Categorieën
Tongstrelende taferelen

Nazomeren bij San Giorgio

’s Ochtends trek je al je leukste shortje en meest zomerse topje uit de kast. Je zonnebril siert de hele dag je neus zoals pareltjes zweet op je voorhoofd staan, en ’s avonds besluit je vriend dat jullie echt op een terrasje moeten eten. Dan is er natuurlijk maar één optie voor dat ultieme zomergevoel: jullie favoriete Italiaan in Amersfoort, San Giorgio. Dit deden wij anderhalve week geleden op die laatste, hete donderdag.

Het restaurant

Dit is echt zo’n restaurant waar je door iemand begroet wordt met een accent en waar je hier en daar echt Italiaans hoort. Hoewel we dit keer buiten aan de gracht zaten (voor het eerst!) is de sfeer binnen gezellig, knus en misschien wat ik toch wel een beetje Italiaans zou noemen. Tegelijkertijd moet je niet vergeten dat San Giorgio in een prachtig oud pand met een rijke geschiedenis zit, waardoor je zeker buiten een Amersfoort-meets-Italië gevoel krijgt. Maar terug naar binnen: daar is namelijk een open keuken en hoewel er geen houtoven staat, kun je met eigen ogen zien dat alles authentiek en met liefde gemaakt wordt. San Giorgio heeft zo’n heerlijk met-z’n-allen-eten gevoel terwijl je weet dat je meer dan dat op je bord krijgt. Hoe heerlijk is dat?

Het hoofdgerecht

Op de menukaart van San Giorgio vind je een groot aanbod. Zo zijn er te veel lekkere voorgerechten om te kunnen kiezen, maar ik zou zeker de insalata Caprese con il basilico su insalate novelle, de carpaccio di manzo con la rucola e parmigiano en de la melanzana ripiena aanraden. Denk daarbij aan een hele bol buffelmozzarella die op je tong smelt en een heerlijk zoete en zachte balsamicoreductie erbij, flinterdunne carpaccio met de mooiste kleur ooit en aubergine zoals je ‘m nog nooit gegeten hebt. Wij sloegen echter het voorgerecht over omdat we dit keer “even” uit eten gingen, maar dit zijn dus mijn favoriete voorgerechten. Maar zelfs als je geen voorgerecht neemt, hoef je je geen zorgen te maken: er komt altijd een mandje op tafel met heerlijk brood dat aan de buitenkant knapperig, en aan de binnenkant zowel dense als luchtig is. Smeer daar huisgemaakte kruidenboter op en je weet gelijk weer hoe verrukkelijk eenvoud kan zijn.

Als hoofdgerecht heb je nog meer keuze: ga je voor vlees, vis of een traditionele pasta of pizza? Wij kozen dit keer allebei voor een pizza. Wil je daar nog iets op dat niet op de kaart staat? Geen probleem. Zo kwam het dat ik een pizza Contadina (gegrilde aubergine, paprika en courgette) kreeg met artisjokken erbij — een hemelse pizza, als je het mij vraagt. Dat is ook de eerste indruk die ik krijg als mijn bord aankomt: kleurrijk, vers en die geur… Als je dan nog niet aan het watertanden bent, dan weet ik het ook niet meer.

Een dunne, knapperige bodem met een rijke tomatensaus, heerlijke mozzarella en dan die gegrilde groenten met een subtiele rooksmaak zonder dat ze hun natuurlijk smaak verliezen. Als cadeautje die goddelijke artisjokken. Wederom weet de eenvoud een smaakexplosie te veroorzaken en is dit zo’n pizza die je het liefst helemaal opeet.

Mijn vriend koos voor de traditionele Diavolo pizza met pikante salami. Hoewel de salami van een typisch Italiaans worst komt, is het niet de lekkerste worst ooit. Misschien ben ik wel verpest met de ventricina die ik altijd op zijn pizza doe als ik ‘m zelf maak. Dat neemt niet weg dat ook zijn pizza een feestje en smaakvol is en dat we allebei zitten te genieten, daar in het zonnetje, in Italiaanse sferen met heerlijk eten voor ons.

Mocht je dan nog een gaatje over hebben, dan is de huisgemaakte tiramisu echt een aanrader volgens mijn vriend en hoewel ik dat niet kan eten, zie je al dat het een stukje hemel op een bord is. Luchtig, met laagjes en niet te vergeten een behoorlijk stuk. Wat wil je als tiramisuliefhebber nog meer?

Nog een keer

Dat is nog eens lekker nazomeren. En toegegeven, San Giorgio kan niet op tegen de lekkerste Italiaan waar ik ooit gegeten heb, La Bella Napoli in Barcelona, maar San Giorgio is zeker wel de La Bella Napoli onder de Italiaanse restaurants in Amersfoort. Gastvriendelijke bediening, heerlijk huisgemaakt eten en een restaurant waar je terug gaat komen. Wij in ieder geval wel (dit was dan ook al de zoveelste keer dat wij er waren).

4 reacties op “Nazomeren bij San Giorgio”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *