Categorieën
Columns

Liplezen

Voor mijn studie moet ik lezen, lezen, lezen en één van mijn grootste hobby’s is ook nog eens lezen. Je zou haast denken dat ik inmiddels een expert ben, maar niets blijkt minder waar: ik bak geen hout van liplezen. Gelukkig kom ik dat alleen tegen bij Party & Co, waar ik vooral ‘lees’ dat mijn vriend “De hond ligt in zijn hok” zegt, wat in werkelijkheid “Met de kippen op stok gaan” is.

Ik moet dat toch weten?

Ingespannen staar ik naar de lippen van mijn vriend – en niet om een romantische zoenaanval in te zetten – terwijl ik probeer te bedenken welke klanken bij de bewegingen van zijn mond en tong horen. Als Engels student die iedere klank afzonderlijk heeft moeten bestuderen (ja, echt) zou ik dat toch moeten weten? Jammer alleen dat het niet werkt als het om Nederlands gaat en iedere mondbeweging natuurlijk uitvergroot is.

‘Waarom doen we dat eigenlijk? Alsof we dan ineens wèl de lipbewegingen herkennen,’ denk ik nog bij mezelf.

Tijd om

Als de zandloper bijna leeg is, roep ik maar wat willekeurige dingen in de hoop dat ik het goed heb en mijn vriend bevestigend knikt waardoor we onszelf naar de overwinning liplezen. In werkelijkheid kraam ik de grootste onzin uit (Rock? Hok? Kop? Tok? De Tokkies? Kapstok? De jas aan de kapstop hangen?) en komt de zin op zijn kaartje niet eens in de buurt van mijn antwoord (hoe kan het kaartje er nu zo naast zitten?).

Bewegingen lezen

Ik kan er maar niet bij met mijn hoofd dat ik dat liplezen niet onder de knie krijg terwijl ik zo veel kan lezen. Als oefentherapeut Cesar in opleiding moest ik de houding en bewegingspatronen van patiënten ‘lezen.’ Nog steeds vertaal ik de bewegingen van mensen soms naar de technische termen van toen. Zelfs na slechts anderhalf jaar die studie te hebben gedaan is dat er behoorlijk ingesleten.

Of…?

Uiteindelijk heb ik me er maar gewoon bij neergelegd. Het zou niet gebeuren, dat liplezen. Tot ik met mijn Beats, volledig geïsoleerd van alle geluiden die niet mijn muziek zijn, Poes aankijk.

“Ik wil eten,” zei hij.

Eindelijk. Ik kan tóch nog liplezen.

Een betere foto volgt zodra mijn beeldmateriaal niet telkens wegloopt of kopjes geeft aan de camera.

4 reacties op “Liplezen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *