Categorieën
Prinsessendingetjes

Met je krullen naar de kapper

Ik ging rustig zitten, klaar om in de watten gelegd te worden, klaar voor mijn prinsessenmomentje en vooral klaar om met de krullen zoals die van de reclamegodinnen weer naar buiten te lopen, maar nooit klaar voor het moment waarop ik me zou beseffen dat ik als krulloze poedel naar huis zou gaan.

Vertrouwen in andermans handen

Als je naar de kapper gaat, leg je al je vertrouwen in haar (of zijn) handen. Handen waar een schaar in vastgehouden wordt. Van die handen verwacht ik dan ook wat: een bos gezonde, glanzende krullen die weer mooi en natuurlijk vallen. Maar na drie jaar teleurgesteld als poedel waar naar buiten te lopen om het vervolgens thuis gelijk te wassen en te stylen èn na een verpeste pony, was ik het zat.

Direct na een knipbeurt (4 juni 2013) en direct na mijn pony bij laten knippen met als resultaat een kubistisch, schuin ding (7 oktober 2013)

Wat ik wil

Ik wil een kapper die niet alleen “uhumt” als ik haar vertel over sulfaten, siliconen, polyquats en alle andere krullendingen die ik geleerd heb en waar ik mee experimenteer. Ik wil een kapper die me niet langer onder de droger zet om zo mijn krullen te frituren en te doen ontploffen in de pluis die ik normaal niet heb. Ik wil een nieuwe kapper – en wie is een betere keuze dan zij die mij ooit vertelde over siliconen waardoor ik dit alles geleerd heb?

Terug naar toen

Anderhalve week geleden stapte ik dan ook spontaan en ietwat zenuwachtig haar salon weer binnen. Zelfs na drie jaar wist ze precies wie ik was en werd ik met open armen en een kop thee ontvangen. Na een korte catch-up vertelde ik waarom ik bij haar was gekomen en wat ik inmiddels allemaal geleerd had na haar opmerking over siliconen. Ze luisterde, stelde vragen en wilde meer weten. Zij vertelde dat ze nog altijd op zoek is naar fijne sulfaat- en silicoonvrije producten en gaf me gelijk een stapel testers mee. Ik had er een goed gevoel bij en maakte een afspraak voor afgelopen vrijdag bij Deborah van Glamour Hairstyle in de Bilt.

Wat ik kreeg

Ze waste mijn haar met een sulfaatvrije shampoo en een conditioner zonder siliconen. Daarna droogde ze het met het katoenen t-shirt dat ik meenam (waarover volgende week meer) en knipte het vervolgens precies zoals ik wilde. Tussendoor vroeg ze me of ik de lengte goed vond en checkte ze of ik het met haar eens was dat mijn lagen op die manier heel mooi en natuurlijk vielen. Terwijl zij aan het knippen was, hadden we het niet over ditjes en datjes, maar over haarverzorging. Zo vroeg ik haar of ze vond dat ik fijn, normaal of grof haar had en hoewel mijn kapper in Amersfoort niet leek te begrijpen wat ik wilde weten, antwoordde mijn kapster zonder twijfelen: fijn, maar veel. Later liet ze precies zien waarop ze dit baseert, wat overeen kwam met alles dat ik gelezen heb.

Het resultaat

Een regenbui, flink wat wind en drie uur later sta ik in de lift. In de spiegel tegenover mij zie ik een meisje met grove, pluisloze, glanzende, gezonde krullen in plaats van een ontplofte poedel. Drie minuten later maak ik thuis een foto van dit glorieuze moment.

Net na de kapper

Het echte eindresultaat

Het mooiste moment komt de dagen erna, wanneer je haar gewend raakt aan het nieuwe kapsel en je staart naar een spiegelbeeld met krullen waar je van droomt – hallo prinsessengevoel! Maar het echte eindresultaat is een kapper die mijn ideeën, keuzes en krullen respecteert en ervoor openstaat – en dat is heel veel waard.

Met je krullen naar de kapper

Omdat het vinden van de juiste kapper soms onmogelijk lijkt, heb ik hier mijn tips gebaseerd op eigen ervaring.

