Categorieën
Tongstrelende taferelen

Loetje aan de Amstel

Café Loetje begon dertig jaar geleden als een gezellig buurt- en biljartcafé, maar de introductie van de biefstuk ossenhaas bracht daar verandering in, want inmiddels heeft deze befaamde biefstuk de harten van menig biefstukliefhebber (lees: heel Nederland) veroverd. Maar kun je er als niet-biefstuklover ook goed terecht?

Het restaurant

Op zonnige dagen zul je weinig van het restaurant zien en in plaats daarvan vechten om een plekje op het terras dat, zoals de naam heel terecht doet vermoeden, aan de Amstel ligt. Het restaurant is sinds 2006 gevestigd in een monumentaal pand in Ouderkerk en heeft zowel van binnen als van buiten iets heel erg knus. Het personeel is vriendelijk, vlot en heeft ook iets spontaans over zich. De menukaart draait natuurlijk om de biefstuk en hoewel het een relatief kleine kaart is, is er eigenlijk voor ieder wat wils, zelfs als je niet van biefstuk houdt. De vraag is alleen of dit net zulke toppers zijn als de biefstuk zelf.

Het hoofdgerecht

Nu weet ik wel dat Loetje bekend staat om zijn biefstuk, maar biefstuk lust ik dus echt niet. Mijn vriend is er gek op en als hij zo’n sappig stukje vlees op zijn bord heeft liggen, waag ik altijd een poging. Ik bedoel, je weet nooit natuurlijk. Maar omdat zelfs Loetjes biefstuk er niet echt ingaat bij mij (zelfs al smaakt de volle jus heerlijk), ga ik voor één van mijn favorieten: een maaltijdsalade caprese. Ik krijg een flink bord vol heerlijks: knapperige sla en rucola, verse tomaten, gedroogde tomaatjes die zoet, sappig en licht ziltig zijn, en niet zomaar mozzarella, maar romige buffelmozzarella die op je tong smelt. De pesto lijkt huisgemaakt (zo smaakt ‘ie in ieder geval wel) en de pijnboompitjes zijn licht geroosterd. Het gerecht is mooi in balans qua smaken en structuren. Het gebeurt zelden, maar ik eet mijn hele bord leeg: precies goed. Zeker een topper onder de capreses die ik heb gehad.

De caprese is dus absoluut een aanrader, maar mocht je toch echt naar Loetje gaan voor zo’n befaamde ossenhaas biefstuk, dan moet je weten dat deze, volgens mij vriend tenminste, zo beroemd is omdat hij altijd precies gebakken is zoals jij wilt, in een bord smaakvolle jus ligt en gemaakt is van een goed, vers stuk biefstuk, ten alle tijden mals. Ik kan me best voorstellen dat dit voor biefstukfans als een droom klinkt, maar ik heb dan toch liever die heerlijke salade.

Loetje aan de Amstel: Biefstuk

Nog een keer

Inmiddels was dit de derde keer dat we bij Loetje zijn geweest, wat genoeg zegt. Omdat we onderweg waren naar het Muse concert hielden we het bij slechts een hoofdgerecht, maar laat ik zeggen dat de carpaccio ook zeker een aanrader is. Loetje: leuk, gezellig en lekker! Ook als je niet van biefstuk houdt.

2 reacties op “Loetje aan de Amstel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *