkopere manier proberen namelijk met baksoda en appelazijn, toevallig ervaringen hiermee?
Gr
Hoi Serife,
Ik gebruik dagelijks Kinky-Curly Knot Today, een detangler die ik niet uit hoef te spoelen, en Kinky-Curly Curling Custard, een stylingproduct. Ik heb geen ervaring met baksoda en appelazijn, dus daar kan ik je jammer genoeg niet mee helpen.
Heel veel succes!
Hey
Leuk artikel! ik las dat je kinky curly knot today gebruikt? Waar is deze te verkrijgen? Ik kan ze nergens vinden!
Groetjes
Hoi Jessica,
Klopt, Kinky-Curly Knot Today is een van mijn favorieten! De goedkoopste manier is via iHerb.com. Let er wel op dat je niet te veel bestelt – boven de €22 (excl. verzendkosten) kan het namelijk gebeuren dat je invoerrechten moet betalen.
In Nederland kun je het bijvoorbeeld bestellen bij My Natural Curls (er zijn er nog meer, maar die heb ik niet zo een, twee, drie bij de hand).
Veel succes!
Heey laura,
Ik las hier laatst iets over, maar begreep daaruit dat No Poo in houd dat je dus helemaal geen shampoo gebruikt. Ipv wel iets…
Hoi Mascha,
Klopt, no poo betekent inderdaad dat je geen shampoo gebruikt. Vaak kiezen mensen die geen shampoo gebruiken ervoor om hun haren te wassen met conditioner. Dit heet co-washing. Voor sommige mensen werkt no poo of co-washen niet; zij kiezen dan meestal voor een zogenaamde low poo. Dit is wel een shampoo, maar met milde reinigers (dus zonder sulfaten) die het haar niet strippen.
Hopelijk beantwoordt dit je vraag 🙂
Hoi laura
Ik heb een vraagje ik wou de kinky curly custard bestellen via iherb.Com daar zijn ze inderdaad goedkoper dan bij de meeste webshop maar helaas kan je alleen met creditcard betalen en dat heb ik niet enig idee waar ik het ook kan bestellen voor dezelfde bedragen als bij iherb en zonder creditcard??
En heb je al een lijstje welke producten je kan gebruiken voor curly girl methode ? Ik wil er mee beginnen maar weet welke producten ik kan gebruiken die zonder silicone en sulfate zitten.
Hopelijk hoor ik van je
Gr linda
Hoi Linda,
Ik gebruik zelf ook Kinky-Curly Curling Custard en heb het tot nu toe nergens voor dezelfde prijs gevonden. Ken je wellicht iemand met een creditcard waarmee je iets kan regelen?
Ik ben de afgelopen maanden enorm druk geweest met werk en loop nu nog steeds over, maar ik kan wel een aantal merken geven waar je sowieso in Nederland naar kunt kijken (een artikel volgt later, maar ik weet nog niet wanneer):
Dr. Organic (De Tuinen)
Petal Fresh Organics (De Tuinen)
Yes to… conditioners (De Tuinen)
Inecto Pure Coconut conditioner (De Tuinen, Kruidvat)
Weleda Haver/Tarwekiem (De Tuinen, Ekoplaza)
Hopelijk kom je hier al iets mee verder 🙂 Heel veel succes! En nog een snelle tip: probeer niet te veel nieuwe dingen tegelijk, want dan is het moeilijk om te bepalen wat wel of niet werkt. Stapje voor stapje dus en goed observeren hoe je haar reageert. Als ik iets nieuws probeer, houd ik altijd een dagboekje bij waarin ik alles opschrijf. Vaak kom je er dan al snel achter wat een succes is en wat niet.
Hoi Laura,
Ik wil graag de kinky curly knot en de custard proberen maar hoe gebruik ik de producten nou precies.
Moet het nu na elkaar op erg nat haar?
Of kan de custard ook de volgende dag op droog haar? En kam je je haar niet wanneer het droog is?
Wanneer ik mijn haar kam als het droog is ziet het er erg droog uit.
Alvast bedankt.
Hoi Rachel,
Iedereen gebruikt het weer een beetje anders. Er is geen goed of fout; hoe KCKT en KCCC het best kunt gebruiken, hangt geheel af van jouw haar. Ik gebruik KCKT alleen als ik mijn haren was en pas nadat ik shampoo en een proteïnemasker heb gebruikt. Ik doe er maar een klein beetje in (ongeveer evenveel als een klein druifje), verdeel dat, en ontklit mijn haar dan met een grove kam. Vervolgens heb ik gemerkt dat KCCC op erg nat haar bij mij een drama is. Op wasdagen plop ik eerst een uurtje met een katoenen t-shirt en breng daarna pas KCCC aan. De hoeveelheid moet je zelf even aftasten; ik steek meestal twee vingers in de pot en haal ze dan weer omhoog. Ik buig mijn vingers dus niet, maar gebruik alleen wat eraan gekleefd zit. Vraag me niet waarom, maar zo heb ik altijd de juiste hoeveelheid te pakken. Dit wrijf ik in mijn handen en vervolgens knijp ik het in mijn haar terwijl ik ondersteboven kan. Op niet-wasdagen spuit ik mijn haar nat met een plantenspuit, knijp het droog met een katoenen t-shirt en breng vervolgens KCCC aan zoals hierboven beschreven. Dan plop ik in een droog katoenen t-shirt voor ongeveer een uurtje.
Ik kam mijn haar nooit als het droog is. Sterker nog, ik kam het zelfs niet als het vochtig is; eigenlijk alleen wanneer ik het was. Dit omdat kammen de krullen uit je haar kan trekken en pluis kan veroorzaken. Ook kan het ervoor zorgen dat je haar sneller afbreekt. Dit kan ook wanneer het nat is, maar zal nog veel sneller gebeuren wanneer het droog is. Mijn tip is dus om droog haar niet te kammen.
Hopelijk heb je hier iets aan. Veel succes!
Sinds een half jaar gestopt met mijn grijze haren (rocking silver) te verstoppen en nu toe aan de volgende stap. Mijn haar is droog van het jarenlang verven. Ben me nu aan het verdiepen in de no-poo, low-poo en co-washing methodes. Fijn om jouw ervaringen en artikelen te lezen!
Aan het einde van je artikel op 15 april 2013 schrijf je dat er een artikel verschijnt met bronnen en links op een rijtje. Staat dat ondertussen op je website? Zou je dan de link even willen posten als reactie op mijn vraag? Dank je wel alvast!
Hoi Margo,
Go you, wat goed dat je die stap gezet hebt!
Ik heb dat inderdaad geschreven en kwam daarna in een afstudeerwervelwind terecht, waardoor ik er nog niet aan toe ben gekomen, maar het staat nog steeds op de planning 🙂 Ik zal een seintje geven als het zover is!
Dag Laura
Ik ben een man maar ik gebruik al bijna 3 jaar geen shampoo of zeep meer (en nooit deodorant). Enkel water om mij af te spoelen. Ik ben hiermee ooit begonnen omdat ik last had van huidirritaties. Als je stopt met bovenstaande zaken zal je merken dat je veel bespaard en je huid zich aanpast aan de situatie. Helaas kijken de mensen mij ook raar aan als ik dit vertel, maar het is gewoon doordat reinigingsproducten een gewoonte zijn in onze cultuur. Maar dus helemaal niet noodzakelijk.