  • Zorg dat je duidelijk communiceert over wat je wel en niet wilt. Als jij weet dat droog haar borstelen, bepaalde ingrediënten in producten of het haar drogen met een föhn resulteert in coupe Cruella de Ville, geef dat gewoon aan. Vraag desnoods of je je eigen producten mee mag nemen.
  • Zorg ook dat duidelijk is hoe je het geknipt wilt hebben – tot op de centimeter, als het moet.
  • Voor mij is het allerbelangrijkste dat de kapper en ik elkaar respecteren. Ik weet niets van knippen, zij weet er alles van. Ik doe echter mijn haar 365 dagen per jaar en weet dus precies hoe het reageert op bepaalde dingen, wat weer belangrijke informatie is voor haar.
  • Als je niet blij bent met je kapsel (omdat het scheef is of omdat één pluk raar uitsteekt), twijfel dan niet om terug te gaan.
  • Bespreek je haarverzorging met je kapper – daarvoor ben je daar immers.

Meer over haar en krullen

19 reacties op “Met je krullen naar de kapper”

Drie jaar! Ik ben heel blij met mijn kapper. De enige reden dat ik weg ben gegaan toentertijd is omdat ik naar Amersfoort verhuisde en op loopafstand tig kappers kon vinden. Ben blij dat ik terug ben gegaan – nog nooit zo tevreden geweest als nu!

wooow super mooi haar! Ik heb ook krullen en vind het een drama. Al helemaal om de juiste haarverzorging te vinden. Kan je daar misschien nog eens wat over schrijven, wat jij precies gebruikt en hoe dan? 🙂 Ik ben je alvast eeuwig dankbaar haha 😉

Dankjewel Anne! Ik ga vanaf nu de krullenserie weer oppakken en ben dus van plan om op maandagen nieuwe artikelen hierover te plaatsen. Als je specifieke verzoeken hebt, laat het me weten 🙂 Er komt sowieso binnenkort iets over mijn haarverzorging.

Wauw, wat een verschil! Klinkt goed! Mijn krullen zijn de laatste tijd niet zo springerig en gezond als ze altijd waren. Ik ben zo ongeveer een maand geleden voor het eerst naar een kapper dichterbij huis geweest, maar het is me niet bevallen. Er is amper wat af en de bovenlaag is veel te lang. Bah. Ik ga binnenkort weer naar mijn vertrouwde kapster en dan hoop ik dat mijn haar weer wat meer volume en krullen krijgt! Daarnaast ga ik ook de andere haar artikelen die je hebt geschreven maar eens lezen, volgens mij kan dat ook al erg veel verschil maken! Liefs, Stella.

Het is echt heel erg mooi!
Ik heb onlangs ook eindelijk een écht fijne kapper gevonden, en ik heb nog niet eens moeilijk haar. Jammer genoeg gaat ze weg bij de kapsalon en moet ik dus naar een andere op zoek 🙁

Je krullen zien er fantastisch uit, je ziet echt het verschil! Wat rot dat andere kappers niet willen luisteren en maar gewoon doen wat ze zelf willen. Ik snap dat ze meer verstand hebben van knippen dan de meeste van hun klanten maar het is en blijft teamwork van beide kanten.

Ik ben net in De Bilt komen wonen en nog altijd op zoek naar dé krullenkapper. Ik kwam jouw stukje tegen dus ga ik snel een afspraak maken bij Deborah. Nu maar hopen dat ik er ook zo tevreden over ben.
En de tip van de handdoek ga ik ook uitproberen, had er nog nooit van gehoord.

Hoi Laura,

Ik hoop dat je nog schrijft. Ga je nog steeds naar Deborah? En knipt ze nog met een speciale techniek je krullen? Ik heb net een keer curlsys gedaan maar het is t ook niet helemaal.

Groetjes Ingrid

Hoi Ingrid,

Dankjewel voor je reactie! Ik schrijf zeker nog, maar heb er de afgelopen maanden nauwelijks tijd voor gehad. Ik hoop het eind deze maand/begin februari eindelijk weer op te kunnen pakken 🙂

Ik ga inderdaad nog steeds naar Deborah. Ik geloof niet dat ze een speciale techniek gebruikt voor krullen, maar ze luistert heel goed naar wat jij graag wilt en kijkt naar wat mogelijk is. Ze knipt mijn krullen altijd nat omdat dat voor mijn haar het best werkt.

Je kunt altijd een keertje bellen of langsgaan bij de salon om te overleggen met Deborah wat zij voor je kan betekenen.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *