Categorieën
Genieten

Museu de la Xocolata

Chocoholics, opgelet! Dit is een museum om je vingers bij af te likken. Bij binnenkomst al, want dit toegangskaartje bewaar je niet voor je plakboek, maar eet je gewoon op. Daarmee kom je in de wereld van chocolade terecht: van cacaoboon tot chocoladekunstwerken. Dit is Museu de la Xocolata.

De koele lucht van de airco en de bedwelmende geur van cacao komen je tegemoet als je dit museum binnenloopt. Of museum… Eigenlijk kom je eerst in een klein barretje terecht waar vitrines gevuld zijn met (drie maal raden) chocolade. Van bonbons tot repen, blokken en andere creaties. Het water loopt je in de mond nog voor je werkelijk in het museum zelf bent. Zouden ze daarom tickets van chocolade meegeven?

Wist je dit al?

Ik hoef niemand te vertellen dat we pure, melk en witte chocolade hebben. Dat het een beetje zoetig en bitter is. Dat chocolade ons gelukkig maakt (iets dat wetenschappelijk bewezen is!). Maar daar houdt het ook wel op. In Museu de la Xocolata ging er een wereld voor me open dankzij de glazen vitrines met informatie, van de eerste cacaoboom tot de sculpturen van chocolade die we later tegenkwamen. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Cacaobonen van torenhoge bomen (zo’n vier tot zes meter hoog!) uit de Amazone komen? Ze zijn gek op warmte en een vochtige lucht.
  • Een cacaoboon zo’n 250-500 gram weegt?
  • De Zweedse naturalist Carl Lineus cacaobonen de naam Theobroma cacao gaf? En dat dit ‘The Gods’ Food‘ betekent?
  • Nederland in 1998-1999 bijna de meeste chocolade importeerde? Met 414.800 ton per jaar kwamen we net onder de Verenigde Staten uit.
  • In 2008-2009 Nederland nog steeds op de tweede plaats stond? Inmiddels importeerden we 465.000 ton per jaar. België veroverde met 719.000 de eerste plek.
  • Het de Zwitsers zijn die de meeste chocolade eten? Wel tien kilo per persoon per jaar!
  • Chocolade voor het eerst naar Europa gebracht werd door een Spaanse monnik, Fray Aguilar? Dit was in 1520, Barcelona.
  • We zo gek zijn op chocolade omdat we het altijd lekker vinden en zo genieten van de smaak? Tenminste, dat is de reden volgens Museu de la Xocolata. En al is het nog zo voor de hand liggend, het is waarschijnlijk ook nog eens waar.

Sculpturen om van te smullen

Natuurlijk mochten we er niet letterlijk van smullen, maar ze waren een feest voor het oog! We hebben vooral veel bekende figuren voorbij zien komen, zoals Asterix & Obelix, Tom & Jerry, Spongbob, Patrick & Gary, Kuifje, Lucky Luc, een megagrote Grote Smurf en de Smurfen. De mooiste werkjes vond ik die van Disney’s Up en Bambi. Daarnaast kwamen we nog een reuze Minnie Mouse tegen en Chicken Little. Naast Arc de Triomf, de Gaudí salamander en La Rambla was er ook een een kunstwerk van Louis Armstrong. Dan heb ik nog niet eens alles genoemd. Alles staat in glazen vitrines en daar kan ik me best iets bij voorstellen, want ze zagen er stuk voor stuk uit om op te eten!

Lekker en leuk

Museu de la Xocolate is lekker en leuk. Na afloop nam mijn vriend nog een kopje warme chocolademelk bij het barretje. Je weet wel, van die chocolademelk die langzaam van je lepeltje druipt. Chocolademelk die volgens hem heerlijk was. Dit museum heeft sowieso geen stoffig imago en is zeker een bezoekje waard als je dan toch al in Barcelona bent.

8 reacties op “Museu de la Xocolata”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *