Categorieën
Weet je nog

Must-see programma’s van toen: Hanna-Barbera

Weet je nog, als je op een woensdagmiddag vrij was en de regen met bakken uit de lucht kwam? Ik mocht dan tv kijken, wat betekende dat Cartoon Network opstond met zijn fenomenale tekenfilms, van het stenen tijdperk (The Flintstones) tot de toekomst (The Jetsons). 

Toen ik ging brainstormen over de programma’s die ik tijdens mijn basisschooltijd keek, rolde het ene na het andere Hanna-Barbera programma eruit. William Hanna en Joseph Barbera creëerden deze tekenfilms, geliefd over de hele wereld en door alle leeftijden. Dit is wat ik in de 90s allemaal keek.

Tom and Jerry (1940–1958, 1975–1977 en 1990–1994)

Het welbekende kat-en-muis spelletje lijkt zo afgezaagd, maar doet het bij jong en oud altijd goed. Mijn ouders hebben heel wat marathons van deze serie (Cartoon Netwerk deed dat regelmatig) moeten doorstaan. Hanna-Barbera is de oorsprong en heeft drie verschillende perioden van Tom and Jerry meegemaakt; de andere perioden zijn door andere makers ingevuld. De laatste jaren (tot 2008) was dat Warner Bros.

The Flintstones (1960–66)

Have a yabadoo time met Fred en zijn familie. Toen al hadden ze milieuvriendelijke auto’s – nog vriendelijker dan nu. Niet dat ik daar op lette, al was ik wel gefascineerd door het feit dat hij ‘liep’ in zijn auto. Dino’s, steen, en mensen: het recept voor uren kijkplezier!

The Yogi Bear Show (1961–1962)

Misschien niet zo bekend als The Flintstones, maar deze bourgondische knuffelbeer is minstens zo leuk!

Top Cat (1961–1962)

Top Cat is de straatkater die het goed voor elkaar heeft, net als dat fantastische intromuziekje!

The Jetsons (1962–1963 en 1985–1987)

Met The Flintstones gingen we terug in de tijd, met The Jetsons kreeg je een kijkje in de toekomst. Rosie de robot vond ik geweldig. Dat leek – en lijkt – me wat, zo’n robot die het huishouden doet.

Wacky Races (1968–1970)

Eerlijk gezegd keek ik dit programma niet zo vaak, maar de bolle hond (Muttley) is me altijd bijgebleven, net zoals Penelope Pitstop in the Compact Pussycat 5. Zelfs tijdens mijn verzet tegen roze bleek er toch één of andere aantrekkingskracht te zijn…

Scooby-Doo, Where Are You! (1969–1972)

Scooby-Dooby-Doo! Samen met Daphne, Velma, Shaggy en Fred beleefde hij de meest spannende avonturen. Na de Where Are You-serie volgden The New Scooby-Doo Movies (1972-1974) en Scooby-Doo and Scrappy-Doo (1979-1980), genoeg kijkplezier dus!

The Addams Family (1992–1994)

Niet alleen keek ik deze en de volgende series in de 90s, ze zijn ook nog eens in die tijd gemaakt. Dit is de familie die je nu niet bepaald doorsnee kunt noemen, of burgerlijk. Nee, dit is typisch zo’n familie die alles net even anders doet. Dat leverde een uiterst vermakelijk tv-serie op.

Dexter’s Laboratory (1996–1999)

Ik vond Dexter altijd maar een arrogant kwalletje, maar dankzij Dee Dee bleef ik toch kijken (wederom verdacht dat het weer om een roze personage gaat). Deze serie heeft mij ook het “kissing in the tree; k-i-s-s-i-n-g” rijmpje geleerd.

Cow and Chicken (1997–1999)

Mijn moeder vond dit maar idioot programma en ik keek het dan ook niet zo vaak. Het is eigenlijk ook te idioot voor woorden, vooral als je erover nadenkt dat de ouders uit onderlichamen bestaan. De intro is dan wel weer om te gillen (maar dat realiseer ik me nu pas).

I Am Weasel (1997–1999)

Waarom herinner ik me alleen I.R. Baboon? Zijn rode kont is het eerste wat ik voor me zie bij het horen van I Am Weasel.

Johnny Bravo (1997–2001)

“Praatte hij zó idioot?” was mijn eerste gedachte toen ik het eerste introfilmpje aanklikte. Kijk, ik ben nooit zo gecharmeerd geweest van Johnny Bravo met zijn hoe-ha kreten, maar dit sloeg echt alles. Bleek dat ik een Poolse versie te pakken had. Hieronder de originele, maar mocht je even flink willen lachen, klik dan vooral hier.

The Powerpuff Girls (1998–2001)

Dit was, samen met The Flintstones en The Jetsons toch echt één van mijn favorieten. Nee, dat heeft niets met roze te maken. Toen wij thuis net internet kregen en ik iedere week een halfuurtje mocht internetten (met zo’n inbelverbinding, weet je nog?), surfte ik standaard naar de website van Cartoon Network om mijn favoriete Powerpuff Girls-spelletjes te doen.

Wat was jouw favoriete Hanna-Barbera cartoon?

3 reacties op “Must-see programma’s van toen: Hanna-Barbera”

Hahaha die Poolse Johnny Bravo! Hij was mijn favoriet van de bovenstaande filmpjes. Zo lekker overdreven en die kreten hoor je nog steeds 🙂

Woah, mama!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *