Categorieën
Koptelefoon op

Muse in het Ziggo Dome – Drones World Tour

Muse in het Ziggo Dome - Drones World Tour

Muse doet aan de overtreffende trap, schreef ik over de laatste keer dat ze in Nederland waren. Ook afgelopen woensdag (9 maart) wisten ze dat weer te presteren: waar je heus een paar drones mag verwachten tijdens de Drones World Tour, gaat Muse natuurlijk een stapje verder met futuristische, gigantische drone-bollen (en daar dan tien van) die door de zaal van het Ziggo Dome zweven. En dat is slechts het begin.

Ik probeerde zo blanco mogelijk het concert in te gaan, maar hoe doe je dat als megafan en met vier Muse-concerten op de teller? En dan nog de filmpjes die al voorbijkwamen van het maandagconcert en die een ruimteschip beloofden… Toch was ik ook een beetje bang; immers, ik was niet louter enthousiast over Drones, het nieuwste Muse-album, en daarnaast had ik geen staplaatsen weten te bemachtigen, maar zitplaatsen. Dat zou de ervaring toch anders maken, was mijn gedachte.

Ik kon ze zien!

Allicht is het anders als je zit, maar ik ontdekte gelijk al dat het niet per se negatief was. Integendeel: hoe leuk het ook is om in de menigte te staan springen, die ellebogen, tenentrappers en bierdouches kon ik missen als een boer met kiespijn. Bovendien kon ik nu eindelijk werkelijk iets zien en dat is zoveel waard bij een fenomenale band als Muse. Gevolg: het typische fangirl-effect (bijna flauwvallen als ze opkomen want oh my god, Matthew Bellamy! Dominic Howard! Christopher Wolstenholme! Oké, misschien ietwat overdreven, maar wel supertof om alles zo goed te kunnen zien).

Psycho - Muse Drones World Tour

Muse - Drones World Tour

Een spektakel met een ruimteschip

En gelukkig maar, want naast een gigasetlist werden we ook getrakteerd op een visueel spektakel. Midden in de zaal was een rond podium met een 360° ronddraaiende laag erop (waar, heel toepasselijk, een lichtsjabloon van een drone op stond). Aan de beide zijden van het podium zat een soort catwalk naar twee kleinere podia. Muse maakte daar optimaal gebruik van, zeker met de altijd heen-en-weer rennende Matt. Daarnaast kwamen er bij verschillende nummers doorschijnende projectieschermen naar beneden waarop niet alleen gewone beelden te zien waren, maar ook interactieve projecties. Zo zagen we handen die de bewegingen van Matt en Chris volgden alsof ze marionetten waren. Hierdoor was het decor er niet alleen voor de mooi, maar werd het een integraal onderdeel van de show. En o ja, wat is een Muse-concert zonder door het publiek vliegende confettiballonnen, een confetti-wervelwind en een willekeurig ruimteschip dat van de ene kant van de zaal naar de andere kant zweeft? Verbluffend, een tikkeltje absurd en vooral enorm gaaf.

Muse - Drones World Tour

Muse - Drones World Tour

Van favoriet naar favoriet (met daartussenin favorieten)

Dit soort uitspattingen vulden de sensationele setlist perfect aan. Het concert begon met het heerlijke gitaargeweld van “Psycho,” gevolgd door “Plug in Baby,” “Dead Inside” en “Supremacy.” Ik geloof dat ik op dat punt al praktisch schor was van het meezingen (ik had ook nog eens oordoppen in dus ik hoorde de muziek wel, maar mezelf niet en zong daardoor ongetwijfeld harder mee dan nodig. Sorry, buurman). De setlist ging vervolgens na “The 2nd Law: Isolated System” verder met nog een reeks favorieten: “The Handler,” “Map of the Problematique,” “Supermassive Black Hole,” “Starlight” (iedereen klapte mee) “Madness,” “Undisclosed Desires,” “Stockholm Syndrome,” “Time Is Running Out,” “Uprising” (met de welbekende vuisten/handen in de lucht op de lettergrepen) en als laatste “Knights of Cydonia.” Er waren maar twee minder-favoriete nummers, “Mercy” (al ben ik die wel meer gaan waarderen tijdens het meezingen in de auto) en “The Globalist” (zoals ik al schreef maakt de middenriff het goed). De rest van het concert heb ik alleen maar enorm zitten genieten en nog harder meegezongen met bijna al mijn favorieten; de enige die ik nog miste, was “Hysteria.” Maar dat besefte ik pas toen het concert voorbij was en mijn hersenen bij konden komen van de constante overrompeling van omg, nóg een favoriet!

Madness - Muse - Drones World Tour

Muse - Drones World Tour

De overtreffende trap overtroffen

Ik had me dus voor niets druk gemaakt over hoeveel Drones (niet te verwarren met de drone-bollen) in dit concert zou zitten en dat we zitplaatsen hadden. De setlist heeft alle verwachtingen overtroffen en het was weer meer dan een show; het was een ervaring, een belevenis, en dat is wat de live optredens van Muse zo geniaal maakt. Dat schreef ik vorige keer trouwens ook al (zie ik nu pas), maar de Drones World Tour heeft dan ook weer de overtreffende trap overtroffen. Dat belooft wat voor het volgende Muse-concert!

Muse - Drones World Tour

Setlist

 1. Psycho
 2. Plug in Baby
 3. Dead Inside
 4. Supremacy
 5. The 2nd Law: Isolated System
 6. The Handler
 7. Map of the Problematique
 8. Supermassive Black Hole
 9. Prelude
 10. Starlight
 11. Apocalypse Please
 12. Munich Jam
 13. Madness
 14. Undisclosed Desires
 15. Stockholm Syndrome
 16. Time Is Running Out
 17. Uprising
 18. The Globalist
 19. Mercy
 20. Knights of Cydonia

3 reacties op “Muse in het Ziggo Dome – Drones World Tour”

Persoonlijk denk ik dat je voor dit concert ook beter zitplaatsen kon hebben. Ik stond aan het hek op de 1e rij, maar ik had helaas niks meegekregen van het ruimteschip 🙁
Verder zag ik op foto’s achteraf dat de beelden op de projectieschermen in de verte veel beter zichtbaar waren dan als je helemaal vooraan stond. Desondanks had ik wel ontzettend genoten van het concert! Beetje jammer alleen dat ik de twee plectrums die Chris naar me toe gooide niet kon vangen, hahaha. Ik zie ze dit jaar in ieder geval ook weer op Lowlands! Ben jij er dan ook bij?

Hi Jamie,

Wat jammer dat je dat gemist hebt! Maar wel een superplek, zo helemaal vooraan, wauw 🙂

Ik ben niet bij Lowlands, maar ik ga wel mijn best doen om kaartjes te bemachtigen voor de tweede tour zodra die aangekondigd is/in de verkoop gaat 😀 Jij veel plezier alvast bij Lowlands, lekker vooruitzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *