Categorieën
Columns

Muziekverbod bij NS?

In iedere trein kom je ze tegen bij de ingang: de bekende symbooltjes. We mogen niet roken (gelukkig rook ik niet), we mogen onze bananenschil niet op de grond gooien en al helemaal niet zonder geldig vervoersbewijs reizen. Straks – zo gaat het gerucht – mogen we ook geen muziek meer luisteren.

Het is Eersteuur.nl dat met dit bericht naar buiten komt. Ik zit achter mijn MacBook – met Beats op te genieten van The 2nd Law – en lees verbaasd het bericht. Hopelijk maken zij wel een grapje. Volgens het artikel ziet de NS muziek luisteren in de trein als een bonk overlast voor reizigers en bovendien ook nog eens gevaarlijk. Voor je het weet worden er rake klappen uitgedeeld en noodoproepen zijn niet meer te horen. Levensgevaarlijk dus.

Geen oplossing

Op Eersteuur.nl lees ik dat ik NS geen oplossing heeft, want ja, waar ligt de grens van ‘harde muziek’? Oké, daar zouden ze best een knelpunt hebben. Daarom heeft NS bedacht dat er een algeheel muziekverbod zal gelden. Negeer je dat, dan ben je gelijk €50,- armer. Daarvoor kun je beter wat benzine in de auto gooien (als je die hebt) en daar genieten van je favoriete muziek. Voluit, als je dat wilt. Geen hond die er last van heeft.

Verantwoordelijkheid

Kijk, ik wil best wat sympathie voor de NS opbrengen. Ik bedoel, ze hebben het zwaar te stellen met alle blaadjes en straks de sneeuworkanen die door ons land zullen razen. Maar wiens verantwoordelijkheid is volume van de muziek nu eigenlijk? Niet die van hen, maar van ons.

Stilte!

Ga anders gewoon in een stiltecoupé zitten. Mijn favoriete coupé: lekker rustig, geen mensen die ongegeneerd in hun telefoon blèren over hun seksavonturen van de avond ervoor met als toetje een beeldvormende woordenstroom over de smakelijke nasleep van een glaasje (of flesje) te veel de vorige avond. Geen jongens die me aanspreken met “hey chickie,” waarna ik ze moet afwijzen met een negerende ik-lees-een-boek actie. Geen wereldproblemen van meisjes die een scheur in hun flinke laag plamuur hebben opgelopen. Om maar iets te noemen. Oh, en natuurlijk geen mensen met hun muziek op standje mijn-trommelvlies-scheurt-nog-net-niet.

Werkelijkheid

Dat is waar je op hoopt in een stiltecoupé. Maar dan ga je daar zitten tijdens de spits. Het omaatje tegenover mij krijgt spontaan migraine van het gesprek van haar buurvrouw en haar bestie aan de andere kant van het gangpad. Stiekem schiet dat ook bij mij in het verkeerde keelgat. Ze mag haar leesbril wel eens op doen, want het staat er echt: stilte.

Topmaatregel

Ik zeg er wat van. Of ik, blonde Barbie, alsjeblieft mijn smoel wil houden, want ik heb helemaal geen gelijk of iets dergelijks. Dit, beste NS, is een veel groter probleem dan te harde muziek. Bovendien klinkt het muziekverbod te bizar om waar te zijn, want wat moeten mensen die minimaal twee uur per enkele reis in de trein zitten doen? Ik red het wel met mijn boekje, maar dat betekent niet dat de hele wereld dat zo ziet. Hoewel het ondenkbaar lijkt, heeft echt niet iedere reiziger een smartphone met internet en non-stop entertainment in de vorm van Angry Birds of een ander vermakelijk spel.

Flauwekul

Wat ik bovenal denk, is dat het flauwekul is. Wat Eersteuur.nl hiermee wil bereiken (behalve wellicht een extreem goede dag qua bezoekers), weet ik niet, maar ik weet wel dat NS ons geruststelt: er is geen sprake van een muziekverbod. We kunnen mopperen wat we willen op vertragingen, blaadjes en pratende mensen in stiltecoupés, maar in ieder geval mogen we onze eigen muziek luisteren. En dat maakt menig reis een stuk aangenamer.

8 reacties op “Muziekverbod bij NS?”

Ik zag het bericht al op FB voorbij komen, eerste wat ik dacht was inderdaad ‘dit is vast een hoax’. De website ziet er ook niet heel betrouwbaar uit. Nouja, gelukkig maar! Anders zou ik helemaal gek worden tijdens een lange treinreis.

Lijkt me wel interessant om te zien wat er gebeurt als ze dit ook daadwerkelijk invoeren; ik kan me niet voorstellen dat deze regels dan ook echt zouden worden gehandhaafd (ik bedoel, je mag toch ook zogenaamd niet eten in de trein?)

In de sprinter heb je geen stiltecoupé, dus ga ik altijd in een paar coupé’s achter de eerste zitten (die is verreweg het drukste), als ik iets wil doen in de trein.
Toch komt er altijd zo’n gladiool met kneiterharde stampmuziek naast me zitten, en aangezien hij/zij lekker geniet van z’n muziek in z’n oren, vind ik het toch raar om te vragen of het wat zachter mag. Maar dat betekent niet dat ik het niet schijtirritant vindt; die kutmuziek van een ander horen.
Driekwart van de mensen heeft ‘m wel superhard staan, aangezien hun oren al naar de tering zijn; ik zou zo’n muziekverbod dikke prima vinden.

Of dan in ieder geval voor mensen die met hun muziek inderdaad voor overlast zorgen. Als het zo hard staat dat je als medereiziger letterlijk de tekst kan horen, staat het echt wel te hard hoor.
Maar, dan moet er wel een uitzondering voor mensen die wel normaal muziek kunnen luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *