Categorieën
Weet je nog

Must-see programma’s van toen: Tienertijd

Weet je nog, dat je uit school kwam en liever op de bank plofte met je favoriete series dan dat je aan die onmogelijke wiskundeopgaven begon? Zonder rekenmachine nota bene, want die mocht je nauwelijks gebruiken in de onderbouw. Toen kreeg de tv een overdosis aan meisjesachtigheid (over het algemeen dan) en typische tienerproblemen.

15/Love

Weinig mensen kenden 15/Love, maar tijdens mijn ik-wil-graag-op-tennis periode (wat uiteindelijk gebleven is bij straattennis, voor zover ik de bal dan raakte) vond ik het een fantastische serie. Het gaat over jonge tennisspelers aan de Cascadia Tennis Academy. Tragisch detail is dat twee van de hoofdrolspelers, Vadim Schneider als Sébastien Dubé en Jaclyn Linetsky als Megan O’Connor, bij een auto ongeluk overleden zijn. Onderweg naar de set. Dit is opgenomen in de eerstvolgende aflevering van de serie, waar Sébastien en Megan omkomen bij een vliegtuigcrash als te terugvliegen van een tenniswedstrijd. Dat maakte de serie des te realistischer en ik bleef het dan ook tot het einde volgen (of eigenlijk tot het einde van The Box – weet je nog – want daarna werd het nergens uitgezonden).

As Told by Ginger

De enige televisieserie waar de karakters ook werkelijk iedere dag iets anders aan leken te hebben, met af en toe terugkerende outfits. Hoé realistisch. Dat viel me toentertijd al op, en nu ontdekte ik dat het ook was waar de serie om bekend stond. Het verhaal draait om Ginger die samen met haar vriendinnen Paulien en Merel probeert te overleven in de sociale wereld van de middelbare school. Gelukkig heeft het populairste (en rijkste…) meisje van de school, Sophie, iets gezien in Ginger. De serie gaat over die dingen waar wij ons als tiener het meest druk over maakten: verliefdheid, vriendschap, populariteit (en het gebrek eraan), puberteit en familie. Dit was één van mijn favorieten, waarschijnlijk omdat ik me zo herkende in Ginger.


De Nederlandse versie, gespiegeld in verband met auteursrechten

Beugelbekkie

Ik was juist blij met het vooruitzicht dat ik over vijf jaar (uiteindelijk maar drie dankzij mijn extreem goede gedrag waar de ortho niet op had gerekend) rechte tanden zou hebben door mijn beugels. Maar de meesten hadden een gloeiende hekel aan hun beugel, en tekenfilmkarakter Sharon Spitz is daar geen uitzondering op. Hoe kan ze ooit nog een jongen krijgen met zo’n ijzeren muil? Helemaal als het ding raar begint te doen tijdens onweer… Dit was waarschijnlijk, samen met As Told by Ginger, mijn favoriete serie. Psst, wil je het weer eens terugzien? Vanaf mei 2012 kunnen we deze Canadese serie weer kijken op Disney Channel (maar eerst dat kanaal zien te vinden – wat is er gebeurd met Fox Kids?).

Clueless

Nee, dit is niet de film met Alicia Silverstone, maar de tv-serie gebaseerd op die film, die op haar beurt weer van Jane Austens Emma komt. Cher is het oppervlakkige meisje in een wereld waar de grootste drama’s bestaan uit het niet kunnen koppelen van twee mensen die ècht voor elkaar bestemd zijn. Dionne is haar pittige handlanger en samen beleven ze heel wat avonturen die vooral draaiden om het zware bestaan van middelbare scholieren. Een heerlijke serie om bij weg te dromen, want wie wil(de) nu niet in zo’n mooi, groot huis wonen, met als grootste zorg wat je die dag aan moet trekken?

Heartbreak High

Heartbreak High werd uitgezonden van 1994 tot en met 1999, en was daarmee het meest moderne voorbeeld dat een docent tijdens mijn eerste jaar Engels gebruikte tijdens het vak Varieties of English. Kun je nagaan. De serie speelt zich af in Australië en draait om de leerlingen van Hartley High, een school in het multiculturele gedeelte van Sydney. Deze serie stond vooral bekend om zijn directheid en realiteit: dingen waren zoals ze waren.

Kenan & Kel

Aww, Here It Goes!” Kenan en Kel maakten er een potje van in de groentewinkel waar Kenan werkte, of met de liters sinas die Kel dronk. Dat was waar de show om ging: hun stommiteiten. En ons gelach, natuurlijk.

Lizzie McGuire

Ze is verlegen en wat onhandig, maar droomt er wel van om erbij te horen en populair te zijn. Inclusief hunk Ethan Craft als vriendje, natuurlijk. Dat is Lizzie McGuire, gespeeld door Hilary Duff (van wie ik daarna snel fan werd – dat krijg je als brugpieper zijnde). Guilty: ik kan het introliedje nog steeds meezingen, want ‘vroeger’ stond er een karaokeversie op de website… Die opnames – dat begrijp je wel – zijn er natuurlijk niet meer.

Sabrina the Teenage Witch

Kunnen toveren lijkt ideaal, maar voor Sabrina Spellman werkt het niet altijd in haar voordeel. Nu zijn haar tantes Zelda en Hilda ook niet altijd even handig en een pratende zwarte kat? Laten we het daar maar niet over hebben. Bizarre situaties en magie gemixt met realiteit maakten dit een veel gekeken serie – wereldwijd, maar vooral in mijn eigen slaapkamer.

Saved by the Bell

Ik haak vaak af bij van die typische stereotypes. Hoewel Saved by the Bell er vol mee zit, bleef de serie me boeien. Wat wil je, met de charmante Zack Morris (gespeeld door Mark-Paul Gosselaar die een Nederlandse achtergrond heeft), de player die ieder meisje kan krijgen maar vol voor Kelly Kapowski gaat. Kelly, het populairste meisje (logisch, want ze is cheerleader), lief, onschuldig en met een zwak voor Zack èn Slater. A.C. Slater is Zacks grote concurrent tijdens het eerste seizoen, maar langzaam worden ze beste maatjes. Zou ik ook voor zorgen als ik Zack was, want Slater is een spierbonk die aan worstelen doet en sowieso in praktisch iedere sport uitblinkt. Dat in tegenstelling tot Screech, het ultieme voorbeeld van een übernerd. Gelukkig doet hij al jaren Zacks huiswerk en wordt hij zo een beetje beschermd tegen de pestkoppen. Hij ziet zich zelf als een echte ladies’ man en het is maar goed dat hij er zelf in gelooft, want zijn versierpogingen bij Lisa Turtle halen weinig uit. Lisa is niet het populairste meisje van school zoals Kelly, maar zet wel de trends als fashionista. Bovendien is ze de roddelkoningin. Genoeg stereotypes dus, maar saai? Geen moment.

So Little Time

Zussen Chloe en Riley komen uit een héél normaal gezin met gescheiden ouders (die dagelijks bij elkaar over de vloer komen en jaloers zijn op elkaars dates). En natuurlijk huishoud – eh – hulp Manuelo die wel raad weet met een stofzuiger en zelfs een keer in jurk te zien is… Oh, en heb jij wel eens geprobeerd om een jongen te versieren door hem af te richten als een hond? Ik keek de serie voornamelijk omdat ik heel erg fan was van Mary-Kate (Riley) en Ashley (Chloe) Olsen, maar de serie zelf bleek gelukkig ook nog eens heel leuk te zijn met een goede dosis herkenbare, gênante momenten en lachmateriaal. En kijk, het vertrouwde Fox Kids-logo!

Sweet Valley High

De Amerikaanse tv-serie over de tweeling Elizabeth en Jessica, met wie de meeste kijkers een haat-liefderelatie hadden. Elizabeth, altijd de goody two-shoes die een braafheid had waar je handen soms van gingen jeuken en haar zusje Jessica, alles behalve verantwoordelijk en een echte mannenmagneet. Zo één die het bloed onder je nagels vandaan kan halen. Het ene moment vond je de één leuker, dan weer de ander, en zo ging het maar door. Was dat niet ook wat deze serie zo leuk maakte? Ja!

Totally Spies!

Wie wil nu niet zo’n cool bijbaantje als deze powervrouwen (goed, powermeisjes) hebben? Clover, de shopaholicfashionista en jongensgek. Alex, het sportieve, lieve meisje met een talent voor klunzigheid. Sam, de verstandige, meest intelligente en verantwoordelijke van de drie. Ze beschermen samen de mensen wanneer Jerry, een rasechte Brit, hen daar opdracht toe geeft. Totally Spies! is een soort The Powerpuff Girls voor gevorderden. Wat een fantastische serie: mooi getekend, veel verschillende outfits, een overdosis aan schattigheid in een stoer jasje en wat dachten jullie van die moderne inrichtingen (denk aan Clovers slaapkamer!)?

Welke series keek jij toen je in de onderbouw van de middelbare zat?

13 reacties op “Must-see programma’s van toen: Tienertijd”

Heart breakhigh. Goh, wat vond ik dat leuk! Net als Beugelbekkie en As told by Ginger.
En Sabrina was ook leuk 🙂

Verder keek ik als tiener altijd Little house on the prairie (heb ook alle 14 boeken) en Dawson’s creek 🙂 o, en later Buffy.

Al die series heb ik wel eens voorbij zien komen, maar nooit echt gevolgd. Misschien ook omdat het voornamelijk meidenseries zijn/waren. Hoewel Saved By The Bell wel awesome was.

Later heb ik wel veel naar Buffy gekeken. Een van de eerste series die humor, drama, liefde, bovennatuurlijke monsters -alles in één had. Die niet schuwde voor de duistere kant van mensen, in plaats van de series hier boven, die voornamelijk erg blij zijn 😉
Nog steeds kijk ik wel eens afleveringen van die geweldige serie.

Saved by the bell kan ik me nog zeker herinneren. Sabrina ook maar meer de eerste aflevering, later keek ik er niet zo meer naar. Beverly Hills 90210 was ook een topper elke week.
Tegenwoordig is het meestal NCIS, Bones of Mentalist. Hoe een mens (of misschien beter het tv aanbod) kan veranderen.

Leuk, as told by ginger en beugelbekkie vond ik ook erg leuk. Je had nog zo’n serie, met een meisje met ouders die ontdekkingsreizigers ofzo waren, en het meisje kon met dieren praten. Die vond ik ook leuk, maar ik kom er niet meer op hoe het heette. Heartbreak high heb ik ook een tijdje gevolgd, en Sabrina the teenage witch ben ik nu opnieuw aan het kijken :P.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *