Categorieën
Studie

Nieuwe hobby: Enquêtes maken

Wat is het hier stil, hè? Dat komt door mijn nieuwe hobby: enquêtes maken. Je denkt namelijk dat je alleen “even wat vragen” moet bedenken, maar voor je het weet zit je vol enthousiasme te klikken. Zo moet je kiezen hoe je die vragen wilt stellen (meerkeuze? Drie opties? Een keuzeschaal? Een dropdown?) en of je ingewikkelde dingen wilt doen zoals mensen bij “nee” naar een andere vragenpagina sturen (spoiler: dat gaat niet gebeuren). Het allerleukste komt echter pas als de enquête online staat en de eerste reacties binnenkomen.

Afstuderen voor het echie

Dit is natuurlijk niet echt een nieuwe hobby. Ik bedoel, die enquête maken vond ik oprecht leuk om te doen, maar ik zou liegen als ik dit niet met een reden deed – dezelfde reden waarom het hier zo stil is, namelijk de “boosdoener” die ieder studentenleven tijdelijk even op zijn kop zet: de scriptie. En dit keer is het niet tijdelijk, maar voor het echie. Over een paar maanden heb ik mijn masterdiploma op zak en ben ik geen student meer. Plotseling ben ik dan van de ene op de andere dag (31 augustus op 1 september, ja) een volwassene. Je weet wel, met een full-time baan enzo. Dan staat alles op zijn kop.

Het idee

Maar goed, zo ver is het nog niet. Eerst moet die scriptie geschreven worden en dat vind ik stiekem heel leuk. Na vorig jaar was ik bang dat ik nooit een onderwerp zou kunnen vinden dat zó leuk zou zijn, zeker na al die onderwerpdrama’s van afgelopen jaar. Nergens voor nodig, natuurlijk, maar dat ontdekte ik pas toen het idee me te binnen schoot.

Definities en vraagtekens

Het gebeurde geheel onverwacht. Ik zat te werken aan mijn deel van een groepspresentatie. Ik zou het hebben over bestsellers als genre en dook gelijk in de wondere wereld van academische literatuur. Maar hoe lang ik ook zocht, ik vond eigenlijk bar weinig bruikbare bronnen over de definitie van bestsellers. Het meest recente dat ik toen tegenkwam was een artikel uit 1931, waarin de bestseller als volgt gedefinieerd werd:

“About the only element those writers have in common is their ability to tell a good story interestingly. After all, that is the essence of all good literature” (Stockbridge 447).

Dat klinkt heel mooi, maar roept ondertussen alleen maar meer vragen op: wanneer is een goed verhaal interessant verteld? Wat is “goede literatuur?” Ik raakte gefascineerd door het bestseller-fenomeen en vroeg me niet alleen af wat een bestseller definieerde, maar vooral welke karakteristieken een boek een bestseller maken. Zo begon een zoektocht en voor ik het wist presenteerde ik mijn bevindingen niet alleen voor de klas, maar ook in een scriptievoorstel.

De enquête

Inmiddels ben ik op zo’n ⅓ en daar komt dus die enquête bij kijken, want ik wil niet alleen weten welke karakteristieken een boek een bestseller maken, maar vooral welke karakteristieken dit zijn volgens lezers. Immers, zij zijn degenen die uiteindelijk de boeken kopen en zo naar een bestsellerstatus helpen.

Gezocht: respondenten

Om een lang verhaal kort te maken, ik heb dus jullie hulp nodig. Ik zoek mensen die minstens één van de Harry Potter boeken hebben gelezen én allebei J.K. Rowlings post-Potter boeken, The Casual Vacancy en The Cuckoo’s Calling. Ik gebruik J.K. Rowling namelijk als case study omdat ik maar 15.000 woorden de ruimte heb en dus keuzes moeten maken. Wat is nu een betere keuze dan iemand die zelf één van de grootste boekenfenomenen heeft gecreëerd? De enquête gaat dus over haar bestsellers en bestsellers in het algemeen. Het is volledig in het Engels en duurt ongeveer tien minuten. Eeuwige dank als je toevallig deze boeken hebt gelezen en de enquête wilt invullen zodat ik een stap dichter bij mijn afstuderen ben (en nog meer kan jubelen over de superleuke reacties, want dat is het leukste).

Mocht het formulier hieronder niet werken, dan kun je hier terecht.

Tot die tijd blijft het een beetje stil(ler) op Schrijfmeisje, want door mijn versnelde traject stort ik me even volledig op mijn afstuderen (en zeg nu zelf, op afgeraffelde artikelen zit niemand te wachten) en schrijf dus alleen als ik echt iets te schrijven heb.

12 reacties op “Nieuwe hobby: Enquêtes maken”

Ik vind enquêtes invullen altijd zo leuk, helaas kan ik niet mee doen want ik heb alleen de Harry Potter boeken gelezen. Ooit in een ver verleden. Succes met je onderzoek, klinkt heel interessant! En een goede reminder dat ik weer even verder moet met mijn eigen onderzoek(je), ik doe nu iets over wat mensen onder fraude in de wetenschap verstaan en wat ze ervan vinden. Helaas geen onderwerp dat ik zelf heb bedacht, dan ben ik altijd iets minder gemotiveerd om ermee bezig te gaan, hihi.

Het lijkt me een mega interessant onderzoek! Ik kan helaas je enquête niet invullen want ik heb de twee post-Potter boeken van Rowling niet gelezen, anders had ik je graag geholpen. (Ik was negen of zo? Ik moet ze nog steeds een keer in het Engels lezen. Ooit. Na Game of Thrones en zo.) Veel succes met je onderzoek, deel je de uitkomsten ook hier? Ik moet nu zelf een ‘onderzoek’ (het is bijna hilarisch dat ze dit als eerstejaars onderzoek voorstellen) uitvoeren over meetinstrumenten om cultuur te kunnen meten. Voor de duidelijkheid, ik studeer geen Algemene Culltuurwetenschappen of zo, dus ik weet ook nog niet zo goed wat ik er mee moet. Ik vind onderzoek tot nu toe nog steeds heel interessant maar de onderwerpen moeten je wel liggen.

Anyway, heel veel succes met je scriptie! (Dan ga ik nu weer verder voor mijn tentamens aaargh).

Als er interesse is in de uitkomsten ga ik die zeker delen, ja. Ik denk ook dat mijn vriend af en toe gek van me wordt, want ik blijf maar doorgaan over alle discussies die ik tegenkom enzo, haha.

Wat studeer je precies dat je daar onderzoek naar moet doen? Wij hebben het daar eigenlijk nooit over gehad. Het is ook best ongebruikelijk om iets anders te doen dan literatuuronderzoek, maar omdat ik in feite naar moderne literatuur in sociale context kijk, is het voor mijn project wel heel relevant. Toch blijft het lastig, want cultuur is vaak zoiets subjectiefs en zo gericht op ervaring dat je al snel uitkomt op methoden met open vragen. Meten is dan zo moeilijk, want dan moet je al die antwoorden gaan interpreteren (oké, ik vind het duidelijk een interessant onderwerp, haha).

Jij ook veel succes!

Grammaticaal zal ik er op dit tijdstip niet veel gebakken van hebbem, maar ik heb het toch ingevuld. Succes met je masterscriptie. Ik ben nu bezig met mijn bachelorscriptie en begin hem nu toch te knijpen 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *